Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Kylfläktens huvuduppgift?

Bilfrågan

"Upptäckte att den elektriska kylfläkten startar och stannar hela tiden trots att det är kallt ute." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Har nyligen köpt en Volvo V60 -13. Min tidigare bil var en V70 -07. Det är flera saker som har blivit elektrifierade sedan dess. P-broms, oljesticka, temperaturlampa som tänds när det går varmt men jag har ju ingen aning om hur arbetstemperaturen är.

Det senaste jag upptäckte var att den elektriska kylfläkten startar och stannar hela tiden trots att det är så pass kallt ute att den inte borde starta överhuvudtaget. Kontaktade Volvoverkstaden och där säger man att det är normalt. Huvudarbetet för fläkten var inte att kyla motorn utan att kyla intercoolern. Då får man väl räkna med att byta kylfläkt lite oftare?

Vill tillägga att båda bilarna är dieseldrivna. Jag tycker nog att man har passerat gränsen för hur mycket man får datorisera en bil. Räknar med dyra verkstadsbesök framgent.

Stig Johansson

SVAR:
Kylfläkten startar inte för att i första hand kyla intercoolern (laddluftkylaren) men däremot för att aktivera luftkonditioneringen. Denna har till uppgift att inte bara kyla utan även att avfukta kupéluften vilket är viktigt för komforten och siktförhållandena.

Enligt Volvo är fläkten dimensionerad för att klara denna uppgift. Luftkonditioneringen hjälper inte till att sänka förbrukningen men anses av de flesta vara en viktig detalj i bilens komfortutrustning. Temperaturmätare anser inte Volvo vara viktig. Bättre med en lampa som tänds om temperaturen skulle bli för hög.

Ju färre instrument föraren har att övervaka desto högre trafiksäkerhet enligt Volvo. Andra biltillverkare anser dock att detta instrument fortfarande är motiverat.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om Volvos säkerhetsbälten?

Kommentarer

#1
2013-03-18 09:45

Min Audi Diesel är precis lika dan, dock går min fläkt hela tiden!

När det är kallt ute och man ställer bilen i carporten går ibland kyl fläkten minuter efter man stängt av den??? även efter små turer.

#2
2013-03-18 10:40

Rent idiotiskt att ta bort tampmätaren. Det är lika viktigt att veta om motorn går kall som varm. En kall motor har högre utsläpp och slitage. Man säger att AC ska gå, för att det är "viktigt för komforten och siktförhållandena". Det är rätt motortemp också.

#3
2013-03-18 11:18

Det är lite lustigt med instrument för visning av motortemperaturen.
För hundra år sedan var det oftast extrautrustning och utgjordes vanligtvis av en sprittermometer monterad direkt på kylarlocket.
På 1930-talet monterades började man montera ett visarinstrument på instrumentpanelen och det fortsatt man med fram till slutet av 1950-talet då en del modeller fick en indikeringslampa för hög temperatur i stället.
Många ansåg att det var idiotiskt och extrautrustade sina bilar med en separat temperaturmätare som verkligen sällan var särskilt vacker.
Så, efter att ha varit borta under ett tiotal år, kom mätaren tillbaka och det finns knappast någon som ifrågasatt dess existens.
Förrän nu:
"Ju färre instrument föraren har att övervaka desto högre trafiksäkerhet enligt Volvo."
Dumheter, det här är bara för att spara in någon tia!

Saab var ju inne på samma tanke som Volvo framför här och införde sin "Night Vision", där man med en knapp släckte ner alla instrument utom hastighetsvisaren och resp. mätartavla tändes endast om det behövdes.
Knappast någon Saabåkare använde sig av det här.

Men det dröjer inte länge förrän vi får möjlighet att själva påverka vad vi vill ha för instrument.
Mätartavlorna ersätts av en enda bildskärm där vi individuellt kan konfigurera vad vi vill se.
Det blir billigare för tillverkarna.

#4
2013-03-18 11:38

Ni har väl noterat att tempmätaren (i de fall den ens finns) såväl som tankmätaren alltmer sällan saknar siffror?

Det är en medvetet drag från tillverkarna, för annars kommer ägaren in och klagar på att "det stod minsann att det var 35 liter kvar i tanken, men det var bara 32, så jag fick soppastopp"
Eller: "min motor går i bara 85 grader, det är nåt fel på den"

När det gäller AC, så är det även viktigt att motionera alla packningar för täthetens skull. Så, även om den egentligen inte behävs, så är det bra att låta den snurra lite ibland. Det är inte behov att långa stunder, så det höjer knappt förbrukningen, men kan spara många sköna tusenlapapr i reparationer.

