Bild
Nästa artikel

Opel Astra: Plus och minus

Webb-TV

Opel Astra är fortfarande en av klassens toppbilar – i alla fall i de flesta avseenden. Vi pekar ut plus och minus med modellen.

 

Läs testet av Opel Astra 1,7 CDTI i Vi Bilägare 17/2012, där ställs bilen mot Volkswagen Golf, Kia Cee'd, Hyundai i30 och Citroën C4. Tidningen utkommer i butik den 4 december och prenumeranter får numret under vecka 48.

Klicka på videofönstret ovan för att se en film från testet.

Se också:
Citroën C4: Plus och minus

Diskutera: Vad tycker du om Opel Astra?

Taggar: Webb-tv, , Opel Astra

Kommentarer

#1
2012-11-29 05:22

Jag har nog haft ett ganska gott öga till Astra.
Vad som jag i vanlig ordning stör mig på, är idiottrenden med röd knappbelysning. Det finns de som tycker att det fungerar bra, men också många med mig som tycker att det blir diffust. (Och varför det blir så har jag beskrivit tidigare.) Bättre än ljusgrönt, gulgrönt eller vitt är det under alla omständigheter inte. Inte för någon.

#2
2012-11-29 10:34

I Opel fungerar den röda färgen strålande trots att den är värdelös i Audi och BMW.

#3
2012-11-29 11:51

Mycket tycke och smak som avgör bilval i den här klassen men Astra och Golf är nog ändå starkast/mognast. Astra dessutom med bästa kvaliten.

#4
2012-11-29 18:11

Kan inte komma på en enda anledning att köpa denna istället för en Golf.

Hur länge överlever Opel med sitt ålderdomliga modellprogram. Alltid steget bakom konkurrenterna. En typisk GM-produkt.

#6
2012-11-29 22:24

Bara för att vara emot Roy tycker jag att det är läckert med den röda knappbelysningen (och varför har jag beskrivit tidigare ;-) ).

Nej, jag tycker faktiskt att det är snyggt med den röda belysningen oavsett om det är praktiskt eller inte.

#7
2012-11-29 23:01

Säkert är det fler än du som tycker att det är läckert med röd knappbelysning.
Det finns säkert de som fortfarande tycker att det är läckert med vita instrumenttavlor trots att siffrorna är genomlysta och lätt får samma ljushet som tavlan och då blir nästan osynliga. Lite som med den underbelysta knappsatsen på min bärbara dator. När det är ljust i rummet så kan jag inte ha knappbelysningen tänd eftersom tecknen då flyter ihop med de silverfärgade knapparna med svart text. Hade knapparna varit svarta med vit text, hade det funkat utmärkt.

Ergonomi och säkerhet måste alltid få gå före estetiken. Det är ju däri utmaningen ligger för en sann formgivare.

#8
2012-11-30 01:43

Gapskratt… där sa S-N ett sant ord, han kan verkligen inte komma på så mycket… det är ju allmänt känt att det är skralt med tankeverksamheten, trevligt att han är medveten om detta själv.
Och dessutom erkänner det också… fint.

Fakta och kunskaper vinner alltid - i verkligheten.

Förövrigt är det intressant att konstatera att varje gång det gått bra för Opel en tid så kommer samma personer med intensiva attacker, det visar att deras syfte är att försöka hindra en positiv utveckling genom att försöka bryta positiva trender så snart en sådan tenderar att uppstå.

Trotts detta försöker de ge sken av att vara på något sätt seriösa, det är häpnadsväckande att de är dumma nog att tro att de ska komma undan med en sådan sak.

