Nästa artikel
Bilfrågan: För tidig service?
Bilfrågan

Bilfrågan: För tidig service?

Publicerad 18 maj 2011 (uppdaterad 18 maj 2011)
"Bilen indikerade service efter 1 500 mil, när den egentligen skulle ske vid 3 000 mil. Är det normalt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har en Volkswagen Golf TDI Bluemotion -10. Jag känner mig lurad på servicen som skulle ske vid 3 000 mil eller vartannat år. Bilen indikerade service efter 1 500 mil. Då hade den redan dragit en liter olja. Helt normalt anser Volkswagen, och det ska vara tysk kvalitet…svårt att tro det!

Tycker ni borde ta upp det när ni gör era långtester – serviceintervall och oljeförbrukning. Man vill ju veta hur bilen är innan man köper. En miljöbil som drar dyr olja är ju inte bra. Jag anser det är dålig kvalitet!

Johnny G

SVAR:
Då du inte uppger bilens registreringsnummer kan vi bara ge dig ett allmänt svar. Serviceintervallet bestäms av hur bilen körs. Vid kortare körningar vintertid blir intervallet kortare och det är bara bra då motoroljan åldras snabbare.

Beträffande tillåten oljeförbrukning så finns den angiven i bilens instruktionsbok. Volkswagen tillåter i allmänhet en förbrukning på en halv liter olja per 100 mil. I ditt fall ligger förbrukningen under detta värde och det är därför Volkswagen anser det normalt.

Dagens motorer med låg bränsleförbrukning får ibland en högre oljeförbrukning då motortillverkaren eftersträvar att allt ska rotera lätt i motorn.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-05-18 08:12
.nef

Någon som vet varför VW motorer drar så mycket olja?

#2 • Uppdaterat: 2011-05-18 09:04
McTar

Samtliga nya VW som jag köpt har dragit så mycket olja så att man måste fylla på de första 1500milen. Efter det så har jag inte fyllt på en droppe. Med andra ord så har den en låg förbrukning efter normal "inkörning".

#3 • Uppdaterat: 2011-05-18 10:10
pakern

Jag har en golf plus TSI 122. Den drog också mycket olja i början, vilket skulle vara normalt. Jag fick med en liter olja vid leverans som nyttjades innan första service. Servicen gjorde jag vid 2800 mil, utan indikation från bilens system, för att inte passera 3000mil som är maxgränsen mellan servicetillfällena.

#4 • Uppdaterat: 2011-05-18 11:13
Mistro

Haha ...ja Premiumkänslan försvinner lite när säljaren skickar med en liter olja i den fina påsen ifrån Audi!
-Slå på lite när bilen indikerar på det....helt normalt!
Mina bilar ifrån PSA och Renault har aldrig rört oljan mellan service....men så är de ju heller inte så premium!
Någon på tal om VW/Audi som har synpunkter på "påfyllningshålet" till tanken? ( TDI )
Tydligen är detta så litet ( på A3 -11 ) att endast Statoils munstycken med våld går att lirka in!!? ( dock inte bra så det tar lång tid att få på något bränsle alls )
Har inte sett denna info någonstans annars,men verkar helt befängt!

#5 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Roande att det är så blygsamma reaktioner på oljeförbrukningen på många ny VAG-bilar. Kan det vara att ägarna inte vill kännas vid att deras "premium"- produkter, (iaf VW och Audi), har denna egenskap?

Medias rapportering är också obetydlig. Men tänk om det varit franska eller italienska märken det gällde? Då hade man frossat i snacket om deras "bevisade" dåliga byggkvalitet. Gud förbjude att man kritiserar tyskarnas kunnande tydligen. En halv liter olja på 100 mil?

Vorsprung durch technik... Ja uppenbarligen så går ju folk på det.

#6 • Uppdaterat: 2011-05-18 13:01
Raymond K (ej verifierad)

Klart att bilar förbrukar olja, vore befängt att tro något annat. En del förbrukar mer en del mindre. Det finns en anledning till att det finns en oljesticka som man bör kolla av då och då.

#7 • Uppdaterat: 2011-05-18 13:05
Granlund (ej verifierad)

Nej en bra motor som är rätt inkörd förbrukar inte olja, max ett par deciliter på 1000mil är normalt. Allt annat är en sliten/defekt/felkonstruerad motor.

#8 • Uppdaterat: 2011-05-18 13:30
erifog

Håller med Granlund, Rålle och Mistro.

Kör själv en "dålig fransos!" - en 406 2,0 bensin. Nu byter jag olja oftare än 3000 mil, men när jag gjorde det behövde jag ofta inte fylla på någon olja alls mellan tillfällena, eller kanske 2-4 dl. om jag ville - inte för att det var nödvändigt enligt stickan.

VAG kan inte göra hållbara och bra motorer - bara snåla. PSA och Renault gör högkvalitatvia motorer som håller och inte dricker en massa olja. Men eftersom det är franska märken så kommer de ju för alltid vara "kassa", för "det vet ju alla".

Min vän fyller på olja ofta till sin Passat Ecofuel (gas). Vattenpumpen fick bytas efter 1500 mil (servicen) p.g.a. oljud. Motorstyrningen har krånglat o.s.v. En riktig verkstadsbil, enligt ägaren själv. Premium.

Men det är bra att franska bilar har dåligt rykte - tänk så mycket billigare vi kan köpa bra bilar, som gillar fransk kvalitet.

#9 • Uppdaterat: 2011-05-18 14:28
amoC

En kompis till mig köpte en liten Peugeot (307 eller vad dom heter) ny 2004, för hon skulle börja jobba i Norge och ville ha en pålitlig bil att pendla med. Den har inte annat än krånglat under alla år (hon har den faktiskt kvar, den har gått ca 15000 mil nu). AC'n paj, brända ventiler 2 gånger (första gången visserligen inom garanti), skuren bakaxel är bara ett axplock av vad hon råkat ut för. Kanske bilen är ett måndagsexemplar, men det hjälper ju inte henne. Själv hade jag en gammal 309 diesel för många år sen, det var den sämsta bil jag ägt (dock var motorn bra, men det var det enda). Den fick gå till skrot efter att huven flög upp i motorvägsfart och krossade vindrutan.

#a • Uppdaterat: 2011-05-18 15:02
McTar

Man kan diskutera om 3000mil är ok serviceintervall, det håller jag med om. Men en ny och "rå" motor tar olja, och skall man sedan åka 3000mil innan oljan byts så är det väl klart nivån har minskat. Själv fick jag fylla på 4dl efter 1500mil. Vid service (2800mil) var nivån oförändrad.
Man får intryckat av att "olyckskorparna" här tror att man skvätter i ett par liter då och då.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.