Nästa artikel
Bilfrågan: Fungerar skruvarna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Fungerar skruvarna?

Publicerad 30 november 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren har skaffat ett reservhjul till sin Suzuki Vitara och funderar över vilka skruvas som kan användas för att montera det.
"Jag har hört skräckhistorier om att hjulet lossnar om man inte har särskilda skruvar till stålfälg. Kan ni reda ut detta?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min fråga gäller Suzuki Vitara. Jag har skaffat mig ett reservhjul (av nödtyp) som har fälg av stål (16x4J). Undrar om jag kan använda samma skruvar (ofta felaktigt kallat för bultar) till reservhjulet som jag har till mina original aluminiumfälgar? Jag har hört skräckhistorier om att hjulet lossnar om man inte har särskilda skruvar till stålfälg. Kan ni reda ut detta?
Wojciech Ganowiak
 
Svar:
Det är rätt att ordet ”hjulbult” egentligen är fel och att det borde heta ”hjulskruv”. En bult har inga gängor. Men ordet ”hjulbult” är så vedertaget i bilvärlden att nog få bryr sig om vad det tekniskt sett kan betyda. 
Det finns två typer av skruvar till hjulen och vilka som används på din bil är osäkert. Det kan också hända att stålfälgens skruvar tillhör en typ och lättmetallfälgens en annan. Om hjulet monteras med fel skruvar kan det lossna. 
En däckverkstad kan fastställa vilka slags skruvar som krävs till reservhjulet.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-11-30 10:07
bgl

Bl.a en fråga om längd, både på själva skruven och på gängorna. Stålfälgen är ofta tunnare och om en längre skruv används kan den sticka ut på baksidan och vålla skador. Den som levererar en fälg som avviker från bilens originalutrustning har ansvar för att också leverera rätt skruvar/bultar/muttrar.

#2 • 2017-11-30 10:25
Roger Skagerström1

Mjae det känner jag väl inte att de har. Det är väl ägarens "eget fel" om den köper skit som inte passar? Eller ska man kräva spacerplattor om man köper fel offset också då eller?

#3 • 2017-11-30 10:56
L West

Hmm.. Alltid då jag köpt nya fälgar har jag fått skruvar med på köpet.

#4 • 2017-11-30 12:19
erikivan72

Beror också lite på om reservhjulet var tänkt som ett reservhjul till just den bilen eller inte. Reservhjul som är originaltillbehör har ofta fattningar i fälgen för att hjulskruvarna sak passa från lättmetallfälgarna.

#5 • 2017-11-30 12:28
L West

Finns det skruvar enkom för lättmetallfälgar (eller plåtfälgar)? Jag har bara stött på skruvar med antingen konisk eller rundad anliggningsyta och förut när jag hade plåtfälgar (några år sen...) och lättmetallfälgar om vartannat var detta enda jag höll koll på. Och så längden förstås.

#6 • Uppdaterat: 2017-11-30 16:09
Stig K

Det är väl mest längden det handlar om, i synnerhet på äldre bilar med trumbromsar där det kunde bli problem om "bultarna" stack in för långt på grund av att plåtfälgar ofta är tunnare.

#7 • 2017-11-30 16:25
Stig K

Vi får nog finna oss i att hjulskruvar kallas hjulbultar nu för tiden, söker man på hjulskruvar t.ex. på Biltema eller Skruvat.se så får man 0 träffar, hjulbultar har de däremot.

#8 • 2017-11-30 18:53
vetbäst

Jag varit med om motsatta problem med för långa bultar. Gick inte att använda fram, där jag fick punktering, bulten låste helt enkelt mot navet. Fick lov att först byta ett bakhjul (trumbroms där) mot reservhjulet (typ stålfälg) och montera bakhjulet fram. Det var en Audi 100 93a.

#9 • 2017-12-01 07:25
VW Polo 2012

Hej Marianne Sterner, Vi Bilägare. Och jag tycker dom ska heta julskruv, det skulle nog Jultomten gilla.
GOD JUL

#a • 2017-12-01 14:59
Bengt_3

Jag köpte en stålfälg och ett åretruntdäck till min Yaris för jag litar inte på lagningssatsen. Provmonterade i garaget och upptäckte då att muttrarna till orginai lättm.fälgar inte passade för org.fälgarna är mycket tjockare än stålfälgarna. Fick köpa nya hjulmuttrar på Biltema. Konstigt men jag har haft många bilar sen 60-talet men aldrig någon med hjulskruvar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.