Bild
Nästa artikel
UV-strålning skadar lamporna och ger dåligt ljus på många av Subarus bilar.
UV-strålning skadar lamporna och ger dåligt ljus på många av Subarus bilar.

Bilfrågan: Bjuder Subaru på lampor?

Bilfrågan

”Vore det inte enklare att Subaru tog in alla berörda bilar och bytte lampor till sådana med mindre UV-strålning?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Många Subaruägare klagar på dåligt ljus därför att UV-strålning från lamporna skadar reflektorerna. Med tiden kommer säkert väldigt många Subaruägare att få problem. Vore det inte enklare att Subaru tog in alla berörda bilar och bytte lampor till sådana med mindre UV-strålning? Det handlar ju om trafiksäkerhet.
Jag besökte min verkstad och fick till svar att de under alla år bara bytt reflektorer på en bil och att det inte heller var något fel på mina reflektorer. Lamporna skulle kosta cirka 900 kronor styck att byta och att montera in dessa gratis var de inte intresserade av.
Min fråga är hur generöst Subaru kommer att behandla problemet? Kan de tänka sig att bekosta lampor och även montera dessa som en goodwill?
Anders Sandahl
 
Svar:
Vår åtgärdsplan för detta problem bygger på att vi byter skadade strålkastarinsatser. Ersättningsgraden baseras på bilarnas ålder och miltal. Under garantitiden är det naturligtvis helt kostnadsfritt.
Det är inte aktuellt att kalla in några bilar för byte av glödlampa i förebyggande syfte.
Thomas Possling, International Motors Nordic
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
Taggar: Bilfrågan, Subaru

Kommentarer

#1
2016-02-10 08:17

Vi bor i ett av Sveriges mest subarutäta områden. Man ser ju vid möte i mörker att en del Subaruer har falnad belysning liknande gamla Volvo 140/240 från 1970-talet. Med vilken metod mäter T Possling storleken på ljusbortfallet och vid vilken gräns görs ingrepp?

#2
2016-02-10 08:27

Och hur vet man att man är riskzonen? En kompis till mig har lie garanti kvar på sin bil.

#3
2016-02-10 08:39

Jaha, där trillade en stjärna bort från Subaru... inte för bilens skull, fel kan alltid uppstå -utan för den usla kundhanteringen och det kundfientliga beteendets skull.

Det är ju rätt märkligt att en del har "Hederlige Henry's runt-hörnet-garanti" som religion och att det här verkar sitta i generna hos bilfolk.

#4
2016-02-10 09:15

Man kan inte byta "lampor". Man byter hela strålkastarinsatsen eftersom linsen och plasten blir skadat av allt uv-ljus (xenon). Tror inte det här rör sig om reflektorer i halogenlampor. Lamporna är standard-lampor. Det är inte troligt med mer eller mindre UV-ljus från en annan lampa. Det man gör är att byta till en insats med tåligare material i.

#5
2016-02-10 10:36

Subaru har ju inte fått något bra betyg av vib, när det gäller rostskydd, alltså är en rostburk.

#6
2016-02-10 10:36

Här har vi ett känt konstruktionsfel som inte kommer att åtgärdas inom garantitiden utan kunden får i slutänden stå med notan när garantin gått ut vilket kommer att bli fallet för de flesta, mycket svagt av ett märke som slår mynt av att ha en av de mest felfria bilarna och de nöjdaste ägarna...

En brasklapp för att det kan vara så att Subaru Sverige inte tar några ekonomiska risker utan inväntar handlingsplan från moderbolaget innan eventuella återkallelser blir aktuella.

#7
2016-02-10 11:00

@milkylainen har rätt. Det är standardlampor i, det spelar ingen roll om man byter dem eller ej. Det finns inga låg-UV varianter till lampor. Dessutom sitter det samma typer av lampor i andra bilmärken. Det är frågan om dåligt materialval i reflektorerna. Ironiskt nog släpper HID (xenon) lampor ut väldigt lite UV ljus, annars skulle de vara skadliga för ögat o.d. Solen ger mer UV ljus... så Subaru bör konstruera om sina strålkastare ty de kommer att mattas av solljuset, även om man inte kör en meter med bilen.

#9
2016-02-10 16:12

Kaptenoberkommando de köper VW och audi, för de har inte råd med riktiga bilar som merca, Kia:n börjar de t.o.m. kalla finbil ;-)

#11
2016-02-11 21:33

Så jävla kasst subaru. Min bil ligger 3 månader utanför "goodwill" och man vill ej ta på sig något trots upprepade försök... totalt livsfarligt då dimmljusen lyser betydligt bättre. Aldrig mer en subaru

#12
2016-02-15 18:06

Kör en gammal Outback. Bra bil. Många år och mil har naturligtvis satt sina spår. Vill dock gärna bekräfta den oginhet från generalagenten som finns, och som nu också börjat sätta sina spår i kundnöjdhetsundersökningar.
Antar de kalkylerar med detta och bedömer att de räknar hem det.

#13
2016-02-25 16:16

Kör en Forester (2011) och märkte att ljuset blev sämre. Klagade vid servicen och fick nya strålkastare utan snack. Så jag tycker verkligen att Subaru tar hand om sina kunder. För övrigt tycker jag att CK och curry nam nam ska kliva ur sandlådan och börja skriva vettiga kommentarer som har med tråden att göra.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.