Nästa artikel
Bilfrågan: Är Skodalådan dålig?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är Skodalådan dålig?

Publicerad 20 september 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar över driftsäkerheten gällande kamkedja och automatlåda i Skoda Superb.
”Är den 7-växlade DSG-automatlådan en dålig växellåda eller kör bara folk felaktigt?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har läst många artiklar om hur dåliga kamkedjorna/kamkedjesträckarna är på VW/Skoda 1.2 och 1.4 TSI. Att bilar med dessa motorer bör undvikas. Hur är det med 1.8 TSI som bland annat sitter i Skoda Superb? Är den också dålig?
Jag undrar även om den 7-växlade DSG-automatlådan som sitter i Superb 3T 2009–2013 är den beryktade DQ200? Är det en dålig växellåda eller kör bara folk felaktigt?
Johan
 
Svar:
1,8 TSI-motorn i Skoda Superb har inte samma problem med kamkedjorna som de mindre motorerna, men på den större motorn har vi, speciellt i kombination med bristande service, sett vissa driftstörningar med kedjesträckaren.
Det stämmer att automatväxlade Skoda Superb av modellår 2009–2013 har den sjuväxlade DSG-växellådan DQ200, där det i de första årsmodellerna har funnits vissa driftsproblem.
Problemen är i huvudsak kopplade till körprofil där vi märkt att exempelvis taxibilar utrustade med DSG-lådan och med många start-/stopp och extremt mycket körning i stadstrafik är mer drabbade av problem än bilar som går i vanlig körning.
Uppdateringar av växellådans konstruktion har dock skett successivt sedan introduktionen och generellt är senare årsmodeller drabbade i mindre omfattning än de allra första.
Erik Gustafsson, Skoda Sverige
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-09-20 07:54
Reverend Benny

Ganska vagt svar faktiskt även om man får ge cred till att Erik inte skönmålar saker och säger att "här finns minsann inga problem"
Min logik säger att varför skulle Skoda fortsätta sälja bilar om man vet att växellådan rasar efter man kört runt hörnet?

#2 • Uppdaterat: 2017-09-20 08:01
LeifV

Riskerna med den här växellådan är minst sagt förhöjda, och kostnaderna i samband med skada MYCKET höga. På mycket enkel svenska innebär det: UNDVIK de här bilarna. Det finns ingen anledning, utan vid t ex beg.köp, så välj något annat utan denna förhöjda och kostsamma riskbild. Om du trots att måste köpa en sån här bil (med DQ200 -lådan), se då till att priset är motsvarande 30-50.000 kr lägre än jämförbar annan bil (samma med manuell låda?) och håll dessa pengar lite som en försäkring att ta till när/om elände inträffar.

#3 • Uppdaterat: 2017-09-20 08:17
Styggavargen

Jag har en octavia (gen 3) - 13 som körts ca 7500 mil med denna 7 stegs automatisk låda. Hörde ett vinande ljud efter ca 3000 mil men enligt verkstad var det ett rör som skulle bytas. Bilen var inne en dag på verkstaden. Inga omkostnader för mig som kund. Det skulle inte bero på växellådan sade de. Jag har varit noga att inte stå och slira vid rödljus eller köra för häftigt då släp varit påkopplat. Vi får se, ännu så länge fungerar bilen. Pendlar oftast, 3-4 mil om dagen längre turer på helgerna.

#4 • Uppdaterat: 2017-09-20 08:36
LeifV

#3 Styggavargen: Är (ny)bilägaren fullt medveten om problematiken och har tagit stor hänsyn till detta sedan bilen varit ny så är det en mindre risk när denna bil skall köpas begagnad -men hur verifierar en beg.köpare detta för samtliga som kört bilen sedan ny? I Kina gjorde VAG det enda rätta och bytte ut DSG-lådorna, här i Sverige så lämnades Skoda-ägarna i sticket, med en bil vars andrahandsvärde rimligen, pga den höga och dyra riskbilden, borde vara betydligt lägre när det är dags att sälja.

#5 • Uppdaterat: 2017-09-20 09:00
Sammen

Tar fram popcornen...

#6 • Uppdaterat: 2017-09-20 09:23
Styggavargen

Jag visste lite vad jag gav mig in på, och det brukar alltid finnas någon nackdel med allt. Andrahandsvärde har jag aldrig lyckats få högt på mina bilar fast jag sköter mina bilar mer noggrant än de flesta (byter olja oftare än service intervaller, handtvättar bilen och repar inte rutor med dåliga isskrapor mm.. käkar inte kexchoklad i bilen heller :-))

#7 • Uppdaterat: 2017-09-20 09:54
Hackenbush

Kör hårt Vag-hatare.

#8 • Uppdaterat: 2017-09-20 10:27
mso 1000

Det råder väl ingen tvivel om att det är en förhöjd risk på dessa första generationens dsg lådor fram till 13 med dom barn skukdommar som fanns och avsaknad av oljebyten, det fanns inte ens avtappnings plugg!!
Detta är ju fakta och skulle ja köpa en sådan beg bil skulle jag pruta på priset för den eventuella risk för haveri.
Till saken hör ju också att det är inte ovanligt med kopplings och dubbelmasse svänghjuls byten på manuella lådor på alla fabrikat i dom årsmodellerna och tidigare, om det nu är nån tröst.
Nu är det andra parametrar och förbättringar och även oljebyte vid 6000 mil som borgar för en bättre drift äkerhet.
Men såklart det är en koppling som på en manuell låda och vansinnes grejor som broms och gas vid rödljusen och fullgas växlingar i tid och otid så talar väl sunda förnuftet sitt både på dsg och manuell.
Sunt förnuft.

#9 • Uppdaterat: 2017-09-20 10:36
mso 1000

Kamkedjorna, dottern har haft en 10 1,2 fabia med drygt 20000 mil på mätaren och nu en seat med samma motor och drygt 10 på mätaren och problemfria och inget kedje rassel.
Tysta i motorn och det kan bero på hur dom servats kanske.
Det borde väl höras på motorn vidstart om en kedja är slut och osträckt tycker jag.
Riktig dokumentation över service och olje byten är viktig att kolla.

#a • Uppdaterat: 2017-09-20 10:43
Kricko

Fast vem VET att det är större risk för haveri med en DQ 200 än vilken växellåda som helst - VAG lär ju ha sålt ett antal miljoner bilar utrustade med växellådan så att det finns haverier är väl rätt självklart. Jag har inte sett någon statistik vare sig från försäkringsbolag eller annars som säger att det finns en förhöjd risk? Att taxibilar som står och slirar på kopplingen dagarna i ända får problem är väl inte heller så konstigt. Och trots bristen på avtappningsplugg bytte åtminstone Skoda olja på min Superb, vill minnas att det var någon återkallning de gjorde, fast det kallades för kampanj... Inget problem med andrahandsvärdet heller. Det har spekulerats oändligt om problem med den här växellådan och det finns givetvis sådana men så länge ingen kan visa att det finns en förhöjd risk för problem jämfört med genomsnittslådan finns det ingen anledning av avhålla sig från köp. Kunskap ja tack, spekulationer nej tack.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.