#9
Leif Larsson
2012-11-30 06:53

Hade en Honda Accord , på den gick det att skifta displayen mellan rött och grönt.(rätt så kul att skifta efter den sinnesstämning jag var )

#10
2012-11-30 08:13

Roy. Ergonomi är väl viktigt men det måste finnas lite estetik också. Annars kunde väl alla bilar se ut som en Volvo 745a med raka kantiga praktiska karosslinjer och stora rejäla knappar/reglage från traktoravdelningen.
I Opels fall är ju instrumentbelysningen vit medans knappbelysningen är röd. Tycker det är läckert och ett behagligt sken.

#11
2012-11-30 16:56

Lars58, jag har träffat formgivare som enbart borde ägna sig åt konst och inget med funktioner. Jag tycker om konst i alla dess former, men skiljer på saker och ting.
Utmaningen för en formgivare är maximal funktion. Om detta paketeras i ett estetiskt tilltalande skal, DÅ har man lyckats! Men inte förr.

Opel har ju numer paneler bemängda med likformiga knappar. Lars58 och saabnisse, ser ni verkligen alla symboler på knapparna?

#13
2012-11-30 23:41

Man kan ju undra, finns det någon som inte kan se och förstå och hantera Opels knappar?

Det vore i så fall en person lämpad för forskning, hur kan man kritisera Opels knappar men inte säga ett ord om andra bilar vars knappar är totalt oanvändbara?
Detta är ju ytterst intressant, hur fungerar en sådan människa?

#14
mcregor
2012-12-01 12:07

Jodu N-iklas - strömbrytaren för innerbelysningen har Opel genom åren lyckats gömma rätt effektivt på många modeller för folk som inte vet var den sitter... Och det är ju trots allt en knapp man behöver ibland så alternativet är att öppna en dörr...
Säkert OK när man vet men väldigt dold för den stora massan.

#15
2012-12-01 14:15

Ja just det ja det är en av de saker som är så kul med Opel, just den detaljen att tända ljuset i taket genom att dra ljusvredet rakt ut med fjärrkontroll från panelen utan att man behöver lyfta handen till taket är kul helt enkelt.
Roligt därför att ingen annan har det.

Något udda och konstigt måste finnas någonstans i en bil annars blir den för tråkig och opersonlig som en Toyota.
Under förutsättning att det finns någon tanke bakom och inte bara slarv och dumhet.
Att placera reglage till farthållaren på golvet mellan stolarna är exempelvis inte kul.

Men det är en lösning från 1970-talet och det är frågan hur relevant det är idag när läslampor bredvid huvudbelysningen som kan tändas av passagerarna har funnits sedan 1985 i varje fall.
Och denna funktion försvann väl tyvärr med Omega. jag hade gärna haft den kvar.

Annars så kan knappast knappen till innerbelysningen betraktas som ett reglage väsäntligt för bilkörningen eller som en självklar del av reglagen på instrumentpanelen.

Och vet man väl om det så kan man ju knappast missa knappen ens med bindel för ögonen och tummvantar, den är ju enorm jämfört med storleken på en normal belysningsknapp i taket som man förmodligen inte kan trycka på med polarvantar.

#16
mcregor
2012-12-01 14:33

N-iklas - på vår Corsa så trycker man in belysningsvredet (återfjädrande vill jag minnas) så hustrun har flera gånger av misstag aktiverat innerbelysningen när hon slår av halvljuset när hon skall parkera hemma för dagen så ljuset har därmed stått på hela natten. Kanske inte den bästa konstuktionsidéen även om jag kan hålla med om att det inte är något livsviktigt. Vi har som sagt haft ett flertal Oplar i familjen under årens lopp (8 tror jag) och alla har varit nyköpta eller max upp till ca: 2000 mil och jag kan därför med erfarenhet av dessa som bakgrund inte hålla med dig i dina lovord om dessa bilar. Det är nog rent generellt de bilar som förorsakat oss mest problem och flest reparationer trots förhållandevis korta körsträckor. Exempelvis så har våra Fordar varit oerhört problemfria jämfört med våra Oplar. Vi har dock inte ägt nån Opel av de allra senaste årsmodellerna och det finns som sagt 8 anledningar till detta... Fråga mig inte varför vi ändå köpt 8 stycken men de är som sagt utspridda över många år och man vill väl gärna tro att man haft otur och att bilarna blivit bättre...

