Bild
Nästa artikel
Frågeställaren har köpt en Ford S-Max från 2008 och har upptäckt problem med belysningen.
Frågeställaren har köpt en Ford S-Max från 2008 och har upptäckt problem med belysningen.

Bilfrågan: Ljusproblem på Ford

Bilfrågan

"Har lämnat bilen på verkstad, men de hittar inga fel. Har ni något tips?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har köpt en Ford S-Max 2.0 TDCi av årsmodell 2008 och har problem med vänster backljus, vänster dimljus fram och att stereon stängs av när den själv vill. Skyltbelysning bak lyser inte alls trots att jag bytt alla lampor. Har lämnat bilen på verkstad, ej Fordverkstad, men de hittar inga fel. När bilen startas lyser allt som det ska, men när den börjar röra sig slocknar nämnda lysen. Har ni något tips?
Edi

Svar:
Nej, dessvärre inte. Du måste vända dig till en auktoriserad Fordverkstad. De har bättre kännedom om din bil. Frågan är förstås hur länge sedan det var du köpte bilen och om verkstaden är ansluten till MRF. Bilhandlare har ett ansvar för produkten de säljer och en garanti borde ha ingått, även om den bara är någon månad på en tio år gammal bil. Om inte de kan åtgärda felet bör du begära prisreduktion eller att de står för hela eller del av reparationskostnaden.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan? 

Kommentarer

#1
2018-05-29 09:39

Jag skulle gissa att det kommit in fukt någonstans och skadat någon kontrollmodul, eftersom både radion och lamporna gått sönder samtidigt. Alternativt att några kablar blivit skadade.

#2
2018-05-29 19:35

Garantier är bara ett jippo som får bilhandlare att verka sympatiska. Det som gäller är konsumentköplagen. Denna lag gäller dock inte vid privatköp.

#3
2018-05-29 21:20

Borde provkört bilen före köp.
Undersökningsplikt.

#4
2018-05-29 22:26

Bilen är utrustad med Can-bus. Kan vara kabelbrott någonstans. Har bilen dragkrok, kolla isf släpvagnskontakten som har en kabelpiska som lätt kan skadas. Smuts kan även ha trängt in i något kontaktstycke. Annars kan felen vara i princip vart som helst. Radions fel är nog skiljt från de övriga. Felsök på någon verkstad som du har förtroende för.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.