#5
2013-03-18 11:45

Jovisst hultarn, det går ju bra med AC men är svårare med ACC när det är kontinuerlig vargavinter.

#6
2013-03-18 20:33

Min erfarenhet av _moderna_ Volvobilar är att det går fler elektroniktroll i dem än vad du orkar med att fundera på.
Provkör en exakt likadan Volvo som din hos en handlare. Jag garanterar att den inte uppför sig likadant.

#7
2013-03-18 22:45

Torrare luft nu på vintern torde inte behövas. Stäng av AC:n/ACC:n med knappen på panelen så stannar säkert fläkten.
Jag fick problem med lukt av rutten kondens pga av att AC:n alltid var igång på min Passat för ett par år sedan.
Det räcker att köra den 5 minuter per vecka för att hålla packningarna i skick.

#8
2013-03-19 14:22

Fläkten behövs bara på sommaren vid kökörning, det är det normala. Ac'n torde belasta kylsystemet med 3 grader extra värme via kondensorn när den är på enligt min erfarenhet, den s k värmetåligheten sjunker alltså med 3 grader för bilen. Däremot kan kylfläkten slå på efter att man stannat bilen om den är kopplad så att den kan få ström då, vilket inte alla bilar får.

#9
2013-03-20 01:27

Precis som Stig Johansson säger så startar aldrig kylfläkten på våra V70 2001 och 2008. (Den senare med laddluftkylare.) Inte ens på sommaren när man kör kylkompressorn startar fläkten. Är det under noll gr C går det inte att starta kompressorn hur gärna man vill, det betyder att den står stilla nästan hela vinterhalvåret.

Fläkten behövs inte så länge bilen rör sig för då räcker fartvinden mer än väl även på sommaren oberoende hur varm det är. Om man däremot står stilla i en kö så länge så att freontrycket ökar över 12 bar så startar fläkten.

Jag vet att på Ford Mondeo m.fl. bilar startar fläkten så fort kylkompressorn startar oavsett temperatur och behov. Det är givetvis onödigt och väldigt dumt.

Att vara utan temperaturmätare är inte bara dumt det är helt IDIOTISKT. Att visa temperaturen i displayfönstret skulle inte kosta något men vara långt mer värdefullt än att se oljenivån eller att ha regnsensor för vindrutetorkaren t.ex.

#10
2013-03-20 22:27

Regnsensor är väl bra mycket bättre än en mätare som man bara har nytta av i de få fall man vill köra wäser men måste vänta på att motorn blir varm? För hur ofta överhettas en bil i dagens läge? Blir det för varmt så får man en varning ändå.

#11
2013-03-21 09:16

Så talar den som varken är det minsta intresserad av teknik eller förstår vad som påverkar en motors livslängd.

#12
2013-03-21 13:12

Någon mer än jag som noterat att frågorna blivit intressantare den sista tiden ?. Vill även ge beröm till Bengt Dieden som enligt mig ger kompetenta och välformulerade svar.

Det har skett en markant förbättring av både frågor och svar.

Stort tack för det

#13
2016-02-29 19:15

Jag håller i alla fall koll på temperaturen. Inte bara för överhettningsrisk - utan även om värmen inte skulle komma upp. Ett praktexempel är ju när jag fick en ispropp i kylsystemet, då gick temperaturen upp - som tur var märkte jag det och kunde stanna i tid, INNAN någon varningslampa började lysa (oftast är det då för sent) och åtgärda problemet. Håller man koll på sina intrument och hur de ska se ut i normalfallet så påverkas inte trafiksäkerheten. Det där är bara båg. I så fall borde man ta bort alla dessa pekskärmar.

#14
2016-06-04 17:06

Nu har Volvo fått så mycket kritik för att man tagit bort vattentemperaturmätaren på V70 ll så att man infört en mätare igen. Tro det om Du kan, men det är ingen riktig temperaturmätare, det bara ser så ut och lurar alla eftersom den uppför sig exakt som en sådan.

Mätaren går upp till normalt läge rakt upp innan motorn nått denna temperatur och den står kvar där även om motortemperaturen sjunker. Tydligen vågar Volvos ingenjörer inte visa den verkliga temperaturen. Hur kan ett företag som anser sig vara seriöst bete sig på detta sätt.

Vad är mest bedrägligt? Att visa en felaktig temperatur för att invagga föraren i en falsk trygghet eller att inte visa temperaturen genom att ta bort mätaren. I varje fall är det första fallet ett kriminellt
beteende.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.