#17
2012-12-03 16:22

Jaha kul att det finns kvar, om det nu är av senaste årsmodellerna?
Annars vet jag bara till 2003.

Ändringen till att trycka in istället för att dra ut är tydligen för att vara mer välbekant, man brukar ju trycka på knappar inte dra ut dem, alltså en förenkling för den som inte riktigt känner till saken, men jag tror inte jag gillar det, misstag med att dra ut ratten är nästan omöjliga men en notoriskt slarvig person kan visst trycka av misstag och det är inte så lyckat i dagsljus.

Men med automatiskt ljus på dagen är det knappast ett problem eftersom man aldrig rör ratten och är det mörkt så man måste vrida på övrigt ljus så märker man ju om det lyser när man går ifrån bilen.

Lite svårt att förstå hur någon kan lämna den med ljuset på är det ju.

Och flertalet fel på flertalet bilar är enkelt förklarat, det har funnits massor av speciella bilar och speciella modeller och speciella årsmodeller som sålts i stora volymer i Sverige som varit från betydligt bristfälliga till rent dåliga, bilar jag helst undviker att ens åka i.

Jag känner varenda bil, version, modell och årsmodell sedan 60-talet och någorlunda fram till i dag och jag misstänker att ingen av dessa 8 bilar varit en av dem jag skulle ha rekommenderat om man frågat mig.

Är man någon som bara köper nya bilar är det också möjligt att man ofta köper nya modeller också och historiskt har första årsmodellen på alla Opel ända fram till 2004 då Astran höll ovanligt bra nivå, varit bristfälliga både i intryck och känsla som i småfel och brister, (de allra första Insignia som kom i Maj 2009 var betydligt sämre än de som levererades i september, för att ta senaste exemplet) om någon köper sådana bilar gång efter annan blir intrycket av Opel helt upp åt väggarna galet.

Dessutom steg kvalitén förr med klassen på bilen, köpte man bara de enkla småbilarna fick man bil därefter också… ”vi ” har alltid enbart köpt lyxmodeller och de största bilarna därför är min syn på Opel ungefär som en traditionell Mercedesägare, Opel som småbilstillverkare är inte alls min personliga erfarenhet.

Opel är en knepig bil att begripa sig på för utomstående som är vana vid att bilmärket är viktigare än modellen, i Opels fall - historiskt ända fram till i dag då detta fenomen nu är helt borta – är modellen viktigare än bilmärket, du måste köpa rätt årsmodell, rätt modell och rätt utrustningsversion – gör du RÄTT får du världens bästa bil – gör du FEL kan du få olika grader av skräp på halsen och bli missnöjd.

1988 var Kadett en av de kvalitetsmässigt i intryck och känsla och styrdatorn till motorn en av de sämsta bilar Opel någonsin tillverkat, SAMTIDIGT var Ascona 1988 en av de bästa kvalitetsbilar som någonsin existerat överhuvudtaget - trots detta såldes det många gånger fler Kadetter än Ascona och följden är massor av människor som tvivlar på Opel och färre som tycker Opel är toppen beroende på vilken modell man köpte.

Att detta inte bekymrar mig beror på att jag vet varför det såg ut på detta sätt, orsaken, bakgrunden, anledningarna, det finns en väldigt bra ursäkt.
Maffia, mutor, brottslighet, det är banditer som är ansvariga inte oduglighet och inkompetens och det är en acceptabel förklaring.

Att många tycket det i så fall är uselt att man låtit gangsters ta över biltillverkningen är självklart inget att invända mot, men de kastades i fängelse 1997 så det är historia nu.

