Nästa artikel
Tata köpte två bilmärken - fick fem
Nyheter

Tata köpte två bilmärken - fick fem

Publicerad 31 mars 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
När den indiske biltillverkaren häromveckan blev klar som köpare av de Ford-ägda märklena Jaguar och Land Rover, fick man yttreligare tre märken på köpet.
De tre är Rover, Lanchester och - Daimler.

Namnet Rover tillhörde tidigare BMW, som köpte företaget för 14 år sedan. Men när kinesiska Shanghai köpte rätten att producera Rover-bilar, vägrade BMW att släppa ifrån sig namnet Rover utan sålde det till Ford i stället. Därför heter de kinesiska Rover-bilarna Roewe.

Namnet Daimler används av Jaguar för en exklusivare version av Jaguars XJ-serie och bygger på en mycket gammal överenskommelse med Daimler-Benz i Tyskland. Namnet Lanchester hör även det till gamla Jaguar. Den första Lanchestern byggdes 1895, men namnet ligger i träda sedan 1956.


Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-04-01 14:45
Sten (ej verifierad)

Hej! Jag har läst på lite olika ställen om Tatas köp av Jaguar med stort intresse. Men jag undrar lite vad ni tror kommer hända nu med Jaguar? Jag följer en blogg om bilindustrin, www.bilindustrin.se, och där tror man att Jaguar kommer dra ner på produktionen. Vore intressant att höra vad ni tror om Jaguars utveckling (och även Land Rover)?

Må gott,
Sten

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.