Nästa artikel
Är en ny osäker bil säkrare än en gammal?
Bilfrågan

Är en ny osäker bil säkrare än en gammal?

Publicerad 29 augusti 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga: Är en ny bil med lågt Euro NCAP-betyg ändå säkrare än en äldre bil? Ibland kan valet stå mellan att köpa en ny billigare bil och en äldre begagnad. Både aktiva och passiva säkerhetssystem utvecklas väl över tiden och Euro NCAP-kraven blir hårdare och hårdare. 

Det känns orättvist att t ex Dacia anses vara en osäker bil när den egentligen är säkrare än en äldre bil som många åker omkring i. 

Mattias

Svar: Jag förstår att det är testet där Dacia Jogger ingår som du reagerar över. Bara en stjärna för Dacia medan Kia och Toyota ståtar med fem. 

Jag letade bland Vi Bilägares äldre biltester efter en bil med liknande resultat som Jogger. Hittade bara en bil som var i närheten, om man ser till hur väl bilen motsvarade kriterierna för vuxenskydd, barnsäkerhet, oskyddade trafikanter och förarstödsystem i procent. Det var Dacia Lodgy, testad 2012. 

Betygen i procent 2012 såg ut på följande sätt med Joggers resultat från 2023 inom parentes: Vuxenskydd: 72 (70). Barnsäkerhet: 77 (69). Oskyddade trafikanter: 44 (41). Förarstödsystem: 29 (39).

Totalbetyg 2012 för Dacia Lodgy: 3/5. Totalbetyg för Dacia Jogger 2023: 1/5. Läser jag kommentarerna för vuxenskydd uppfattar jag Jogger som klart bättre än Lodgy. Kraven och bedömningarna har skärpts, samtidigt som bilarna blivit bättre, så lite rätt har du! 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.