Bild
Nästa artikel
Betala eller inte betala p-bot?

Betala eller inte betala p-bot?

Bilfrågan följer upp

"Signaturen tycker att vi tydligt borde understrukit att man aldrig ska betala en p-bot om man tänker överklaga."

Signaturen Kjell har i ett brev uttryckt synpunkter på ett svar som lämnats i Bilfrågan nummer 1/2011. Signaturen tycker inte att vi tillräckligt tydligt understrukit att man aldrig ska betala in en kontrollavgift för parkering om man tänker överklaga.

Detta gäller om ett privat parkeringsbolag utfärdat den så kallade p-boten. Gör man det anser Kjell att man genom inbetalningen godkänt anmärkningen vilket allvarligt försämrar möjligheten att få en rättelse. Vi kan bara hålla med Kjell om detta men måste också beakta att den ursprungliga frågeställaren redan hade betalat in beloppet.

Omständigheterna var dessutom sådana att möjligheten till rättelse måste bedömas som mycket små. Är det däremot kommunen (genom parkeringsvakter) eller Polisen som utfärdat "p-boten" gäller det motsatta.

Nu kan man överklaga intill högsta instans utan risk att påföras extra kostnader under förutsättning att man inom angiven tid betalat in summan som man får tillbaka om man får rätt. Vi tackar signaturen för påpekandet och hoppas att detta klargörande kan hjälpa våra läsare.

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-05-12 09:33

Kan man inte oxå få en betalningsanmärkning om man inte betalar? Det är det många som inte vill riskera.

#2
2011-05-12 09:46

vägen dit är lång, som privatperson kan man alltid bestrida en faktura man tycker är felaktig och sedan ska det gå igenom ett antal processer innan man kommit så långt som till en BA. Den kommer först när kronofogden beslutat om det och innan dess kan man även bestrida kravet hos KF.

#3
2011-05-12 21:24

Läs Lag om felparkeringsavgift som gäller för polis och Parkeringsvakt för parkering på allmänna gator och parkeringsplatser och jämför med Lag om kontrollavgift vid olovlig parkering som gäller av annan upplåten parkering och övervakas av parkeringsbolag. Det finns mycket matnyttigt och visar tydligt att de privata bolagen måste följa bestämmelser och inte bara "Höfta" som det görs idag och kan göras för att ingen vågar eller vill överklaga p.gr.a. att det kan vara besvärligt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.