Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om det är tillåtet att höja effekten i sin Citroën C5 från 2010 med en så kallad effektbox.
Frågeställaren undrar om det är tillåtet att höja effekten i sin Citroën C5 från 2010 med en så kallad effektbox.

Bilfrågan: Är effektboxen laglig?

Bilfrågan

”Den höjer effekten från 163 till 203 hk och vridmomentet från 340 till 425 Nm. Är den laglig att köra med?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Dieselkraft har en så kallad effektbox som passar till min Citroën C5 HDI årsmodell 2010. Den höjer effekten från 163 hk (120 kW) till 203 hk (151 kW) och vridmomentet från 340 Nm till 425. Är den laglig att köra med? Enligt Dieselkraft gäller motorgarantin om man kopplar ur boxen före verkstadsbesök.
Hans Berglund 


Svar:
Det är i och för sig riktigt att en optimering av effekten kan ge bättre prestanda alternativt lägre förbrukning. Men när man gör ändringar i motorstyrningen och ändrar bränsletryck, insprutning och laddtryck så måste bilen också genomgå en registreringsbesiktning, då såväl effekt som emissioner ska kollas och godkännas. Vissa biltillverkare erbjuder en kontrollerad och godkänd optimering som oftast inte höjer effekten utan bara vridmoment i mellanregister. 
Allt utanför detta är inte godkänt, vare sig gentemot bilens certifiering eller tillverkaren.
Vid vår förfrågan meddelas att det inte finns något samarbete mellan Citroën Sverige (FSC Bilar AB) eller PSA med Dieselkraft. 
Tvärtom tar Citroën Sverige (FSC Bilar AB) starkt avstånd ifrån denna typ av motormanipulering och har inga samarbeten med någon typ av liknande företag:
”Upptäcker en verkstad en sådan motormanipulering har vi som policy att detta skall rapporteras till oss. Verkstäderna uppmanas att kontrollera bilen nogsamt vid misstanke om manipulation. Har en sådan motormanipulering orsakat skada omfattas det inte av fordonets garanti.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om motoroptimering?
 

Kommentarer

#1
mrbackoffice
2018-10-02 08:09

Jag satte ett chip från Racechip på min förra tjänstebil, en Audi A6 Allroad 3,0 TDi. Utöver effektökningen som var påtaglig (50 hk) så sjönk förbrukningen med 1 L/100 km. Från 8,2 till 7,3 ungefär i snitt.

Det är intressant att optimeringen förbättrar på detta vis, lägre förbrukning och högre effekt. Är det av rent defensiva skäl som tillverkarna själva inte erbjuder detta?

#2
saabnisse
2018-10-02 08:14

" Har en sådan motormanipulering orsakat skada omfattas det inte av fordonets garanti.”
Det är väl ändå något man kan strunta i när det gäller en åtta år gammal bil!

#3
McTar
2018-10-02 08:46

I och diesel-skandalen så har det påvisats att det går att sänka bränsleförbrukningen, men istället så får man andra problem som nox. Misstänker att dessa "fulchip" inte är särskilt miljövänliga.

#4
johnkommentar
2018-10-02 09:04

Att verkningsgrad står i motsats till nox-utsläpp är naturlag och grundkurs 1 i förbränningsmotorlära. Biltillverkarna är inte sämre än garagefirmorna på att optimera. Men de måste ta hänsyn till tex miljö (ja inte Volkswagen då förstås... :)

#5
LC4ever
2018-10-02 10:36

Det är klart att man kan optimera (trimma) motorn, men skulle inte längre räkna med serviceintervaller på 3000mil, snarare 1000mil.
Högre effekt från samma motor innebär högre slitage och ökad service.
Tillverkarna måste gå denna balansgång med högre effekt, lägre förbrukning på ena sidan och service-intervall och miljö på den andra.
Kolla rally och race-bilarna, går att trimma motorerna långt, men hur har de med service och miljö???

