Nästa artikel
Provkörning: Fiat Panda 4x4 (2012)
Provkörning

Provkörning: Fiat Panda 4x4 (2012)

Publicerad 5 december 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Svenska importören funderar på att börja importera den lilla praktiska Fiat Panda 4x4. Med fyrhjulsdrift och hög frigång skulle den passa fint i svenskt väglag. Men frågan är om den tas in.

En backe med 57 graders lutning reser sig som en vägg framför vindrutan. Jag tar ett djupt andetag innan jag lägger i ettan och trampar på gasen. Ska den lilla 75-hästars turbodieseln orka, eller kommer bilen att stanna i nästan lodrätt läge? Och sen då? Inga problem! Pandan klättrar upp som en liten bandvagn, lika säkert som den sen fortsätter att ta sig runt i det knöliga terrängspåret på Fiats testbana.

Panda med beteckning 4x4 är senaste versionen av den praktiska lilla bilen. Fyrhjulsdriften är elektroniskt styrd och kopplas in vid behov. På fina vägar är bilen bara framhjulsdriven men om ett hjul tappar grepp skickas upp till hälften av drivkraften på 0,1 sekund över till bakhjulen. Framkomligheten förbättras ytterligare genom ett system som kallas ELD som bromsar det eller de hjul som har sämst fäste och fördelar om drivningen dit fästet är bättre.

Med en frigång på cirka 1,5 decimeter blir Panda svår att stoppa, trots att motorerna inte är så märkvärdiga. Det finns två maskiner: en smattrande tvåcylindrig bensindriven på 85 hk och en diesel på 75 hk. Båda är ungefär lika snåla och går på under en halvliter.

Panda är en liten bil, bara 368 cm lång, men bred och hög och förbluffande rymlig. Fyra vuxna sitter riktigt bekvämt och längst bak finns plats för 225 liter last – eller 870 liter om baksätet fälls. Med fyrhjulsdrift skulle den vara perfekt på våra dåligt snöröjda stadsgator, men generalagenten tvekar. Prisdiskussionerna går inte så bra och det är stor risk för att Panda 4x4 blir dyr.

Däremot finns det planer på att ta in Panda med gasdrift. Den skulle kunna hitta en kundkrets inom landsting och andra offentliga, bilburna verksamheter, hoppas generalagenten.

"Panda Natural Power" kanske även kan locka en och annan privatperson som vill åka miljövänligt. Med gas hamnar koldioxidutsläppen på 86 gram per kilometer. Den tvåcylindriga motorn förbrukar ungefär 3,1 kilo gas på tio mil. De två gastankarna, som tillsammans kan lagra tolv kilo, ligger under golvet. Bara den ena syns som en liten upphöjning i lastutrymmet. Som reserv finns också en bensintank på 35 liter.

Med gasdrift ger motorn 80 hästkrafter vilket räcker för att göra den lätta bilen pigg att köra. Men det är lite svårt att njuta av det ilskna tvåcylindriga knattret som låter likt en motorcykel.

Namnet Panda har suttit på två tidigare bilgenerationer av vilka Fiat sålt 6,5 miljoner. Om nummer tre blir en lika stor succé återstår att se. Den har dessvärre bara fyra stjärnor i Euro NCAP, vilket nog kan ligga den trevliga lilla bilen till last. Åtminstone hos svenska köpare.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat Panda 4x4?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Fiat Panda 4x4

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Fiat Panda 4x4:

PRIS, FRÅN KR: Ej fastställt.
MODELL: Hög, fyrhjulsdriven småbil.
SÄLJSTART: Import ej bestämd.
MÅTT, CM: L 368/B 167/H 160.
TJÄNSTEVIKT, KG: Cirka 1 100.
MOTOR: Fyrcylindrig turbodiesel. Volym 1,3 l. 75 hk vid 4 000 v/min, vridmom 190 Nm vid 1 500 v/min. Tvåcylindrig bensinmotor. Volym 0,9 l. 85 hk vid 5 500 v/min. Vridmom. 145 Nm vid 1 900 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Sexväxlad låda, elektroniskt styrd fyrhjulsdrift.
PRESTANDA: 0–100 km/tim på 14,5 s (diesel) resp 12,1 s (bensin).
FÖRBRUKNING: 4,7 l/100 km (diesel) resp 4,9 l/100 km (bensin).
CO2-UTSLÄPP: 125 (d), 114 g/km.
KONKURRENTER: Suzuki SX4, Fiat Sedici.

