Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur många elbilar är egentligen privatköpta?

Publicerad 12 november 2021
"Kan tänka mig att det är många som har elbil som tjänstebil eller privatpersoner som väljer att leasa. Men hur många köper privat?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Det skulle vara intressant att se hur många privatpersoner som köper en ny elbil? Inte laddhybrider eller hybrider. Kan tänka mig att det är många som har elbil som tjänstebil eller privatpersoner som väljer att leasa. Men hur många privatpersoner köper elbil?
Tage Berntsson

Svar:
Tack vare Bil Swedens noggranna statistik kan man få fram intressanta siffror. Och det ser inte riktigt ut som man kanske väntar sig. Jag har kollat antalet nyregistreringar från januari till augusti 2021.
Under den perioden registrerades 209 749 nya bilar. Av dem var 29 930 elbilar, cirka 14 procent. 16 019 är registrerade på juridisk person, de flesta av dem troligen som tjänstebil. Så vi har då hela 13 911 bilar på fysisk person, det vill säga över 46 procent av alla nya elbilar! En hel del av dem, faktiskt 66 procent är privatleasade! Det är en stor förändring av hur man väljer att ha tillgång till en bil.

Tio i topplistan bland de så kallat privat inhandlade bilarna ser ut så här:
1. Kia Niro.
2. VW ID.3.
3. Tesla Model 3.
4. VW ID. 4.
5. MG ZS EV.
6. Nissan Leaf.
7. Skoda Enyaq.
8. Renault Zoe.
9. Hyundai Kona.
10. Mazda MX30. (Volvo XC40 på 23:e plats).


Ser vi på bilar ägda av juridisk person ser topplistan lite annorlunda ut. Det finns fler dyra elbilar i toppen. Mest såldes VW ID. 4, Tesla Model 3 och Polestar 2, därefter MG ZS EV, som kan sägas ha gjort en raketstart! 9 958 elbilar under årets första åtta månader registrerades på män, 3 953 på kvinnor.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (36)

  • 14 november 2021 Dana skrev: Skuldsätta sig…
  • 14 november 2021 Skuldsätta sig med över halv…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.