Nästa artikel
Socialdemokraterna vill ha tankrabatt i glesbygd
Nyheter

Socialdemokraterna vill ha tankrabatt i glesbygd

Publicerad 24 november 2022
Socialdemokraterna har presenterat sin skuggbudget för 2023. I den föreslår partiet ett särskilt glesbygdsbidrag för den som kör bil utanför större tätorter.

I Socialdemokraternas så kallade skuggbudget finns ett förslag om en ny tankrabatt för vissa bilister. Förslaget innebär att bilägare på glesbygden ska få 2 000 kronor per bil i bidrag under 2023.

I förslaget skriver Socialdemokraterna att ”alla som äger en bil i Sverige får del av stödet, men det blir lägre ju tätare och mer stadsnära man bor”.

Pengarna betalas bara ut till hushåll med inkomst på högst 50 000 kronor per månad. Enligt Socialdemokraternas egen beräkning skulle ett sådant bidrag kosta staten 4,86 miljarder kronor.

Kritik mot SD

I sin skuggbudget riktar partiet kritik mot Sverigedemokraterna, och den sänkning av bränslepriset på 14 öre som Socialdemokraterna menar blev det reella utfallet efter valet.

Partiet lyfter också frågan om reseavdrag, där de vill se en reformering av systemet. Här vill partiet se en höjning av den övre avståndsgränsen i systemet, från 80 till 120 kilometer samt ett höjt schablonbelopp från 18,50 kronor/mil till 25 kronor/mil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 27 november 2022 Och nuvarande regering var i…
  • 27 november 2022 Nytt populistiskt utspel…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.