Senaste aktivitet

"saabnisse" har svarat på foruminlägget "Tips på bränslesnål pendlarbil"

Allt fler tillverkare väljer kamkedja

Konsument

Allt fler biltillverkare går över till kamkedja istället för kamrem. Det innebär lägre servicekostnader för bilägarna – och mindre risk för motorkrångel.

Det finns motorkonstruktioner som är säkrare ur driftsynpunkt än kamremsdrift. Sedan länge har Saab, Mercedes, BMW och Nissan kamkedja istället för kamrem. Nu följer allt fler biltillverkare i deras spår.

En biltillverkare som övergått till kedja istället för rem är Mazda. När modellbyten från 626 till 6 och 323 till 3 skedde för närmare tio år sedan slopades kamrem till förmån för kamkedja.

– Det huvudsakliga skälet är att minska underhållskostnaderna för konsumenten. Det är också betydligt driftsäkrare med kedja än kamrem. Enda nackdelen är att det blir dyrare att producera motorerna, säger Stefan Sandberg, eftermarknadschef på Mazda Sverige.

Liknande tankar finns också hos Peugeot. Kamkedja sänker ägandekostnaderna och gör kunden mer nöjd och lojal.

– För Peugeot är det självklart viktigt med låga ägandekostnader för kunden, säger Maria Lantz, pr- och informationschef på Peugeot. Den totala ägandekostnaden påverkar inte bara köpet utan också hur nöjd man är med sin bil och om man förblir lojal med märket.

– Vissa kunder frågar säkert efter kamkedja, men det är förmodligen inte avgörande för köpet. Många nybilsköpare hinner också byta bil innan det är dags för byte av remmen.

Att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk är en gammal sanning. Det stämmer också in på Volkswagen, som har haft en del problem med kamkedjor. Främst har det gällt 1,4 TSI-motorn till Golf, men även Touran och Tiguan har varit drabbade.

Fast Volkswagen själva hävdar att man haft få problem sett i förhållande till hur många exemplar som har sålts. För att undvika problem påpekar Volkswagen att det är viktigt att service sker inom föreskriven intervall.

– För bilar som har drabbats av skador finns en reparationsåtgärd, där förutom byte av kedja även en uppdatering av motorstyrdonets programvara, isolering av turbons returledning och samt byte till en ny oljesil ska göras, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.

– Dessa förbättringar är standard på senare årsmodeller. Och vad gäller eventuella fel på äldre modeller tar Volkswagen ansvar. I flera fall har det införts olika former av goodwillåtgärder om garantitiden har passerats.

Toyota införde kamkedjor på samtliga motorer vid årsmodellerna 2006–2007. Sedan tidigare hade Yaris från 1999–2000 motor med kamkedja. Opel som tidigare varit drabbat av kamremsproblem har infört kamkedja på bland annat Corsa, Astra, Vectra och Insignia i olika motorutföranden.

Det finns nackdelar med kamkedja också. Förutom att den är dyrare att tillverka och tyngre kan även kedjan behöva bytas ut.

Normalt sett ska den dock hålla bilens tänkta livslängd. Men om kedjan ändå behöver bytas  blir det ganska dyrt. Ett tecken på att kedjan behöver bytas kan vara att den rasslar mycket.

Läs också:
Spara tusenlappar på kamremsbytet

Diskutera: Är kamkedja avgörande för bilvalet?

De har kedja:

Exempel på bilmodeller med kamkedja, modellår 2007:

Volkswagen Golf
Ford Fiesta
Opel Corsa
Kia Cee´d 1,6
Honda CR-V
Honda Accord
Honda Civic
Suzuki Swift
Suzuki Grand Vitara
Mazda3
Mazda6
Ford Mondeo
Opel Vectra
Chrysler Voyager
Mitsubishi Colt