#6
Svenne60
2018-10-02 10:44

Klart att inga garantier gäller vid motoroptimering som inte kommer från biltillverkaren själv, eftersom de inte tjänar pengar på det. Men om bilen ändå inte har någon garanti kvar så spelar ju det ingen roll. Men jag skulle byta olja vid halva rekommenderade intervallet för att skydda motorn lite mer pga. högre vridmoment. Att det inte är lagligt spelar ingen roll ur säkerhetssynpunkt, motoroptimering har inte orsakat en enda olycka.

#7
Klarsynt
2018-10-02 12:29

Klart att du skall köra in en effektbox. Ta bort EGR och partikelfilter också när du ändå håller på. Det är ett utmärkt sätt att både få bort framtida problem/kostnader samt få ut mer effekt utan att behöva skatta som en idiot.

.

#8
saabnisse
2018-10-02 12:59

Tidigarelagd oljebytesintervall är knappast nödvändigt, det är nog inte ofta som den högre effekten nyttjas fullt ut, men serviceintervall på 3000 mil är ändå för mycket om det inte uppnås inom en snäv tidsrymd.
De flesta tillverkare rekommenderar oljebyte minst varje år oavsett körsträcka.

#9
olvildrajv
2018-10-02 14:37

"Motoroptimering" är inget mirakel. Genom att höja effekten och kanske sänka förbrukningen något höjer man avsevärt utsläpp av kväveoxider och en sådan bil skulle inte gå igenom EURO-cerficeringen. Annars skulle ju tillverkarna, som lägger mycket stora resurser för just motoroptimering, ha en sådan programvara i motorn från början. Och mera kraft i motorn sätter hela drivlinan och inte bara motorn för större slitage. Både koppling/momentomvandlare, växellådan, differentialen, drivaxlar, hjullager/kardanlager osv får stryk och kommer hålla kortare tid.

#10
notariuspublicus
2018-10-02 19:52

Obegripligt hur korkade folk är. Det är inga måttliga förändringar som effektboxen medför. Bara vridmomentet ökar med 25 procent. Om en likadan växellåda inte redan används också i en bil med starkare motor, kommer växellådan att ta skada eftersom den inte är dimensionerad för denna kraft. Samma sak gäller själva motorn om den inte redan finns i ett starkare utförande. Det är rätt åt folk om motor/växellåda skadas. Det är till och med så att jag hoppas att så sker!

#11
notariuspublicus
2018-10-02 18:25

Alla ni som trycker på "Bromsa", kan ni bemöda er med att förklara er?

#12
Farbror Blå
2018-10-02 19:31

Det lär inte öka andrahandsvärdet om det kommer fram att motorstyrningen manipulerats. En polare fick sin Saab med 2.0t optimerad från 150 - 215 hk. När den gick på etanol fick motorn ytterligare effekt. Vid rejält gaspådrag hackade motorn (han sa det berodde på att bränslepumpen inte orkade med.) Det dröje inte länge förrän turbon rasade. Känns inte jättesmart att trimma motorer som inte är konstruerade för det. Är man inblandad i en trafikolycka så brukar försäkringsbolagen bli glada om det uppdagas att bilen varit trimmad eftersom de då kan avsäga sig ansvar.

