Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Höjd totalvikt med B-körkort?

Bilfrågan: Höjd totalvikt med B-körkort?

Bilfrågan

"Det pratades om att höja totalvikten på bil och släp med B-körkort för några år sedan. Vad hände med det?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
För cirka fem år sedan pratades det om att på EU-nivå höja totalvikten på bil + släp med B-körkort från 3 500 kg till 4 250. Vad hände med detta?

Pär Rundqvist

SVAR:
Ett nytt EG-direktiv om körkort, 2006/126/EG, ska implementeras i nationell lagstiftning i början av 2013. Då kommer den svenska körkortslagstiftningen att ändras på flera punkter.

Inga sådana ändringar har fått sin slutliga utformning ännu och inga beslut är tagna. Det öppnas en möjlighet att höja den sammanlagda totalvikten för bil och släp på B-körkort till 4 250 kg, man måste i så fall genomgå en utbildning och/eller klara ett prov. Gör man det får man en ny kod i körkortet (kod 96) som berättigar till den högre sammanlagda totalvikten för ekipaget.

Övriga innehavare av B-behörighet behåller nuvarande gräns för sammanlagd totalvikt: 3 500 kg om släpets totalvikt överstiger 750 kg. Dock försvinner regeln att släpvagnens totalvikt inte får överstiga dragbilens tjänstevikt.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.