Kommentarer

#43
2012-10-02 07:22

Kamkedjeproblematik.Vill varna för vissa bilmodeller som råkat ut för kamkedjebrott.Här föredrar jag Japanska bilar,då främst Honda som är en av världens största motortillverkare.En diesel är givetvis överlägsen en bensinmotor på alla sätt.Lägre varv=mindre arbetscykler per mil=längre livslängd.Inga stift eller tändningskomponenter som jobbar med högspänning och ger överslag.Driftsäkerhet behöver jag knappast nämna.Motorn ger också ett högre vrid vid de varvtal som används mest och ger därför en överlägsen acceleration vid vardagsbruk.Verkningsgraden säger allt.Av erfarenhet vet jag också att dieslen är bättre i höga farter då man slipper frekvent växling och kickdowns på bilar med aut.
En tid från 100-200kmh är betydligt bättre hos de flesta dieslarna.Speciellt då tack vare att man slipper växla så mycket och det vrid som tar över direkt efter växling.

#42
2012-06-07 18:31

Tysken

Jag har bra uppfattningsförmåga så jag tror det brister i att du inte kan förklara i detalj vad du menar. Dvs du vet helt enkelt inte och kan inte backa upp dina resonemang. Då är det förstås enklast att skylla på mig (som ändå försökte tolka vad du skrev). Men om nu nån annan förstått vad du säger så får dom gärna fylla i. Jag tror dock det blir lika tyst från dom som från dig.

Så nej, du kan helt enkelt inte lura mig med sånt snack.

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, och det gäller i allra högsta grad för dig.

#41
2012-06-07 09:22

Nikklas, Opel har ju tillverkat några lyxigare modeller tidigare det är helt riktigt, men vad gör de i dag?
Ingenting i den vägen.
Insignia, bra på vägen, men helt feldesignad.
Zafira, bra på det mesta, men helt felfjädrad.
Astra, bra, men absolut ingen lyx.
Man har ingen lyxbil kvar.

Men de har kamkedja, inga gummisnoddar längre !!!!

#40
1 Tysken
2012-06-07 03:31

Leifer du är duktig att vända allt du inte kan förstå till hypotetiska motfrågor, men vill man inte fatta så är det over and out.
Totalt meningslöst att lägga energi på en som ändå inte ens försöker förstå!

#39
2012-06-07 00:30

Corsa Diesel

Nja jag skulle hellre knuffa bilen manuellt än köra en diselbil…

Corsa är inte min specialitet heller för den delen.
Jag har dimmigt minne av vilka motorer det funnits till Corsa men när jag nu tittar efter så stämmer det att det tycks magert, det fanns en på 150 hk en kort tid som försvann, den skulle jag valt, eller självklart en OPC.
Eller också helt strunta i Corsa, en Astra 1.6 turbo helst en GTC hade varit mitt alternativ.

Fast förstås en begagnad Vectra GTS är ju perfekt, ingen Corsa slår den.

Jag har växt upp med idel stora lyxbilar och sportmodeller och på den tiden var ju ordet Diesel lika med surströmming… inget man tog i med tång och jag håller fast vid den åsikten.
Det är huvudorsaken till att jag har en väldigt positiv syn på Opel, jag har helt enkelt sett den andra sidan av historien och inte alls befattat mig med vanligt folks bilar…
Unikt, sällsynt, lyxigt och kraftfullt, det är extremt roligt att äga en av tre bilar i landet, exklusivare blir det inte.

Uppriktigt sagt så har jag aldrig begripit mig på människor som väljer småbilar eller de enklaste och billigaste versionerna, för mig är blotta tanken otänkbar.
Självklart spelar det roll att jag inte är rädd för begagnade bilar, garantier och liknande struntar jag i eftersom jag har min kunskap och en naturlig känsla för bilar, och en dyr Opel har alltid allmänt hög kvalitet, enstaka saker kan dyka upp, men allmänt är det skottsäkert köp om bilen inte misshandlats.
Så vem behöver garantier?

Hellre betalar jag en ev. reparation på 6000 på en begagnad bil och åker en verkligt högklassig bil än slipper betala men är en vanlig Svensson i mängden.
Blickarna man får i en Senator CD champagne metallic, är värda många tusen helt klart, en sann njutning.
Nu för tiden måste man ju annars komma i en Rolls Royce för att någon ska höja på ögonbrynet.
Men vem har sett en lyxig Opel i Sverige?
Någon?
Det är kul!

