Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Bättre säljställen än Blocket?

Bilfrågan: Bättre säljställen än Blocket?

Bilfrågan

”Det är väldigt få privatpersoner som ger respons. Är det någon annan webbsida som är bättre nuförtiden?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har lagt ut min bil på Blocket men märker att det är väldigt få privatpersoner som ger respons. Allt från folk som ska sälja vidare till Finland, bilfirmor som vill förmedla till rena bedragare. 
Är det någon annan webbsida som har bättre respons nuförtiden? För sex år sen var ju Blocket bäst.
Per Wahlqvist

Svar:
Det är nog snarare så att Blocket har fått konkurrens av andra säljsajter, som Bilweb och kanske framför allt Wayke, som lanserats hårt som den nya marknadsplatsen för såväl köp som sälj av bilar. Bakom står VW- och Volvohandlare samt MRF. 
Dessutom har Kvarndammen öppnat upp för försäljning av privatägda bilar. 
Att sälja är närapå lika svårt som att köpa och jag tror att det är därför som allt fler väljer att vända sig till större välkända förmedlare som tar hand om både köpare och säljare på ett juste sätt, visserligen till en kostnad. Det kan det kanske vara värt om man vet att affärstransaktionen sköts korrekt. 
Sedan är det alltid en viss risk med att både köpa och sälja privat. Men där går seriösa förmedlingar in och tar hand om eventuella problem efter försäljning. 
Så jag tror faktiskt att såväl köp som sälj mer och mer sköts av företag.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du erfarenheter av att köpa eller sälja via någon av säljsajterna ovan?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-08-24 10:44

Usch blocket, väldigt många skumma personer hör av sig när man lägger ut en annons.

#2
2018-08-24 11:38

Jag tror det är köparens marknad och inte ett lågt pris i annonstexten så ingen som ringer.

4517 stycken diesel kombi bilar av 2014-15 på Blocket.se
Inte konstigt alls att ingen ringer om inte prislappen är helt rätt.rätt.

Och 80% köper oftast på bilaffär då det ingår ett års garanti eller nåt sånt och man behöver inte slanta upp pengar utan bara skriva på och dessutom lätt att pruta och ställa handlare mot handlare.
Lite så tror jag det är.

#3
2018-08-24 11:38

Visst har bedrägeriförsöken ökat, men det kan ju med vara så att frågeställaren helt enkelt har lagt ut ett oattraktivt objekt till helt fel pris. Det kan ju med vara anledningen till att det ej blir så mycket svar.
Jag har använt blocket i flera år med, senast i våras då andrabilen skulle bytas och jag la ut en annons med bra bilder, seriöst skriven text och självklart till rätt pris. Bilen såld inom en vecka och mycket seriösa svar. Så jag tror inte det bara är så enkelt att blocket är ute och annat är inne....
Sen off topic, Blocket är ju kanon när man vill bli av med nåt, satte ut mitt gamla golfset i måndags kväll, tisdag kväll var det sålt och hämtat. Så smidigt!

#4
2018-08-24 14:21

Har precis lämnat en bil till Kvarndammen. Ska bli intressant att se hur det går med allt.

#5
2018-08-24 14:23

Visst är blocket effektivt än i dag.
Rätt pris och rätt objekt med flera bra bilder då är det sålt samma dag.

Jag fattar inte folk som lägger ut med en bild.
Vansinnigt dumt när bra och många bilder ofta säger mer än ord.

#6
2018-08-24 15:02

Ett välskött objekt till rätt pris tar inte många dagar att sälja på Blocket.

Påfallande många säljare gör det dock väldigt svårt för sig. De flesta övervärderar sin bil och blandar in hur deras egen ekonomi kommer att påverkas av värdeminskningen istället för att faktiskt ta reda på vad bilen är värd. Många sätter dessutom alldeles för högt utgångspris i tron att det ska prutas en massa. Vilket gör att många köpare uteblir då dessa vet vad en liknande bil ska kosta och inte är intresserade av de som ligger högre. Sätt ut ett lägre ”färdigprutat” pris direkt så är chansen att fler hör av sig.

Var även helt ärlig med alla brister och skavanker, och anpassa priset därefter. Kommer köparen och tittar i tron att det är ett ”perfekt” objekt och sedan upptäcker en massa fel så har du slösat bort både dennes och din egen tid, för någon affär till ditt önskade pris lär det garanterat inte bli.

#7
2018-08-24 16:43

Mattse, du slog huvudet på spiken. Helt rätt. Många privatsäljare tror att just deras bil är så mycket mer värd än andras, har egentligen ingen koll på vad som är rätt pris för objektet. Har försökt köpa flera bilar av privatsäljare på blocket som tror att de nästan kan få ut mer för sin bil än vad en bilfirma begär för den. Säger inte att jag är något proffs men jag har sålt flera bilar på blocket och har aldrig haft några problem med att få den såld, allt handlar om att sätta RÄTT pris. Inte försöka suga ut varenda korvöre av affären, då är du rökt.

#8
2018-08-24 16:43

Skumma typer brukar höra av sig när annonsen legat ett par veckor utan att priset sänkts.

Du kompis bästa priset bara för mig vet du.
Du vet att det bara är skit det du skall sälja.
50% off.....................................................................blabla.

#9
2018-08-24 17:23

Brukar aldrig erbjuda kontakt via telefon utan endast e-mail.
Då sållar man bort en del av dom värsta knäppskallarna.

