Nästa artikel
Saabs lekfulla annons: ”Om det bara varit sant …”
Backspegeln

Saabs lekfulla annons: ”Om det bara varit sant …”

Publicerad 9 april 2023
”Vi kunde tack vare detta i lugn och ro ägna vår tid till att finslipa och vidareutveckla 99:an”, skrev Saab i en snygg och informativ annons på 1980-talet.

Antagligen var det spiken i kistan för de sista resterna av biltillverkning i Trollhättan när Nevs nyligen sade upp nästan hela personalstyrkan. Annonsspanarens sökarlykta mot bilhistorien riktades därför på ovanstående helsida som publicerades flera gånger i Vi Bilägare 1983, i år 40 år sedan.

Törnbloms hette reklambyrån som framställt den lite lekfulla blandningen av autentisk teckning av en Saab 99 och en nyfiken katt. Ut ur förardörrens sidoruta tittade en herre som såg ut som Janne Loffe Carlssons okända tvillingbrorsa, ej tecknad men i form av ett foto.

Grafiskt sett en tilltalande annons, med en snabblektion i 99-historik i den ganska långa texten. ”Det är med bilar som med människor. En bra start i livet ökar också chansen till ett bra liv. När Saab 99 presenterades för första gången fick den en smakstart. Till sin grundkonstruktion låg den på flera punkter före sin tid. Vi kunde tack vare detta i lugn och ro ägna vår tid till att finslipa och vidareutveckla 99:an.” 

Hur sant var inte det? År efter år fick bilen den ena detaljnyheten efter den andra. Det känns nästan onödigt att räkna upp dem för en ViB-publik, men asbestfria bromsbelägg och nytt mönster i kylargrillen var 1983 i alla fall nytt nog för att dra alla med Saab-andan till bilhallen för att titta på den färska årsmodellen – den näst sista innan 99 blev 90. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 7 augusti 2023 En firma som i princip…
  • 10 april 2023 Jag minns mycket väl den…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.