Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: I med neutralläge?

Bilfrågan: I med neutralläge?

Bilfrågan

Jag har börjat fundera kring vad man ska göra när man kommer till rödljus. Bör jag ha kvar växeln i ’’D’’ eller bör jag sätta den i neutral? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en BMW 520d -15 som är utrustad med automatlåda. Jag har börjat fundera kring vad man ska göra när man kommer till rödljus. Bör jag ha kvar växeln i ’’D’’ eller bör jag sätta den i neutral? Det känns som att växellådan hela tiden står och tuggar/slits när man har i D.

I somras gjorde jag en utlandsresa där jag fastnade i en bilkö i hela sex timmar. Kön rörde sig några meter i taget för att sedan så stilla i två minuter igen. Ska man i detta fallet lägga i N/P (i två minuter) för att sen lägga i D och köra fram några meter och sen lägga i N/P återigen, eller bör man ha i D hela tiden i sex timmar?

Fundersam BMW-ägare

Svar:
Växellådsexperter menar att det är onödigt att lägga i neutralläget vid rödljus och tillfälliga, kortare stopp. En modern automatlåda känner av att föraren håller foten på bromsen och sänker själv trycket lite. En del lådor frikopplar helt.

Om man hamnar i långa köer och det är varmt ute kan man däremot använda neutralläget för att minska värmeutvecklingen i lådan. En vanlig automatlåda har arbetstemperatur på mellan 80 och 130 grader.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Brukar du använda neutralläget vid korta stopp?

Kommentarer

#1
2018-01-18 14:43

Jag lägger i neutral....

#2
2018-01-18 14:50

Moderna automatlådor behöver man inte lägga ur driven på, det gör lådan själv. På äldre bilar pre 90-tal kan det däremot vara vettigt om man står längre perioder i köer.

#3
2018-01-18 16:10

På min Auris HSD behöver man inte fippla med växelväljaren. Allting stänger av när jag bromsar och står still.

#4
2018-01-18 16:14

På nyare bilar med start-stopp-system stängs allt av när man har foten på bromsen.

#5
2018-01-18 17:56

Det är ju väldigt enkelt att kolla, står bilen stilla vid tomgång och D-läge är det onödigt att lägga i N, men om bilen vill driva och man måste hålla på bromsen är det bättre att lägga i N.
Har bilen inte start/stop går det ju faktiskt ändå att stänga motorn vid längre stopp!

#6
2018-01-20 20:07

På bilar, t.ex. VW där den temporära bränslemätaren är graderad i liter per timma när bilen står stilla är det lätt att se om förbrukningen sjunker när man lägger växeln i neutral. I så fall är det angeläget att lägga ur växeln, inte bara för kopplingsslitage och oljetemperatur utan även för plånboken om det inte som i Marianns fall, någon annan som betalar bränslet.

Med en konverter låda finns ingen annan lösning än att lägga ur växeln. Med en dubbelkopplingslåda kanske det inte är nödvändigt om man hela tiden sitter och trycker tillräckligt hårt på bromspedalen. Men nog skulle jag lägga ur växeln eftersom det är det säkraste och bekvämaste alternativet.

#7
2018-01-18 19:11

I t ex en VW med elhandbroms och Autohold tillsammans med start/stopp och DSG så stängs ju normalt motorn av vid stopp för t ex trafikljus och "handbromsen" hoppar i automatiskt om man bromsat till stopp. Att bromsen är ansatt borde ju rimligen automatlådan känna till så jag har svårt att se att man skulle behöva lägga lådan i neutral-läge manuellt - den borde klara sådana situationer själv kan man tycka. Det är ju trots allt en automatlåda...:) Det kanske t o m är så att VW var tidiga med elhandbroms och autohold just p g a tidigare problem med DSG-lådorna i stadstrafik ?

#8
2018-01-18 19:22

Fria fantasier ifrån hobbyvetaren Saabnisse.

Alla automatväxlade bilar driver framåt i D-läge. Men precis som står i svaret känner bilen av att märker att bromsen är nedtryckt och minskar trycket.

