Försäljningschef Peter Jonsson framför Hondas allt bredare modellutbud.

Nästa artikel
Topprankade bilhandlaren: ”Vill alltid ligga steget före”
AutoIndex

Topprankade bilhandlaren: ”Vill alltid ligga steget före”

Publicerad 12 september 2023

Försäljningschef Peter Jonsson framför Hondas allt bredare modellutbud.

När bilmarknaden blir allt mer opersonlig vill Hondas återförsäljare bli mer personliga. I Uppsala finns en av landets handlare som rankas högst när bilköparna tycker till.

Så sent som för två år sedan gick många Hondahandlare i väntans tider. Fabrikens besked till europeiska återförsäljare var att bilförsäljningen skulle begränsas för att undvika EU:s utsläppsböter. Renodlade bensinmodeller skulle ersättas av hybrider 2023, ett mål som nu är nått. 

Efter lanseringen av HR-V hybrid 2021 och Civic hybrid 2022 har Honda fortsatt att utöka modellpaletten. I år med en ny CR-V som hybrid och laddhybrid, kompaktsuven ZR-V Hybrid och elbilen e:Ny1.

RA Motors försäljningschef Peter Jonsson har en allt mer välfylld verktygslåda att välja ur för att möta bilköparnas behov.

– Genom åren har CR-V tillsammans med Civic sålt bra hos oss, men självklart är det superspännande att se hur e:Ny1 kommer att tas emot, säger Peter Jonsson som samtidigt beklagar att Civic fortfarande brottas med leveransproblem.  

– Det är en väldigt omtyckt bil som vi får för lite av från fabriken, men vi tror stenhårt på CR-V som ligger våra kunder varmt om hjärtat. Laddhybriden kommer endast som tvåhjulsdriven men för de flesta är det fortfarande tekniken som lockar. De som inte måste vända på sista kronan väljer ofta en laddbar bilmodell i dag, trots att plånboken alltid är avgörande vill de flesta kunna köra elektriskt, säger han. 

»Det är svårt att inte bli mallig när vi rankas så högt.«

Trots att medelpoängen backar när privata bilägare får betygsätta landets bilhandlare i AutoIndex flyttar Honda fram positionerna med 901 indexpoäng totalt. Förra året tog Toyota förstaplatsen med 898 poäng, året innan Honda med 889 poäng. I delmomentet ”Försäljning” har Honda sedan 2012 rört sig långsamt mot toppen. En kategori där bilägarna betygsätter märkeshandlarna genom att svara på 30 frågor som rör försäljningsprocessen. 

Svenska privatbilsägare har tyckt till om sina märkesåterförsäljare och poängsatt hela köpprocessen. Betygen är omvandlade till indextal som teoretiskt kan variera från 0 till 1 000 poäng och där 500 poäng är ett medelvärde. Bilägarna är generellt inte missnöjda, men det skiljer en del i poäng mellan mest och minst nöjd.

Med en totalpoäng som snart slår i taket är Honda topprankat i många av delfrågorna men lyckas ända öka i delfrågor som ”erbjudande om provkörning” och ”genomgång av finansieringsmöjligheter”. Även delfrågor om bilhandlarens kontakt med kunden efter köpet och möjligheten att kontakta bilförsäljaren efter köpet får högre betyg än i fjol. Två frågor som däremot backar är betygsättningen av genomgång av garantivillkor och servicerutiner. 

– Det är svårt att inte bli mallig när vi rankas så högt av alla bilmärken i AutoIndex, säger Peter Jonsson och skrattar. Återkoppling är något som aldrig får glömmas bort.  

– Vi arbetar hela tiden med att ligga steget före i stället för att ursäkta sig när kunden hör av sig. När marknaden blir mer och mer opersonlig satsar vi i stället på att bli mer personliga, säger han och väljer att ”snälltolka” en av delfrågorna där Honda inte tar en förstaplats: genomgång av bilens funktioner och utrustning vid leverans. 

– Alla som arbetar med nybilsförsäljning tycker nog att det är roligare än kunden att gå igenom bilens funktioner och vi ber ofta kunden att komma tillbaka. Trots det händer det att vi blir för exalterade och att kunden till slut zoomar ut. 

Anläggningen i Uppsala säljer Honda, Hyundai, Subaru, Maxus och Ora.

RA Motor är i dag auktoriserade för Honda, Hyundai, Subaru, Maxus och Ora. Honda har varit basen sedan 1998. 

– Fördelen vi har på en liten ort, jämfört med Stockholm, är att vi kan vara väldigt tillgängliga. Vi vill att folk ska känna sig sedda när de kommer in i bilhallen och arbetar med hallvärd som tillsammans med säljarna tar hand om kunderna, säger Peter Jonsson som, trots tuffa ekonomiska tider, har kunder som behöver en ny bil.  

– Bilar kommer alltid att behöva bytas men när privatekonomin tryter går fler bilägare ner i bilstorlek. Många har haft råd att åka runt två personer i en stor suv och väljer nu en mindre modell. Honda har aldrig varit marknadens billigaste bil utan fokus är kvalitet och det finns andra märken som har det tuffare. 

Flera biltillverkare brottas fortfarande med leveransförseningar på grund av begränsningar i produktionen och RA Motor är inte den enda handlaren som beklagar den låga tilldelningen av nya Civic. Ett resultat av den strategi som Honda i Japan arbetar efter. 

– Modellen har fått ett jättefint mottagande och efterfrågan är stor samtidigt som fler och fler går mot lite högre bilar. Visst skulle vi önskat fler Civic men modellprogrammet är brett och som bilhandlare har vi andra märken att erbjuda. Samtidigt är det viktigt som återförsäljare att få de volymer som behövs för att kunna vara ett lönsamt företag, säger Peter Jonsson.

Frodas fortfarande myterna om bilhandlare?

– De äldsta hästhandlar-skämten har börjat försvinna men vi får nog leva med att vissa bilköpare alltid känner sig lurade. Tyvärr går sällan tekniska prylar upp i värde och mitt råd är att köpa nästa bil från en person du litar på och tycker om. Jag ser hellre mina kunder som kompisar och sover gott om natten i stället för att kränga i väg en bil extra. Att se bilaffären långsiktigt är det viktigaste för oss.

Kommer bilen i tid?

Motsvarar avtalad leveranstid den faktiska leveransen av bilen? Det skiljer en hel del i poäng när bilägarna svarar på den frågan.

Bilmärke Indexpoäng
1. Honda 962
2. Mitsubishi 940
3. Subaru 923
4. Suzuki 922
5. Nissan 920
6. Toyota 915
7. Dacia 912
8. Kia 905
9. Peugeot 904
10. BMW 903
11. Mazda 899
12. Renault 893
Snittbilen 889
13. Mercedes 882
14. Tesla 881
15. Citroën 880
16. Opel 874
17. Volvo 874
18. Audi 867
19. Seat 860
20. Hyundai 855
21. Volkswagen 850
22. Ford 849
23. Skoda 844
24. Fiat 810
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 15 september 2023 Jodå, vi har haft en Mazda…
  • 14 september 2023 Skulle roliga färger vara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.