Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar över hur framtidens bränsle kommer att vara sammansatt och hur mackarna kommer att se ut.
Frågeställaren undrar över hur framtidens bränsle kommer att vara sammansatt och hur mackarna kommer att se ut.

Bilfrågan: Finns det någon biobensin?

Bilfrågan

”Kan den tas i bruk för fordon med förbränningsmotor när utfasning sker av fossila bränslen?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag undrar om det finns någon slags ”biobensin” som kan tas i bruk för fordon med förbränningsmotor när utfasning sker av fossila bränslen.
Eller kommer miljontals bilar bli helt värdelösa för att elbilar blir vanligare framöver? En intressant sidofråga är även hur framtidens mackar kommer se ut och hur laddning av elbilar kommer ske rent praktiskt.
Daniel Andersson
 
Svar:
Det finns faktiskt tillverkning av syntetisk bensin som använder samma råvaror som biodiesel, det vill säga vegetabiliska eller animaliska produkter. Även etanol kan kanske få en renässans den dag det sinar i oljekällorna.
Hur framtidens mackar kommer att se ut står ännu skrivet i stjärnorna men det pågår säkert ett intensivt projekteringsarbete hos bränslebolagen. Även på laddningsområdet sker snabb utveckling, inte minst vad gäller induktionsladdning. I närheten av Arlanda invigdes nyligen också en väg med inbyggd elskena som laddar en bil medan den kör.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Hur tror du att mackarna kommer att se ut och fungera i framtiden?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-10-31 10:48

På den tiden då hästar var det dominerande transportmedlet bestod dåtidens mackar av tavernor och gästgiverier där man kunde vila och byta sin häst. Dessa var förutsättningen för att kunna transportera sig och ingen trodde då att dessa skulle försvinna. Vad är alla dessa inrättningar idag? Jo borta då behovet inte finns längre.

Samma sak kommer att hända med dagens fossilmackar. Ingen tror idag att de kommer att försvinna men det kommer de garanterat att göra när efterfrågan på flytande bränsle så småningom upphör och behovet att ha en plats med en massa tankar under marken helt försvinner.

Framtidens "mackar" kommet att finnas precis över allt. Till en början med sladd hemma, på jobbet, vid affären, på varenda p-ruta. Längre fram kommer induktion, som ViB beskriver, medföra att bilarna inte en behöver stanna för att tanka.

Så den som gillar dagens system får passa på medan tiden fortfarande finns. Sväng in på en fossilmack, bli kladdig om händerna vid pumpen och njut av en grullad korv på vägen därifrån....

#2
2017-10-31 10:58

Det sker ingen aktiv utfasning av fossila bränslen på det sätt som frågeställaren är rädd för. Vi kommer inte att hamna i en situation med "miljontals bilar" som är värdelösa.
Även om vi är på väg bort från fossila bränslen så kommer det att ta lång tid innan så skett och fossila bränslen kommer att finnas kvar så länge det finns en efterfrågan.

#3
2017-10-31 11:53

Jag tänker försäljningsstatistik framöver minst 75% använder på elbil än exempel gas, hybrid och bensin då kan jag byta till elbil utan fossildriven.

#4
2017-10-31 14:12

Mattse, men tavernor och gästgifverier finns fortfarande! Nu kallas de för Motell och ligger ofta i närheten av mackar. Även om mackar försvinner så kommer det nog finnas kvar platser som erbjuder vila och mat till resenärer, oavsett transportmedel.

#5
2017-10-31 17:30

De flesta bilar går att köra på etanol eller metanol, det behövs sällan några stora förändringar.

#6
2017-10-31 23:53

Jag tycker mig ha hört mängder av gånger under åren, att nu har forskarna kommit på ett sätt att framställa bensin och etanol av olika förnyelsebar råvara. Men tyvärr verkar resultatet av detta inte kommit ut på marknaden i någon större utsträckning. Kanske att medvetenheten om Peak oil/ Oljetoppen och kraven på utsläppsminskningar kan göra det mer gångbart med förnyelsebar bensin och etanol.

#7
2017-11-01 03:38

John, den mesta etanolen framställs ju ur förnyelsebar råvara, att inte bensinen gör det är ju som vanligt kostnadsfråga.

#8
2017-11-01 09:17

Mackarna borde installera ett antal, minst tre snabbladdare. Fikahörna, vilket de flesta redan har. Då är de med i det framtida bilsamhället.
Jag tror mest på att snabbladdare finns på bemannade stationer, och att personalen är kunnig och kan hjälpa till vid ev. problem med laddaren.
Det var länge sedan bensinstationerna enbart var till för bilar. Idag är det mest jourbutik med matvaror och snabbmat.
Vad jag har läst är förtjänsten på bensin väldigt liten. Det är butiksförsäljningen som genererar vinsten.

#9
2017-11-01 10:26

Jag hoppas på en fortsatt utbyggnad av gasnätet.

#10
2017-11-01 15:26

Saabnisse #7: Ja, det mesta av etanolen är framställd ur förnyelsebar råvara, men det jag menar är att man flera gånger sagt sig kunna framställa både etanol och bensin på andra nya sätt än vad som gjorts tidigare. Praktiskt taget har det dock inte blivit mycket av detta.

#11
2017-11-01 21:36

John, som jag skrev tidigare saknas det motivation för att framställa bensin ur förnyelsebar råvara så länge råoljan är så billig.

#12
2017-11-03 17:12

För mackarnas överlevnad är det snabbladdare som gäller. Som jag skrev tidigare, så ligger förtjänsten i det som säljs inne i butiken. Under tiden som bilen laddas, 30 min, är det perfekt med en mat- eller fikapaus. Därför sätt snabbladdarna under tak och bensinpumparna vid sidan om. De bästa kunderna är de som stannar på en mat- eller fikapaus, och de skall premieras.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.