#9
2018-01-18 20:31

Kör en gammal bil och jag kopplar alltid av växeln och har den i neutral läge vid ljus och kö bildning körkort sen 1970 A BE CE DE

#10
2018-01-18 22:37

Audi (multitronic) äldre modell 2004 står det i instruktionsboken att man ska lägga i neutral vid längre stillastående.

#11
2018-01-18 23:55

Första frågan vid diskussion om automatväxlade bilar är; är det en växellåda med momentomvandlare eller med automatiskt manövrerad koppling.

Om man kopplar ur start/stopp och autohold på en VW DSG6 så kommer den, när man stannar och trampar på bromsen ordentligt, att koppla ur kopplingen helt och inte driva och inte heller slira. Däremot kommer momentanförbrukningen vara något högre än om man lägger den i N eftersom växellådeoljepumpen ligger kvar med fullt tryck så länge man ligger i D eftersom den snabbt vill kunna stänga kopplingen så fort man släpper på bromsen och då börja driva framåt igen.

#12
2018-01-19 00:09

Minimats1.

Säger instruktionsboken något om vad/hur långt ett "längre stillastående" är?

#13
2018-01-19 12:59

SiggeN, automatlådor med momentomvandlare driver framåt på tomgång när läget D är i (om inte motorn stannat av start/stop-systemet). Men, om den automatväxlade funktionen är av typ enkelkoppling eller dubbelkopplingslåda, dvs en låda med elektroniskt styrd koppling istället för momentomvandlare, så driver bilen inte fram. Så alla bilar med automatisk växling fungerar inte likadant, utan det beror på.

#14
2018-01-19 13:22

Don't cast in neutral! Momentomvandlaren är gjord för att sliras på men inte bandet som låser på växellådan! https://www.youtube.com/watch?v=6zzEtxJkC7Y

#15
2018-01-20 15:05

Jag förstår inte vad Du vill säga med ditt inlägg olvildrajv. Alla kopplingar slirar vid körning utom den som är i ingrepp. Alltså tål alla kopplingar som är frikopplade att slira. Frågan gäller ju om bränsleförbrukningen sjunker när man lägger ur växeln.

#16
2018-01-21 22:47

SiggeNn behöver jag inte kommentera; det har MickeAn och Raphael redan gjort.

olvildrajvs länk är övertygande.

Vad saab95 försöker beskriva är lite oklart.
En koppling som är urkopplad slirar inte. Inte heller den som är i ingrepp. Vid start slirar den koppling som ska greppa och vid växlingsbyte slirar den vars växel man byter till något. vid stillastående är det urtrampningslagret som slits, om inte friläge valts eller motorn är avstängd. Resonemanget gäller såväl enkel- som dubbelkopplingslådor.
Att kopplingar tål att slira, är alltså en sanning med modifikation. Delar som slirar slits och kan även bli överhettade.
Vad gäller automatlådor med momentomvandlare, så finns ingen mekanisk koppling i momentomvandlaren, men där skulle man möjligen kunna påstå att den slirar, dock utan just något slitage alls.

#17
2018-01-23 13:00

Roy @ Jag kan förstå att Du inte förstår vad jag menar, men det beror på att jag inte förstår vad olvildrajvs vill säga. Jag trodde att han tyckte det var bättre att låta växelväljaren ligga i Drive eftersom momentomvandlaren inte slits av att slira medan banden slits av att slira. Lägger man i neutral så kommer alla band att slira/slitas något även om det är försumbart och inte mer än under vanlig körning då ett av banden är i ingrepp.

#18
2018-01-23 16:59

När jag kikar på videon i länken som olvildrajv hänvisar till så får jag det bara till att presentatören säger att man skall inte rulla nedför med växelväljaren i N. I instruktionsböckerna brukar det stå att man inte skall bogsera en bil med automatväxellåda/momentomvandlare med drivhjulen rullande. Det är väl denna situation som man vill undvika.

Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara något problem att stå stilla med D i (dvs med stillastående drivhjul) även om det är en automatväxellåda med momentomvandlare - om den släpper trycket så kommer det ju inte att överföras något moment och då inte heller utvecklas någon värme att tala om. Det blir inte heller något slitage på banden som styr planetväxeln eftersom den delen efter momentomvandlaren står still (vilket den inte hade gjort om man rullat).

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.