Bild
Nästa artikel
Illustration: Johan Isaksson.
Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Får jag ha tre skyltar?

Bilfrågan

”Om jag behöver en extra skylt för cykelhållaren, kan jag skaffa en tredje nummerskylt?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om jag behöver en extra skylt för cykelhållaren, kan jag skaffa en tredje nummerskylt? På en bilträff såg jag att en bil hade en tredje nummerskylt på sitt cykelställ. Men sen har jag läst en insändare som skriver att han blivit nekad en tredje nummerskylt av Trafikverket.
Vad gäller angående en tredje nummerskylt, har reglerna ändrats?
Kjell Johansson
 
Svar:
Lagstiftaren har varit otydlig i det här fallet. Därför går det inte att hävda att nedanstående svar är Transportstyrelsens officiella ställningstagande. Om det kan finnas olika sätt att läsa lagen är det endast en domstol som kan göra en bindande tolkning.
Enligt äldre lagstiftning fick man bara ansöka hos Länsstyrelsen om duplett av registreringsskylten om man kunde svära på att den ursprungliga skylten förstörts, förkommit, eller undergått sådan förändring att den inte lämpligen kunde användas.
Enligt nuvarande lagstiftning kan var och en beställa duplett av registreringsskylten genom Transportstyrelsens e-tjänst i motsvarande fall, om skylten förstörts, förkommit eller förändrats och så har man lagt till ”eller av annan anledning inte lämpligen kan användas”. Detta skulle kunna läsas som att när cykelhållaren är monterad kan den ursprungliga bakre registreringsskylten lämpligen inte användas. Därför bör man kunna beställa en ersättningsskylt att montera på cykelhållaren under förutsättning att den endast ska användas då den ordinarie skylten inte kan avläsas på grund av nämnda cykelhållare.
Även om det kan tyckas finnas ett tolkningsutrymme lär man knappast kunna straffas för att man använder den extra skylten vid tillfällen då ursprungsskylten är dold av cykelhållaren. Under alla omständigheter får vi hoppas att ordningsmakten inte lägger kraft på att jaga bilägare som verkligen anstränger sig för att göra rätt.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Har du varit i behov av en tredje registreringsskylt någon gång?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2016-12-12 11:48

Men det vet vi ju hur det är i Sverige: Man är grovt kriminell om man kör i 85 kilometer i timmen på en 80-väg. Att vägen tidigare i årtionden ansågs vara lämplig som 90-väg spelar ingen roll. Fram med hela statsapparaten, bara.

#2
2016-12-12 13:43

Den enskilde polismannen gör åtminstone tolkningen att extraskylten är bra. Har blivit kontrollerad två gånger (normala kontroller längs vägen) och båda gånger fått påpekat att det var bra att jag hade extra ljusramp och regskylt. I Danmark är det lag på detta. Brukar ha med oss cyklarna dit.

#3
2016-12-12 15:37

Förbjud cykelhållaren monterat på baksida av bil! Det är farlig för trafikanter.

#4
2016-12-12 15:38

Varför är den farlig för andra trafikanter?

#5
2016-12-12 15:47

Har aldrig haft några problem när jag beställt extra-skylt.
Hur blir det nät två lagar talar mot varandra?
Dels är det krav på att ha det på "riktigt" cykelhållare, dels får man inte beställa????
På kontinenten är det dock krav på skylt på cykelhållaren, så....

#6
2016-12-14 10:02

Inga problem att beställa fler skyltar. Inget krav att de gamla skall förstöras heller.

#7
2016-12-15 19:09

Extra skylt går bra att beställa. Jag har en Pick-Up med en Camper på flaket. Överhänget bak döljer Pick-Upens reg.skylt något, så av egen kraft monterade jag ytterligare en reg.skylt bak på camperns gavelvägg. Vid nästa besiktning av pick-upen med Campern på flaket,fick jag anmärkning att den extra skylten saknade skyltbelysning. Typisk myndighetsutövning! Nu var det inte så svårt att fixa eftersom Campern har baklysen bak kopplat till bilens, så tillgång till ström fanns där. (Men en rekommendation till frågeställaren blir att inte besikta bilen med cykeln på!!!. Ifall det är svårare att ordna skyltbelysningen via cykeln?)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.