#13
saabnisse
2018-10-03 09:03

Farbror Blå, det var säkert inte på grund av någon motortrimning som turbon rasade, den hade nog rasat ändå och en troligare orsak var brist på oljebyte och rätt olja.
Det är en missuppfattning att motortrimning alltid leder till minskad livslängd och motorras. Det kan det göra, men då nästan enbart när trimmet utförts felaktigt, när underhållet eftersatts, eller då man kontinuerligt nyttjar den högre effekten.
En bil som körs i trafik använder väldigt sällan den effekt den redan har och ändå mer sällan den effekt den får efter trimning.
Oftast räcker det med 30-40 hk för att hålla laglig hastighet och det är ju en bråkdel av vad som en modern bil kan prestera, resten går åt till kraftig acceleration och olagliga farter.
Man kan ju jämföra med hur det var för 50-60 år sedan. En VW med sina 30 hk klarade 110-115 km/t med fullt effektuttag timme efter timme utan att krokna. Det fanns andra bilar med ungefär samma effekt, som gick minst lika fort, men där motorn inte klarade full effekt mer än kortare tider.
Det var på den tiden man i motortidningarna talade om toppfart och marschfart, där den senare gällde den fart man kunde hålla kontinuerligt utan att riskera motorskador.
VW typ 1 var en av få bilar som hade samma toppfart som marschfart!
I det mesta annat var det en väldigt otäck bil!
Jag kan rekommendera att läsa gamla motortidningar, det är väldigt givande och man blir förvånad över de strapatser som många fick uppleva och vilket arbete det innebar många gånger att ha bil jämfört med idag

#14
Alfie
2018-10-03 10:29

Om hållbarhet: allting beror på hur ofta du utnyttjar effektökningen. Sker det momentant och under kortare stunder= liten påverkan . Full gas och broms därpå alltid = inte bra. = självklarheter. Bara veta att den finns = stor matchotillfredsställelse - Jag kan om JAG VILL. Lev livet och låt det leka så länge du lever. Ni räddhågsna tråkighetsgeneraler dör utan att ha upplevt LIVET !!!

#15
olvildrajv
2018-10-03 13:42

@affle: Att leva livet är att manipulera bilens motorstyrning så att cancergifter flödar ur avgasröret bara för att jag ska kunna gasa lite mer än vanligt när jag vill? Vilket fattigt liv!

#16
Axa
2018-10-03 19:00

Hm. Det finns ju tillverkare som använder samma motor men med olika effektuttag beroende på modell.
I princip kan man ju köpa modellen som har motorn med lägst effektuttag för att trimma upp till det som motsvarar motorn med högst effekt.
Jag vet inte vad det skulle göra för skada? Och förmodligen blir det billigare med chiptrimningen än att vid köpet välja den starkare motorn.

#17
saabnisse
2018-10-03 20:07

Axa, helt riktigt och man kan välja en modell med komfort och slippa 22" fälgar med gummiband.
Man kan välja en färg som man tycker om och är inte hänvisad till en färg som någon sportfåne hos tillverkaren anser att det ska vara på sportmodellen.
Och man slipper också en del onödigt krims-krams man inte vill betala för.
Och det är inte givet att man får sämre utsläpp, jo vid max uttagen effekt blir det kanske så, men inte vid normal körning.

#18
John2008
2018-10-04 02:09

Som svar på frågan "är effektboxen laglig", är det enkla svaret nej.

#19
Roger Skagerström1
2018-10-04 10:30

Finns fortfarande folk 2018 som inte vet att trim är olagligt alltså..? :P Så till vida att nån får reda på det dvs. ;)

#20
EninenceN
2018-10-04 20:10

Är det inte en tidning för bilintresserade eller har jag missat något? Förövrigt är det bättre att lämna in och mappa om bilen hos en seriös firma om man nu vill få upp effekten lite.
[Redigerad//Deeds]

#21
McTar
2018-10-04 20:44

Din slutsats är alltså att Dieselkraft är oseriösa. Vad har det med saken att göra?
Frågan var från början om förändringen är lagligt, och det är det inte om bilen inte godkänns med förändringen hos något besiktningsorgan.

#22
notariuspublicus
2018-10-05 00:21

Uppenbarligen är vi några paragrafryttare här på sajten (!), men nog fan kan vi läsa frågan, alltid! Att vi sedan om denna fråga - och det givna svaret - har en klar uppfattning om folk som ändå bums måste tumma på reglementet verkar bli för mycket för vissa.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.