Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Kan fälgen läcka luft?

Publicerad 26 mars 2013 (uppdaterad 26 mars 2013)
"Var på Servicestoppet och köpte nya däck och märkte rätt snart att det var pyspunka på höger bak." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Var på Servicestoppet och köpte nya däck och märkte rätt snart att det var pyspunka på höger bak. Så jag åkte dit och reklamerade detta (det var läckage mellan däck och fälg). Efter en timme var dom klara, då vill dom ha 200 spänn för lagning av punka.

Jag sa: det ska väl ingå när man köper nya däck att det ska vara tätt mellan däck och fälg. Då sa dom nej, vi kan ju inte veta om det är däcket eller fälgen som läcker men vi kan gå halva vägen var, 100 spänn, så kan du komma tillbaka om det inte är tätt nu.

Ska det vara så? Kan en fälg läcka luft?

Anders

SVAR:
Ja, en fälg kan läcka luft. Vanligast är påkörningsskador vid fälghornet, där däcket ligger an. Ofta i kombination med korrosion på stål eller aluminiumfälgar när lacken skadats. Det behöver inte vara en påkörning, anläggningsytan för däcket kan också skadas om montören är oförsiktig när däcket monteras.

Även ventilens anläggningsyta är känslig. En speciell montagepasta används när däck monteras, den hjälper däcket att glida på plats och fyller även ut mindre ojämnheter för att hjulet skall hålla tätt. Vid läckage sänks hjulet ned i ett vattenbad så att läckan kan lokaliseras.

Torbjörn Holst, Däckia

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1 • 2013-03-26 12:38
saabnisse

En seriös gummiverkstad utför läckagekontroll då nya däck monterats på befintliga fälgar.
Att begära ersättning en gång till för ett arbete som skulle gjorts från början tyder på att det är en skojarfirma som bör undvikas.

#2 • 2013-03-26 13:22
Peugeote-Pär

Igentligen så tycker jag inte det hela är så konstigt... Allt kan ju hända när man rullar ut från firman och 100 spänn är ju inget att bråka om när man fått punkan fixad.

#4 • 2013-03-26 14:18
saabnisse

Varför ska man betala en hundring för något man redan betalat för?

#5 • 2013-03-26 15:12
Tjalle

Det var uppenbarligen inte så i det här fallet, men splitfälgar kan läcka mellan inner- och ytterdel.

#6 • 2013-03-26 15:34
janne_kristianstad

Nu undrar jag om det kanske har blivit fel vid mina däck också. Jag har i oktober köpt alldeles nya plåtfälgar till min nygamla Fabia och lika nya europeiska vinterdäck från Continental (de bästa enligt många tester). Jag kör bara väldigt lite och kollar lufttrycket när jag tankar, vilket kan vara varannan månad. Senast när jag kontrollerade var lufttrycket alldeles för lågt på samtliga hjul. En sådan minskning har jag aldrig haft på min tidigare bil under de 17 år som jag har havt den. Däcken har tappat 0,7 bar inom mindre än 2 månader.

#7 • 2013-03-26 15:41
trasten

Jag skulle nog säga att det var lite sniket att ta betalt för att fixa läcka på däck man just köpt!

#8 • 2013-03-26 15:51
Focus

Janne: Har du provat ringtrycket på samma ställe? Det finns inte många mackar som har samma tryck i sina mätare, det kan slå på ganska mycket mellan olika. Hade det varit fråga om ett hjul hade det kunnat vara läckage men knappast på alla. Köp en bra, inte alltför billig lufttryckmätare och använd den varje gång.

#9 • 2013-03-26 15:57
Eric H

Håller med sign "trasten", j-t sniket...
Den kunden lär INTE komma tillbaka...

#a • 2013-03-26 17:13
Nemak

Plåtfälgar som i regel är pressad plåt läcker knappast. Däremot gjutna al.fälgar från lågpristillverkare kan säkert läcka pga porositeter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.