Nästa artikel
Fiat Panda 4x4 firar 40 år – med osäker framtid
Backspegeln

Fiat Panda 4x4 firar 40 år – med osäker framtid

Publicerad 29 november 2023
Fiats klassiska bergsget med fyrhjulsdrift fyller 40. Men framtiden för modellen är oklar.

Det är 40 år sedan Fiat lanserade den fyrhjulsdrivna versionen av småbilen Panda. Totalt har modellen sålts i 800 000 exemplar till köpare som vill kunna ta sig fram även på dåligt underlag, men inte vill ha en klumpig suv.

Första generationen Fiat Panda designades av Giorgetto Giugiaro och Panda 4x4 anslöt tre år efter premiären. Den skulle kombinera framkomlighet, högt bruksvärde och lågt pris.

Bilen utvecklades av Steyr-Puch och drivlinan monterades i Österrike. Den skickades sedan till Italien där resten av bilen tillverkades.

Det dröjde till 2004 innan andra generationen Panda 4x4 dök upp. På bilden visas tredje generationen som lanserades 2012.

Trots bara 48 hästkrafter tog sig Panda 4x4 fram nästan överallt, inte minst tack vare den korta första växeln som gjorde att även branta backar kunde bestigas. Markfrigången var 18 centimeter och tjänstevikten 740 kilo.

Andra generationen dök upp först 2004 och den tredje upplagan lanserades 2012. Det fanns även en särskild version kallad Panda Cross med extra plastpaneler på karossen.

Framtiden för Fiat Panda 4x4 är oklar – i Sverige säljs den inte längre, produktionen är nedlagd och det har ryktats om att ersättaren till dagens Panda blir eldriven.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.