#18
mcregor
2012-12-03 17:32

Du N-iklas tycks ju bekräfta att Opel är ett osäkert köp om man inte är mycket insatt. Och vi har inte köpt första årsmodellen av någon modell såvitt jag kan påminna mig. Sen är det så enkelt som att ingen kan ha erfarenheter av en viss modell förrän efter att den funnits ett antal år så du har nog inte stor möjlighet att hinna rekommendera en modell för nyköp för den har säkert utgått innan erfarenheterna hunnit komma i nån större grad. Efterklok är det alltid enkelt att vara. Och som jag sa har vi inte köpt någon ny Opel på många år utan den sista är den C-Corsa som nu är på upploppet hos oss och skall ersättas så snart som möjligt. Det är den bil som förorsakat oss mest reparationer men trots det trivs hustrun med den och det beror nog främst på att den är enkel att köra och parkera. Och den har inte automatiskt halvljus och då är det väldigt lätt att av misstag aktivera innerbelysningen - särskilt om man har handskar på sig. Och även om det är mörkt är det inte säkert att man reagerar eftersom innerbelysningen i moderna bilar slår av sig först en liten stund efter att man lämnat bilen. Men nog om detta nu. Jag glömmer gärna våra Oplar så snart som möjligt.

#19
2012-12-04 07:33

"N-iklas" : Så om man då lyckas att hitta precis rätt årsmodell utav en modell som dessutom är tillverkad under rätt månad så är alltså Opel världens bästa bil under förutsättning att man är normalt funtad?

Gäller inte detta samtliga fabrikat?

Du kör gärna precis alla andra fabrikat i botten genom att rada upp problem som du känner till men utan att ha ägt alla dessa bilar så vet du alltså att det inte finns undantag även här?

Har själv ingen aning om hur t.e.x en Astra håller ihop idag men jag vet att äldre Oplar ibland fungerade bra och ibland inte,...ungefär som alla andra fabrikat.
Däremot så brinner en liten låga inom mig för Opel men det beror på att det fanns flera Oplar i familjen under min uppväxt.
På senare tid kom det en massa andra trevliga alternativ samtidigt som Opel ...hur skall man säga? ...inte direkt blev bättre!

Däremot har jag en ganska bra koll om vad som finns på marknaden och den dagen som jag anser att en Opel tilltalar mig samtidigt som den ger mest eller bra valuta för pengarna...ja då blir det en Opel för mig. :)

#20
2012-12-07 12:42

Det där är en missuppfattning när det gäller andra bilar talar jag i huvudsak om konstruktion och design och direkt utförande inte främst om ev. kvalitet hit eller dit, det är en grej utöver och dålig kvalitet i dålig bil gör det inte bättre.
En dåligt utformad bil förblir en dåligt utformad bil oavsett kvalitet upp och ner.

Alltså finns detta inte hos andra bilar då de aldrig under några omständligheter kan bli bättre än sin design och konstruktion.

Och här behöver man inte äga en bil för att veta om den är bra eller dålig, en viss typ av konstruktion är sämre än en annan om man vill ha det jag vill ha ut från en bil, det vet man när man hållit på 30 år som jag.

För mig kommer kvalitet alltid på andra plats efter bilens design och tekniska utförande.
Därför är en Opel även med betydande kvalitetsbrister som Kadett 1987 bättre än alla sina konkurrenter till följd av överlägsen grundkonstruktion och design.
Resten är bara slarv, och det är enkelt att fixa, som att ha det skräpigt hemma för att man inte städar, det är enkelt att röja upp så blir allt bra, värre om hela huset är på väg att rasa pga. dåligt bygge, då hjälper ingen städning.

#21
2012-12-08 16:59

Jag begriper inte hur man kan slå på innerbelysningen av misstag, det går ju bara inte och är dessutom svårt när man har hadskar på sig. Nej jag tror inte på misstag i det här fallet. Det rör sig om en bortförklaring från hustrun som glömt lyset på helt enkelt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.