Nästa artikel
Bilfrågan: Hindrar förseelse?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hindrar förseelse?

Publicerad 9 april 2021
"Körkortet var indraget två månader 2004 för fortkörning. Innebär min överträdelse att jag nu inte får köra husbil över 3 500 kg?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Får jag köra husbil med vikt mellan 3 500 kg och 7 500 kg med mitt B-körkort? Körkortet tog jag 1964, men det var indraget två månader 2004 för fortkörning. Innebär min överträdelse att jag nu inte får köra husbil över 3 500 kg?
före detta fartsyndare

Svar
Enligt transportstyrelsens skrivning innebär det tyvärr att du inte får köra nämnda fordon: ”En personbil klass II som har en totalvikt under 3,5 ton kan köras med behörighet B. Den som har en utökad B-behörighet (kod 96) får köra en fordonskombination som väger 4 250 kg. Personbilens vikt dock inte överstiga 3,5 ton. En personbil klass II som är tyngre än 3,5 ton kräver behörighet C1 eller C. Vill man dra ett släp med sin tunga husbil krävs behörighet C1E eller CE. B-behörighet som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3,5 ton om behörigheten inte har varit återkallad efter detta datum.”
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.