Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Finns det roststatistik?

Bilfrågan: Finns det roststatistik?

Bilfrågan

”Kan man se statistik på anmärkningar, uppdelad på bilmärke, modell och årsmodell någonstans?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Ni har klagat på rostskyddet i Ford Mondeo. Jag har en sådan från 1997 som har gått 17.000 mil, utan rost och har inte haft någon anmärkning vid någon besiktning under bilens 20 år. Finns det någonstans där man kan se statistik på anmärkningar, uppdelad på bilmärke, modell och årsmodell?
Kalle Norheden

Svar:
Vi har haft vissa anmärkningar på rostskyddet på Ford Mondeo, men kanske främst på några av de mindre modellerna från Ford. Mondeo har oftast fått betyget tre vilket trots allt är ett medelbetyg som står för ”Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.” Den första modellen på 2000-talet fick till och med en fyra i betyg. 
Det är också av stor betydelse hur bilen underhållits. Du har troligen varit noggrann och det lönar sig i långa loppet. 
Tyvärr försvann de värdefulla statistiska rapporter som statliga Bilprovningen gav ut när monopolet bröts 2009. Så vitt jag känner till är det för närvarande bara Dekra som tillhandahåller besiktningsstatistik.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Vi Bilägares rostregister hittar du på www.vibilagare.se/rost

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-11-27 09:21

Gjorde lite snabb utvärdering utgående från finsk besiktningsstatistik, ser ut ungefär så här (sämst märken först, dock skall resultaten tas med en nypa salt då statistiken inte är sammanställd så man kan utvärdera rostproblem på bästa möjliga sätt):
1. Mazda (betydande rostproblem)
2. Chevrolet (betydande rostproblem)
3. Alfa Romeo, Fiat, Jaguar (måttliga rostproblem)
6. Honda, Toyota, Ford (måttliga rostproblem)
Övriga: små rostproblem

#2
2018-11-27 09:21

Ja, det var synd att statistiken försvann i och med att bilprovningen släpptes fri.
Men, då allt ligger elektroniskt borde det egentligen inte vara svårare nu är förr att sammanställa data.
Alla rapporterar ju in till Transportstyrelsen.
Jag minns skillnaderna mellan olika landsdelar när det gäller rost i kaross och bromsproblem, norra Norrland och Gotland utmärkte sig positivt. De har ju inte haft salt på vägarna.
Rent spontant kan jag inte påstå att Mondeo är en bil som tycks stå mot rost bra, både gen 1 och 2 ses ofta med rost.

#3
2018-11-27 09:26

@Granlundii

Ja, jag hade en Mazda3 en gång och den rostade som en tok, den bilen.

.

#4
2018-11-27 10:01

Vi Bilägare borde kunna bidra i detta ämne, att verifiera sina betyg genom att plocka in några vanliga modeller efter några år på vägarna. Istället har Vi Bilägare redovisat 3-4 betyg på samma modell, t.ex. VW Golf 7!

#5
2018-11-27 11:06

Hej stonebraker, Vi Bilägare gör med jämna mellanrum uppföljningar av rostskyddsprognoser. I Vi Bilägare 14/2018 tog vi in en Volvo XC90 som rullat 5500 mil och det visade sig att våra farhågor om tveksamt rostskydd stämde. Det händer också att vi reviderar rostbetygen efter att vår rostskyddsexpert får in bilar från privatpersoner för tester och behandlingar. I senaste numret av Vi Bilägare, 17/2018, listar vi bästa/sämsta begagnade bilarna ur rostskyddssynpunkt. Rostskyddsprognoserna i dessa fall gäller än idag.

#6
2018-11-27 12:18

Min mazda 3 sent 90 tal var helt utan botten men bevisligen finns inte en enda 90 talare kvar i trafik

#7
2018-11-27 12:41

@Maria Dahlin

ViB:s rosttester är, hands down, det bästa som ni gör, alla kategorier. Sedan kan man ha åsikter på tillvägagångssätt med mera, men att ni medverkar till att få vår bilpark att hålla längre är lätt det bästa man kan göra för miljön.

.

#8
2018-11-27 13:05

Saab, Volvo, BMW, Mercedes samt VAG brukar vara lite rost. Renault lite bättre än Toyota mfl. Längst ner har vi nog Fiat, Alfa Romeo, Citroën .. dock tror jag Volvo tappat på sistone. Mercedes hade under en period problem, men borde vara riskfritt idag. Jag rekommenderar annars att höra av sig till rost skyddsföretag som tillhandahåller tjänster för att skydda din bil ifrån rost. Dessa har fina broschyrer där de visar bil modeller och deras nuvarande skydd.

#9
2018-11-27 13:34

Styggavargen, kikar du på bilar byggda på 2000-talet så ligger Citroen och Renault bra till. Du ser knappast några rostiga Xsara, C4 eller C5. Likaså Megane och syskonen är bra skyddade.
BMW, MB och Audi har rostat rejält, åtminstone fram till 2006. V70N är väl den som stått sig bäst. VW har haft mycket problem fram till 2012.

#10
2018-11-27 14:04

Senaste bil det skrivits om angående allvarlig rost (inte kosmetisk) är Golf V.
Fel konstruerade sparklådor.

#11
2018-11-27 14:31

Dessa rostprognoser ska slängas i papperskorgen där de hör hemma, efter som de inte speglar verkligheten ute i trafik. Jag väntar ff på alla Toyota ägare som ska stå i kö för att visa upp sina rostskadade bilar om nu prognoserna stämmer. Enligt Toyota bilmekaniker har de inga generella rostproblem på bilarna, tvärtom klarar de sig mycket bra. Det är väl därför vi inte får se några reportage om skadade Toyota bilar heller, visst ett foto på en Prius i senaste nummeret av VIB, men vad bevisar det? Ett enda foto......lägg ned!

#12
2018-11-27 20:08

Tror man på vad en Toyota bilmekaniker säger om den egna produkten så så sitter man säkert i fönstret på julafton och tittar efter jultomten oxå..

#14
2018-11-28 08:30

@shogun. Det är givetvis svårt att säga att ett märke är bra o ett annat är dåligt, detta skiljer ju från modell till modell, och från år till år. Jag kan bara jämföra dom 2 bilarna jag har, en Corolla -07 och en Peugeot 406 -01, båda har gått ungefär lika långt och båda har skötts hyffsat ok av mig, ingen av bilarna har synlig rost i lacken, men undertill ser toyotan hemsk ut, fanns en stor skyddsplåt undertill kring avgassystemet, av den finns ingeting kvar av idag, rosten åt upp bit efter bit. Man ser även skillnad på skruvar osv i motorutrymmet, allt e rostigt på toyotan, inte mycket på peugeoten.

#15
2018-11-30 17:44

Vi leker med tanken att en dyr bil jämförs en billig bil, och har båda har fått betyg 3 som exempel. Då behöver det inte innebära att dom rostar lika mycket. För VIB har i mitt tycke konstig rostbedömning, se här vad VIB grundar sig på, setat ( Prisnivå: Rostskyddsbetygen sätts i relation till den pris- och storleksklass som granskad bil tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisnivå som bilen har.) slut setat. Jättekonstigt tycker jag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.