#10
2018-08-24 17:29

Sedan är det inte helt lätt med begagnade bilar idag. Dels blir bilar som är lite dyrare - över 10 till 20 000 svårare av den anledning att många behöver en finansiering då. Och behövs ett lån kan man lika gärna köpa samma bil av en småhandlare.
Dels har privatleasing sänkt begagnatmarknaden rätt bra. Känner flera som jobbar i branschen, och de säger samma sak: så fort det blir lite dyrare bilar väljer många en mindre bil på privatleasing istället.
Det finns för övrigt en anledning till att flera tillverkare pratar om "Certified", "Premium selection" och så vidare, med generösare garantier, på nyare begagnade bilar som inte rullat så mycket. Mercedes erbjuder till och med 2 års nybilsgaranti på bilar som är upp till 6 år och har rullat upp till 15 000 mil. Man erbjuder inte det därför att 3-5 år gamla bilar rullar ut ur bilhallarna på löpande band. Orsaken är naturligtvis att det är svårt att sälja bilarna, och det kostar enorma pengar när de står och samlar damm i hallarna. Men det skulle man knappast erkänna högt.
Så ja. Det går att sälja bilar på blocket. Men det är en köparens marknad, och även om motorbranschen utåt hävdar motsatsen är det trögare idag än för några år sedan.

#11
2018-08-24 18:56

Jag sätter heller aldrig ut telefonkontakt utan det är blockets meddelandetjänst som gäller fram tills man är överens. Det brukar fungera alldeles utmärkt. Man har mer att spela med där också, ser man en seriös och man har få svar så kan man ju alltid själv pruta lite till den köpare man vill ha.

#12
2018-08-24 19:28

Jag sätter ut telefonnummer och givetvis ett rimligt pris. Tar det mer än en dag att sälja via Blocket är priset fel.

Jag har sålt två bilar via Kvarndammen. Den ena försökte jag sälja själv först, men hade fel pris. Kvarndammen satte också fel initialt så de prutade på sin avgift.

#13
2018-08-24 20:29

Håller med Mattse. Om man har svårt för att sälja på Blocket har man övervärderat bilen och bör isåfall sänka priset.

Senaste två bilarna sålde jag på Blocket. Båda gångerna en bit under det lägsta priset för motsvarande modell på Blocket då jag ville bli av med bilarna snabbt. Snabbt gick det och köparna var trevliga i båda fallen. Men visst fick jag avfärda en hel del oseriösa mejl första dygnet.

#14
2018-08-24 22:22

Det handlar mer än bara pris. Bilen ska vara rätt servad också samt helst bara ha haft 1 ägare. Fast ärlig ska man vara och säga om något inte fungerar som det ska. Har bilen gått få mil med 1 ägare så är den mer lättsåld om priset är motsvarande vad andra begär för likadan bil med fler mil.

Säljer man sin bil med full dokumention och stämplar samt kvitton på alla service bör det gå lättare samt att bilen är ren och välskött både invändigt och utvändigt.

Förstår inte varför folk gömmer regnummer och inte skriver sitt namn utan exempelvis "Audi" är den som säljer bilen. Ringer aldrig på sådana annonser. Varför skriver vissa "pratar endast svenska"? Alla som gått i skolan i Sverige pratar engelska nästan flytande.

#15
2018-08-25 10:22

Blocket är en intressant bilmarknad. Senaste bilen köpte jag där, och säljaren var så ohyggligt trött på att värja sig från diverse filurer, och antagligen glad över att en "vanlig" person ville köpa så affären blev väldigt smidig för min del. Säljaren t o m prutade med sig själv, till en nivå väl under det jag ens funderat kring. Bilen då, precis i rätt, och t o m bättre skick än vad jag förväntade -självprutet var ingen luring för att mörka för en kass bil, utan en överdriven trötthet/frustration som styrde... -en av mina bästa bilaffärer, och jag själv lyfte knappt en hand.

#16
2018-08-25 10:51

Otroligt mycket övervärderade bilar på blocket. Minst hälften har priser som är rena fantasipriserna. Och inte bara bilar förresten. Ibland tar folk mer än nypriset till och med för kameror, klockor etc. Man får verkligen se upp och kolla priser innan man slår till. Man handlar ju begagnat och privat för att det ska vara billigt och att man kan få chans att pruta lite, inte för att det ska vara lika dyrt som i handeln...

#17
2018-08-26 09:20

Jag ha sålt flera bilar på blocket, och det har sällan tagit mer än några dagar max. innan de är sålda.
Många gör (i mina ögon) vissa generalfel. t.ex.:
- Fantasipris
- Urdålig bild
- Ostädad och otvättad bil
- Obesiktigad (bättre att visa t.ex. 2 2:or, kan ju vara lättfix)
- Ingen info om service och kamrem (behöver inte vara märkesverkstad)
- För lite info, har bilen dragkrok, fungerande AC, nästan nya däck - skriv det
- För mycket info, vem orkar läsa en annons med massor av inte intressant info?
- Fel modell/reg nr. Skriv inte Hyundai när det är en Renault, eller som jag såg nyss: 408 när det är en 407.Dölj inte bilnumret,de flesta bilar är ändå inte intressanta att stjäla
- Ägarens namn ska sättas ut, ingen säljare heter ju Volvo eller Chevrolet

#18
2018-08-26 12:03

Tycker många skriver självklarheter som utrustning som exempelvis servo, centrallås osv. Det blir en hel radda med extra utrustning som vem orkar läsa?

#19
2018-08-27 12:25

Hultarn, bra tips du gav. Det ligger nog mycket i att försöka skapa en så bra annons som möjligt och ha ett realistiskt pris. Sista priset kompis kommer alltid att finnas, men kanske de skräms bort lättare med en bra annons.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.