Nästa artikel
Produkttest: Blaupunkt TravelPilot Lucca 3.3
Produkttest

Produkttest: Blaupunkt TravelPilot Lucca 3.3

Publicerad 14 maj 2007 (uppdaterad 8 maj 2014)
Blaupunkt TravelPilot Lucca 3.3 är en prisvärd navigator med inbyggd höjdmätare som extra finess. Att utomnordiska länder måste laddas in från en separat DVD-skiva är dock krångligare än om de legat i enhetens minne från början. Priset är rimligt och Blaupunkt är liten och smidig att ta med sig när man lämnar bilen.

Blaupunkt har lyckats ingjuta en hel del gedigen "tysk" känsla i sin moderat prissatta GPS-navigator TravelPilot Lucca 3.3.  På fronten finns bara två knappar på varsin sida om den tryckkänsliga 3,5-tums skärmen. Den ena är för på och avstängning, den andra öppnar ett menysystem för inställningar.

Bildskärmen är ljusstark om än inte helt fri från reflexer. Att Lucca ofta är svår att avläsa beror dock inte på skärmen. Det är sugproppsfästet med vilken apparaten sätts fast på vindrutan som är av undermålig kvalitet. Fästet förmår inte hålla utrustningen stilla utan vibrationer från vägen sätter hela utrustningen i gungning. Blaupunkt är medvetna om problemet och en ny fästanordning ska vara på gång.  

Den inbyggda höjdmätaren är en skojig extrafiness som väckte testlagets gillande under en veckas bilåkande i fjällvärlden. Finesser som MP3-spealare och bildvisare ingår men känns inte fullt lika användbara, speciellt mot bakgrund av att drifttiden på en laddning för det inbyggda batteriet är begränsad till knappt tre timmar.

Även om Luccas smidiga format och låga vikt gör att den lätt glider ned i fickan, finns det bättre val för den som söker en MP3-spelare. Men det är i alla fall enkelt att ta sin Blaupunkt med sig, när man parkerat bilen på gatan.   

Inmatning av destination går lätt och smidigt via ett virtuellt tangentbord. Tyvärr saknar Blaupunkts GPS möjligheten att programmera en destination genom att ange longitud/latitud koordinater.

Direkt från start ligger kartor över de nordiska länderna förprogrammerade. För att navigera ut i Europa krävs dock att man själv sätter sig vid sin dator och för över aktuella kartor från en medföljande DVD-skiva till sin Blaupunkt. Detta förutsätter viss datorvana och en maskin som klarar att läsa DVD-skivor.

Om man vill finns en funktion som gör att navigatorn slår larm om man överskrider gällande hastighetsbegränsning. En nyttig finess som kommer att bli än mer användbar i framtiden när de aviserade nya hastighetsgränserna träder i kraft och det blir många fler hastighetsbegränsningar att hålla rätt på.

Tyvärr finns det brister i kartmaterialet som gör funktionen opålitlig. Alldeles för många vägavsnitt har fel angiven hastighet vilket tillslut gör föraren så irriterad att man kopplar ur varningen.    

Navigationsinstruktionerna är tydliga. Såväl den grafisk som muntliga vägledningen fungerar väl. Blaupunkt TravelPilot Lucca 3.3 har god sattelitmottagning och räknar snabbt om rutten om man köra fel.

Plus
Smidigt format
Snabb inmatning
Höjdmätare

Minus
Dålig hållare
Saknar longitud/latitud-programering
Opålitlig hastighetsangivelse

fakta

faktatest

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.