Nästa artikel
Volkswagen Golf hade kunnat heta något helt annat
Backspegeln

Volkswagen Golf hade kunnat heta något helt annat

Publicerad 2023-08-13 06:30
En större omdaning än mellan VW Typ 1 och Golf hade bilindustrin inte skådat.

”Den nya linjen från Volkswagen” hette det om Golf i ViB-annonsen från hösten 1974. Det var ingen överdrift, jämfört med VW Typ 1 var precis allt kastat överbord.

En större omdaning hade bilindustrin inte skådat och i annonsen sades inget om ”Skalbaggen”. Den enda referensen var till sportcoupén Scirocco som debuterat i Genève våren 1973.

Tekniskt sett var modellerna lika och moderna i varje tum. Vi som var med minns hur snabba och vägsäkra de var jämfört med konkurrenterna och namnet Golf låg fint i munnen.

Det hade dock inte varit självklart under utvecklingen, som egentligen börjat redan under 1950-talet med diverse så kallade EA-modeller – Entwicklungs-auftrag. Efter rader av EA-bilar i olika konfigurationer hade VW till slut fastnat för EA337, en rätt kantig sak med design från Giugiaro.

Många trodde att den skulle heta Blizzard i produktion, i linje med vindarna Scirocco och Passat, men att VW sedan valde namnet från Golfströmmen.

Det förekommer dock en helt annan berättelse om namnets uppkomst. VW:s inköpschef Hans-Joachim Zimmermann var även ordförande i Wolfsburgs ridklubb. Sommaren 1973 lånade han ut sin häst, en valack, till VW:s styrelseordförande Horst Münzner. Hästen lystrade till namnet Golf och var ovanligt ståtlig. Ett par dagar senare visades projekt EA337 i nästan färdigt skick och då fanns emblemet ”Golf” på bakluckan i sitt typiska typsnitt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2023-08-14 17:36 ...eller NSU/VW K70...
  • 2023-08-13 11:10 Utan Golfen hade vi åkt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.