Nästa artikel
Produkttest: 10 extraljus
Produkttest

Produkttest: 10 extraljus

Publicerad 5 november 2008 (uppdaterad 5 oktober 2020)
Längst lyser xenon. Bredast lyser LED. Och billigast lyser halogen. Du kan få bra ljus för några hundralappar eller mer ljus än du kan tänka dig för 10 000!

Marknaden för extraljus är ganska begränsad. Det är inte så underligt att en konstruktion förväntas eller snarare är tvungen att räcka ett antal år. Nyheterna kommer därför ofta från Asien eller från tillverkare som tidigare inte varit kända på svenska marknaden.

Ingen glödtråd
Vad är egentligen LED-lampor? Förkortningen betyder Light Emitting Diods. Man skapar ljus genom att skicka en svag ström genom en halvledare, en diod. Den släpper lättare igenom ström i en riktning och om man tillför rätt ämne vid tillverkningen avger den dessutom ljus.

Lysdioder har alltså ingen glödtråd och de ger ifrån sig ljus redan vid mycket svag ström. LED-lampan behöver ingen glaskolv, innehåller varken kvicksilver eller bly. Ljuset i sig skapar ingen värme. Däremot måste viss värme från halvledaren ledas bort.

Vanliga glödlampor är inte särskilt effektiva. Man brukar säga att fem procent av tillförd energi resulterar i ljus, resten i värme. Lågenergilampor är fem gånger bättre och LED-tekniken tio gånger bättre. För närvarande finns LED-lampor på tre watt. På gång är femwattlampor som dessutom är dimbara.

Många LED-lampor byggs ihop till ett paket för att ge ett tillräckligt bra ljus. Än så länge är ett av problemen just att ljusstyrkan inte är tillräcklig hög. Trots 24 ihopbyggda lampor är inte effekten tillräcklig för att paketet ska kunna jämföras med ett konventionellt extraljus än mindre med en xenonlampa - i alla fall inte i det utförande VisionX marknadsför. Möjligen har VisionX linser som sprider ljuset för mycket.

Såväl från XIL 120 och 2120 är ljusbilden redan på några decimeters avstånd så vid att man inte kan se en koncentration ens på ljusinställningsapparaten. Men att tända LED-strålkastarna är som att stå i en kolkällare och öppna en dörr ut mot en solig dag. Det är ett behagligt allmänt ljus med idealisk färgtemperatur XIL 120 och 2120 har kanske mer karaktären av arbetsbelysning än av stödbelysning för ett svag helljus.  

Tillräckligt ljus
Australiska Lightforce har nu en mellanmodell, Genesis, med xenon och inbyggt drivdon. Det är en välbyggd och genomtänkt konstruktion men med alldeles för mycket ljus för att klara ett godkännande inom EU:s reglemente. Räckvidden mätt längs treluxkurvan är över en halv kilometer. Och priset är därefter - 10 000 för två lampor.

Flextra och SIM, för några hundralappar per strålkastare, presterar ett betydligt beskedligare ljus, men är samtidigt tillräckliga och väl användbara för vanliga bilister till ett överkomligt pris.

När det gäller VisionX finns flera intressanta LED- och HID-varianter att testa. Men vi avvaktar tills vi vet vilka produkter som kommer att bli E-märkta. Än så länge är ett par bra extraljus med en vanlig 55 W halogenlampa en utmärkt och i de flesta fall en godkänd förstärkning av helljuset.

Se hur ljusbilden skiljer sig mellan halogen, xenon och LED under "dokument".

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.