Vad bryr jag mig om en rostig Kadett?
Inte ett smack.

Om fler prövade på den lyxiga vägen skulle man upptäcka en helt annan sida av Opel ingen någonsin kunnat föreställa sig.

#38
2012-06-06 12:34

Tysken

Ja visst finns en koppling till högre effektuttag, lägre förbrukning, lägre vikt på motorer vad gäller hållbarhet. Ändå finns stora variationer i kvalitet även på moderna motorer (och man kan faktiskt välja material som håller bättre ex Sintercast). Underhåll pratar du om sen men faktiskt har ju oljebytesintervaller ökat under 1900-talet, inte minskat. På 940 är det förresten 1500 mil mig veterligen men man kan köra längre utan att det normalt innebär att motorn tar skada. Dock är det kamremsbyte var 8000:e mil.

Jag vet inte vidare vad du menar med vad (!) som ska bytas oftare i moderna motorer kontra äldre. Du får gärna utveckla.

Sen vad gäller Porsche så är det populära att ha länge, menar du då att en 15-20 år gammal Porsche är en relik som inget är att ha? Jag börjar alltså ana att du talar emot dig själv här.

#37
1 Tysken
2012-06-06 09:23

Det som tillverkades för tjugo år sedan konstruerades förmodligen för 25-30 år sedan.
Att jämföra detta med dagen teknik är som att bedömma hästspårvagnen med snabbtåg som TGV.
Problemet i denna diskussion är som i alla diskussioner gällande hållbarhet o kvalité att de mest påstridiga inte vet vad de talar om.
Självklart finns det en koppling mellan avancerdteknik, livslängd och ekonomi.
Den avancerade tekniken kräver utbyte av komponenter för att bibehålla sin överlägsna funktion innan komponenten visar brister.
Det är bara att titta på flyg industrin, man har sina checkar À B C D m.m. Där man byter och går genom allt innan något kan orsaka ett problem.
Det innebär naturligtvis att en bil desstå dyrare kräver ett utbytesunderhåll för att bibehålla sin exilenta funktion
Min Porsche kostar minst 200 kr mil i driftkost, en 945 är avskriven och där med är kostnden och bruksvärdet nära noll.
Därför så är det den egna ekonomin som styr om man äger en skrotbil eller en premiumbil, ekonomin skapar förutsättningar för val av bil i de prisklasser som genererar milkostnader på 100-200 kr/ milen.

#36
2012-06-06 00:10

Tysken

Om jag körde en mercedes från 1996, vore det en relik också?

Tänk på att 940 togs fram för att vara premium (rättare sagt 740), och jag känner mig faktiskt lite lyxig i den. Komforten är hög, har 4-stegs automatlåda, har diff broms, har ABS, har AC, har elektronisk startspärr, har 200 hästars turbo, nyligen gjort 4-hjuls inställning. Och dessutom en grym kvalitet, bilen bara går och går! Varför byta då?

Visserligen kamrem, men å andra sidan rasar inte motorn om den går av. Det är tillräckligt med spel mellan ventil och kolv. I och med att det är enkel överliggande kamaxel och gott om plats i motorrum, så är det enkelt och billigt att byta rem. B23(0) med motorblock i gjutjärn är en av världshistoriens med hållbara och driftsäkra motorer. Finns ingenting idag som är i närheten.

#35
1 Tysken
2012-06-05 21:52

Leifer....precis vad jag menade , för dej borde allt vara ett lyft och glädje att få slippa en 20 år gammal relik från Hisingen och uppleva 2010 -talet.
Du kommer att häpna över vad du missat när du höjer blicken....välkommen till nutiden !

#34
2012-06-05 19:49

Niklas
"Corsans dieselmotor tycker jag det är bra att det är fel på"

Får inte ihop logiken där. Är det bra kvalitet eller inte på Opel? Corsa med dieselmotorn var ju den vettigaste motorn till bilen. Bensinmotorn på 1,2 liter var klen och gjorde bilen klart undermotoriserad.

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera
Stäng Prenumerera på vårt nyhetsbrev: