Nästa artikel
Bilfrågan: Hur sitta bättre i Peugeot 3008?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur sitta bättre i Peugeot 3008?

Publicerad 6 juli 2012 (uppdaterad 6 juli 2012)
"Jag är nöjd med Peugeot 3008 med ett undantag: utformningen av förarplatsen. Vad kan jag göra?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag kör sedan cirka ett år en Peugeot 3008 och är nöjd med bilens egenskaper, med ett, viktigt, undantag: utformningen av förarplatsen.

Jag är drygt 180 cm lång och kan nu konstatera att jag inte kan finna en kombination säte/avstånd till pedalerna som är vilsam. Jag upplever att det beror dels på att förarstolen inte har tillräcklig skjutmån, dels att pedalstället ligger ovanligt högt. Detta innebär oacceptabel komfort och ansträngda benmuskler.

Vi bör rimligen vara ett antal förare som upplever problemet, så Peugeot: vad kan ni erbjuda för lösning?

Muskeltrött

SVAR:
Tyvärr är det inte mycket du kan göra. Det är med bilar som med konfektionssydda kläder, vissa passar och andra gör det inte. Att ändra på förarplatsens ergonomi är inte tillåtet och därför gäller det att prova ordentligt innan man slår till.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-07-06 11:03
Cox

Byt bil, det kan du göra samt kontrollera så att du passar i nästa bil innan du köper den....

#2 • 2012-07-06 11:11
Hackenbush

Hyfsat bra tips Cox.

#3 • 2012-07-06 12:34
mcregor (ej verifierad)

Jag upplevde samma, för mig, hopplösa körställning när jag provade Kia Ceed för snart 1 år sedan. Så oavsett om det f ö var ett bra köp så var det inte möjligt att köpa bilen just p g a en omöjlig körställning för mig personligen. Så Cox tips om att verkligen testa körställningen INNAN man slår till är nog synnerligen viktigt för sen är det tyvärr för sent - om man inte vill förlora en massa pengar på kort tid.

#4 • 2012-07-06 13:32
strol

Har funnit att med farthållare spelar sittställning mindre roll. Problemet är bara att mindre bilar oftast inte har sådan.

Har funnit att det är lättare att hitta hyfsad körställning i bilar med farthållare. Tyvärr är de sällsynta i småbilar. Söker liten, rymlig, snål bil med farthållare och låg lasthöjd bak (har inte 208) och hyfsat högt insteg fram (har inte uP eller 208 heller) Kanske nya Ford Bmax eller nya Fiat 500L blir något?

,,-

#5 • 2012-07-06 14:05
tikkamasala

gör som grodarna gör...

#6 • 2012-07-06 14:45
mcregor (ej verifierad)

Inte ens farthållare gör nån skillnad kan jag intyga för i stadstrafik är inte farthållaren så speciellt användbar - och i fallet Ceed så behövdes det bara några km körsträcka så hade jag ont i högerbenet. Och i stadshastighet så måste man ju växla en hel del (om man inte har automat alltså) så gaspedalen måste tyvärr användas rätt frekvent och med fel stöd/vinkel/friktion så var det bara såååå tröttsamt i Ceeden.

#7 • 2012-07-06 16:35
KaptenOberkommando

Märkligt att "Muskeltrött" inte kunde inse detta före köpet. Lika märkligt att "Muskeltrött" är nöjd med en bil som han inte kan sitta och köra utan att bli just muskeltrött ... (Visst, den kanske går bra och så, men vad hjälper det.)

#8 • 2012-07-06 16:41
Hackenbush

Kan vara så Kapten att "muskeltrött" köpte bilen med ögonen och inte med hjärnan. Då blir det så.
För min del är det första jag gör när jag provar en ny bil att ställa in en körställning som jag gillar och tror kan passa mig därefter följer själva provkörningen. Man provar såklart rattinställningen med i samband med inställning av förarsätet. Man borde sen ganska snabbt känna om något är fel vid provkörningen och kanske behöver ställa in lite till och om detta inte funkar så blir det att prova ett annat bilmärke.

#9 • 2012-07-06 17:49
Peugo

Jag skulle försöka ha stolen i högsta läget som passar dej och så nära ratten som möjligt. Tror det är så det är tänkt att man skall sitta (inte ligga) i 3008:an? När du använder kopplingen så försök inte ha hälen i marken, med gaspedalen borde det fungera bra. Sitter du liggande i denna bil så blir du troligtvis trött i benen när du växlar? Det är väl tänkt att man ska se bra ut och sitta högt i den bilen (ganska ofta så i Peugeot/Citroen)?

#a • 2012-07-06 17:53
Thommys

Man provkör inte bara en ny bil för att få en gratis tur.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.