Nästa artikel
Första titten på Kia EV9: Ny elbil med kantig design
Nyheter

Första titten på Kia EV9: Ny elbil med kantig design

Publicerad 18 november 2021 (uppdaterad 29 mars 2022)
Kia har visat upp konceptbilen EV9 som blir lika stor som Volvo XC90 och får tre stolsrader.

Kia har nyss börjat sälja elbilen EV6 som utmanar bland andra Skoda Enyaq och Tesla Model Y. Snart kommer även en större elbilsmodell i EV-familjen. Den ska heta EV9 och hamnar i ungefär samma storleksklass som Volvo XC90 och Tesla Model X.

Nu visas Kia EV9 upp i konceptform på bilsalongen i Los Angeles. Designen kommer förmodligen ändras en del innan bilen sätts i serieproduktion, men den ska ändå ge en bild av ungefär vad köparna kan förvänta sig.

Precis som Kia EV6 bygger EV9 på den så kallade E-GMP-plattformen som bland annat har stöd för dubbelriktad laddning och hög snabbladdningseffekt. Kia EV9 har tre stolsrader och blir drygt 20 centimeter längre än EV6.

Konceptbilen bjuder på några designdetaljer som kanske inte får följa med till produktionsbilen, till exempel de bakhängda bakdörrarna, den fyrkantiga ratten och avsaknad av mittstolpe. Designen är kantig och ”boxig”, något som historiskt sett sällan varit bra för luftmotståndet.

Några exakta siffror för batteristorlek finns inte men Kia lovar en räckvidd på 48 mil och snabbladdning 10–80 procent på 20–30 minuter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 18 november 2021 48 mil?.. de skall nog vara…
  • 18 november 2021 Stor, klumpig och kantig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.