Nästa artikel
Bilfrågan: Lagligt att köra med utländska registreringsskyltar i Sverige?
Bilfrågan

Bilfrågan: Lagligt att köra med utländska registreringsskyltar i Sverige?

Publicerad 12 oktober 2021 (uppdaterad 12 oktober 2021)
Frågeställaren har en personlig registreringsskylt och undrar om det är tillåtet att skifta mellan den och den vanliga skylten. Illustration: Johan Isaksson.
"Grannen kör omkring med litauiska skyltar. Kan detta vara lagligt?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
En granne kör omkring i sin bil med litauiska registreringsskyltar sedan minst åtta år tillbaka. Kan detta vara lagligt och vad händer om han skulle orsaka en olycka med svåra skador? Han kan väl inte ha vare sig trafikförsäkring eller betala fordonsskatt?
Kjell-Åke Johansson

Svar:
Om man kommer till Sverige tillfälligt, exempelvis för att arbeta en viss tid, får man köra med sin hemlandsregistrerade bil maximalt ett år. Kör vederbörande hem emellanåt förnyas den tillåtelsen att köra ytterligare högst ett år. Det är en regel som försvårar att verkligen fastställa vistelsens längd.
Om vederbörande däremot har flyttat till Sverige så ska bilen registreras här inom en vecka och giltig trafikförsäkring måste omgående anskaffas. Att köra utlandsregistrerad bil åtta år oavbrutet i Sverige är inte tillåtet. Jag delar i så fall din oro då det gäller försäkringsfrågan. Förhoppningsvis finns en försäkring i hemlandet som gäller. Om så inte är fallet finns Trafikförsäkringsföreningen, som ersätter skada orsakad av ett oförsäkrat eller okänt fordon enligt samma regler som för ett försäkrat fordon. Det är tyvärr inte ovanligt. Trafikförsäkringsföreningen betalar ut flera hundratals miljoner kronor varje år.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 12 oktober 2021 Saabnisse, För utländska…
  • 12 oktober 2021 Det här är ett ickeproblem…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.