Nästa artikel
Bilfrågan: Får mc köra om i mitten?
Bilfrågan

Bilfrågan: Får mc köra om i mitten?

Publicerad 12 juli 2012 (uppdaterad 12 juli 2012)
"Får jag med mc vid köbildning i stan köra om kön i mitten av körbanan där jag också möter trafik men oftast finns plats för tvåhjuliga fordon?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Får jag med mc vid köbildning i stan köra om kön i mitten av körbanan där jag också möter trafik men oftast finns plats för tvåhjuliga fordon?

Weine Johansson

FRÅGA:
När jag sitter i köerna på väg till jobbet händer det flera gånger per dag att motorcyklar kör mellan bilarna. Mig gör det ingenting men vissa av medtrafikanterna verkar irritera sig oerhört på detta.

Jag har till och med sett motorcyklister köra om poliser på detta sätt och eftersom polisen inte gjorde något så antar jag att det är full lagligt. Men vad gäller exakt och vems är ansvaret om det skulle hända en olycka?

Johan

SVAR:
Jag kan varken säga att det är tillåtet eller förbjudet, det kan göras inom ramen för vad trafikreglerna tillåter men slarvar man är det lätt att bryta mot reglerna i ett sådant fall. Oavsett om man kör om med bil eller motorcykel så måste det körfält som används vid omkörningen på en tillräckligt lång sträcka vara fritt från mötande trafik eller annat hinder mot omkörning.

När trafiken flyter sakta eller står stilla kan klass I-mopeder eller motorcyklar utnyttja delar av gaturummet till att skapa egna ”körfält” parallellt med övrig trafik utan att tränga någon eller utsätta någon för fara. Detta bidrar till att minska trängseln och borde värdesättas även av bilister som ser sig förbikörda av tvåhjulingar i stadens bilköer. Hade mc-förarna istället valt att köra bil hade köerna varit ännu längre. Att bilar byts ut mot lättare energi- och utrymmessnåla tvåhjulingar borde premieras både av trängsel- och miljöskäl.

Om man som mc-förare ska ”filtrera” genom storstadens trafikinfarkt ställer det stora krav på gott omdöme. Det gäller att välja rätt platser och tillfällen för att inte riskera att bryta mot trafikregler eller i värsta fall ställa till med en olycka. Och smäller det är det ju vi hojåkare som råkar mest illa ut.

På en väg med markerade körfält ska fordon föras helt inom körfältet. Byte av körfält får dock ske, hur ofta anges inte i lagstiftningen. Vid körfältsbyte är det den som byter körfält som ansvarar för att det inte vållar fara eller onödigt hinder. Omkörning får normalt ske till vänster, men om det är en väg med minst två markerade körfält i färdriktningen och hastighetsbegränsningen är högst 70 km/tim får du köra om på både vänster och höger sida. Den som kör om ska hålla ett betryggande avstånd i sidled.

Det finns ingen trafikregel som uttryckligen förbjuder mc-förare att då tillfälle ges smyga fram mellan köerna, men kolla trafikreglerna här ovan och håll dig till dem och framför allt ha respekt för att bilförare inte alltid ser sig för eller blinkar innan de gör körfältsbyten. Självklart är det vårdslöst och lite självmordsbenäget att tillämpa den här körningen i höga farter eller om din fart avviker mycket från omgivande bilars fart.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om omkörningar i mitten av körbanan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-07-12 13:24
1storstark

Det är just det här som är fördelen med MC i städerna. Den svenska avundjukan lyser tyvärr ibland igenom när en bilist ställer sig så att det inte går att passera.

#2 • 2012-07-12 17:37
Oomkullrunkelig

Som sagt, det i lagligt såvida det inte är heldragen linje. Då är det naturligtvis förbjudet. Om det här står det utförligt i varenda körkortsböcker. Det är liksom kurs 1A.

#3 • 2012-07-12 21:09
S.Sörensen

Som jag tolkar det är det ok att köra om så länge du inte går över mittlinjen.
Prova inte att kryssa mellan bilarna i Tyskland vid köbildning, det kostar pengar...
Till frågan: Jag tycker det är ok men det gäller att vara vaken...

#4 • 2012-07-13 10:12
Focus

Detta är ju en av de få fördelarna med motorcykel. Om man retar sig på sånt kan man ju själv skaffa mc.

#5 • 2012-07-14 19:46
A BE-kort

Hmm. Om jag minns rätt finns/fanns det en "slalomlag" som förbjuder upprepade filbyten på väg med flera körfalt i samma riktning. Är den borta?
Själv är jag vädligt försiktig med denna slalomkörning. Man vet ju aldrig när bilarna framför byter fil. Vid köbildning kör jag oftast om på höger vägren om sådan finns...

#6 • 2015-03-03 19:46
rikast

Det är Jante per defintion. Svenskar... jag har varit med om att bilar svänger för att klämma ihop luckan så att jag också måste stå still på hojen. Ha, där fick han.... Idioter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.