Nästa artikel
Bilfrågan: Hur är det med magnetfälten?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur är det med magnetfälten?

Publicerad 22 januari 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Vi Bilägares stickprov visar att biltillverkarna åtgärdat tidigare problem med starka magnetfält.
"Har funderat över det här med magnetfält i bilar och försökt hitta information om hur det ligger till." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.
 
Fråga:
Jag har en längre tid funderat över det här med magnetfält i bilar och har försökt att hitta information om hur det ligger till, men tyvärr bara blivit mer och mer förvirrad av detta. Jag minns att ni för ett antal år sedan tog upp detta ämne och jag hoppas därför nu att ni kan hjälpa till att sprida ljus över dessa snårigheter.
En rådvill bilnörd
 
Svar:
Höga magnetfält i kupén kan uppstå i bilar som har batteriet baktill och endast en pluskabel fram till motorrummet. Om det däremot ligger en jordkabel intill pluskabeln neutraliseras magnetfältet. År 2002 gjorde Vi Bilägare mätningar på de mest sålda bilarna och det visade sig att Volvos större modeller, med batteriet bak, hade mycket höga magnetfält. Volvo åtgärdade emellertid problemet med nya kablar.
I dag görs inga regelbundna magnetfältsmätningar i testbilarna. De stickprov som då och då har gjorts, bland annat på hybriden Toyota Prius, visar att biltillverkarna verkar vara medvetna om problemet och har åtgärdat det. Bilar som har batteriet i motorrummet är över huvud taget inte i riskzonen för höga magnetfält.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Oroar du dig för magnetfält i bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-01-22 13:02
N-iklas

Jag hyser tvivel om nya Astra som har batteriet bak och hur det fungerar, Opel har teoretiskt bäst kompetens på det elektromagnetiska området av alla eftersom man redan 1994 hade Europas största testlaboratorium för elektromagnetism , men det garanterar inte att man använder den när låg vikt och enkla lösningar tycks ligga i fokus.
Skulle inte förvåna om man sparat in en extra kabel som säker väger flera kilo...

#2 • Uppdaterat: 2016-01-22 14:13
VW Polo 2012

Vad gäller för eluppvärmda säten och rattvärme ?

#3 • Uppdaterat: 2016-01-22 16:25
Styggavargen

Jag tänker en del på magnetfält om jag skulle köpa en hybrid. Bilar med batteri därbak har jag helt undvikit, verkar inte vara så praktiskt eftersom det rimligen borde rymmas bättre framme i motorutrymmet.

#4 • Uppdaterat: 2016-01-22 17:39
Roy J

Som person kan man strunta blankt i magnetfälten. Kort och gott.

#5 • Uppdaterat: 2016-01-22 22:25
saabnisse

Något måste det ju vara ändå, min granne har nyligen köpt en bil där batteriet är placerat under golvet i framsätet och han påstår att han med säkerhet kan bevisa att tånaglarna nu växer betydligt fortare än när han körde sin förra bil!

#6 • Uppdaterat: 2016-01-22 23:13
VW Polo 2012

Hej saabnisse, vaknade din granne sen, eller var det rent av du som drömde? ;)
Och till japsen, min vänsterfot kan också domna av i bland vid köksbordet och det har inget batteri. :)

#7 • Uppdaterat: 2016-01-23 00:19
PREVIA

Roy J , har helt rätt i att de svaga magnetfält som uppstår i en bil är inget att oroa sig för. Inte ens hybridbilarna som i Priusens fall som var näst lägst av alla bilar man testade i en annan undersökning av magnetfält. Om man oroas över att utsätta sig för starka magnetfält i fordon kan man börja med att inte åka tåg där man kan sitta mycket nära en elledning som har 16 000 volt och flera hundra Ampere utan att man känner till det, inte heller resa med någon färja osv som har tjocka elledningar med höga strömmar.
http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Global/Nyheter/2010/Matprotokoll-Elhybridbilar.pdf

#8 • Uppdaterat: 2016-01-23 12:56
saabnisse

PREVIA, jag håller helt med dig i vad du skriver utom att det skulle vara hundratals ampere i kontaktledningen.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Elektrifierad_j%C3%A4rnv%C3%A4g

#9 • Uppdaterat: 2016-01-23 13:41
N-iklas

Eftersom man försöker dölja sig bakom lustiga skämt kan vi ju skratta vidare med fler lustiga skämt i stil med att kanske orsaken till att ni är så dumma är att de elektromagnetiska fälten som ni dagligen drogar er med gjort sallad av era stakars hjärnor?
Magnetfälten kan ju manipulera hjärnas funktioner som ni säkert vet.

#a • Uppdaterat: 2016-01-23 16:46
VW Polo 2012

Helt rätt N-iklas Magnetfälten kan ju t.ex. göra så att man blir tråkig och inte förstår lite humor, och det är ju tråkigt ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.