VAD NYTT? Elektroniskt styrd fyrhjulsdrift och höjd frigång.
FÖR VEM? Den som vill ha en liten smidig bil som tar sig fram. 

PLUS: Framkomligheten, fjädringen, utrymmena, förbrukningen.
MINUS: Surrig motor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-05 15:05
Sture H (ej verifierad)

Praktisk, snygg, snål och säkert till ett bra pris. Tuff med mörkgrön in- utredning.Tyvärr är fiatintresset svagt i Sverige. Folk är rädda för märket trots att det är betydligt bättre och vettigare bilar än mycket annat. Många smarta funktioner som t ex sidoskyddslist och fördelningen på drivningen. Och framförallt, något idag så ovanligt som en charmig bil!

Hoppas verkligen få se den här!

#2 • Uppdaterat: 2012-12-05 15:06
Hackenbush

Jag får lite "Musse Piggsbils" vibbar när jag ser inredningen

#3 • Uppdaterat: 2012-12-05 15:16
Raphael

Natural Power-versionen kommer i januari enligt importören. Jag hoppas att 4x4 versionen kommer, den är ett unikt erbjudande på marknaden som kan stärka Fiats varumärke.

#4 • Uppdaterat: 2012-12-05 15:23
Leif Larsson (ej verifierad)

Den skulle jag vilja ha, nu, istället för Micran. Skulle säkert vara bra i detta oväder. (just nu är det inget kul på vägarna, med dålig framkomlighet och avåkningar)

#5 • Uppdaterat: 2012-12-05 15:37
Sture H (ej verifierad)

Blir glad av inredningen! ja, av hela bilen.

MVH

#6 • Uppdaterat: 2012-12-05 15:40
Raphael

Fiat Panda fick 4 stjärnor i Euro NCAP då basmodellen saknar en del av de aktiva säkerhetssystem som finns som standard i högre utrustningsversioner och därmed förlorar modellen några poäng, i Sverige kommer flera aktiva säkerhetssystem vara standard.

#7 • Uppdaterat: 2012-12-05 15:45
IngoS

Jämfört med en Opel Mokka är detta en äkta italiensk espresso, gjord med inslag av det gamla fattigitaliens 20% robustakaffe, en mörk rostning och resten prima arabica, bryggt med och med temperatur 91 grader och ett tryck på 11 bar, serverat i tjock tätsintrad espressokopp med enkel stansad plåtsked så som det serveras i Neapel. Oemotståndligt om man annars mest träffar på automatkaffe i plastmugg, utspätt som amerikanskt kaffe, med varningstext för hög temperatur för att man inte ska bränna sig, muff av wellpapp för att den inte ska bli för varm att hålla, plastlock för att att inte spilla, dekoffeinerad för att vara nyttig och slutligen på amerikanskt sätt tillsatt med syntetiska smaksiraper, vanilj, choklad, äpple etc. Eftersom den här kommer från Fiats polska fabriker får man väl fråga sig hur det blir med rostningsgraden på sikt förstås. Det är svårt att förstå folk som inte kan falla för latinska bilar. Världen blir fattigare om de försvinner!

#8 • Uppdaterat: 2012-12-05 16:02
Raphael

IngoS, det var tidigare Pandan som byggdes i Polen. Nya Pandan byggs i Italien, den är "Made in Italy", i fabriken i Pomigliano.

Här är bilder från fabriken...
http://www.youtube.com/watch?v=C69jYkXJf-Q

#9 • Uppdaterat: 2012-12-05 16:09
Gäst (ej verifierad)

"Men generalagenten tvekar. Prisdiskussionerna går inte så bra och det är stor risk för att Panda 4x4 blir dyr."

Konstigt då det är Fiat själva som äger generalagenturen i hela Skandinavien!

Men italienarna vill väl som brukligt lägga på lite extra här jämfört med övriga Europa och då någon vettig individ i Svenska Fiat invänder så blir det problem.

Samma visa de sista tio- femton åren.

Synd då jag är sugen på "skogs-Panda".

#a • Uppdaterat: 2012-12-05 16:23
Onehp

Jag kommer att provköra...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.