Nästa artikel
Här kraschar Polestar sin kolfiberbil
Nyheter

Här kraschar Polestar sin kolfiberbil

Publicerad 1 november 2018 (uppdaterad 27 februari 2019)
Första exemplaren har precis börjat byggas i Göteborg. Då passar teknikerna på att dundra in ett av dem i en vägg.
I början av oktober satte Polestar igång sin småskaliga produktionslina för laddhybriden Polestar 1 i Volvo Cars fabrik i Göteborg. Volymproduktionen ska senare bedrivas i Kina, men i Sverige byggs ett trettiotal verifieringsprototyper som ska testas på olika sätt. 

Nu har ett av testmomenten genomförts på Volvo Cars Safety Centre i Göteborg, nämligen ett krocktest. I 56 kilometer i timmen skenade den kolfiberbaserade bilen rakt in i en barriär i en frontalkrock. Syftet var främst att se hur kolfiberkarossen klarade de extrema krafter den utsattes för i en verklig krasch. Det är första gången som Volvo Car Group utvärderar styrkan i en kolfiberarmerad polymerkonstruktion.

Till skillnad från en stålkaross, där bockningar minskar mängden krockenergi som når passagerarna, avleder en kolfiberkaross energi genom att spricka och krossas. 

Särskild fokus lades också på den så kallade ”trollsländan” som sitter undertill med uppdraget att hålla karosstrukturen på plats. Den har fått sitt namn för att den liknar just en trollslända och är även den byggd av kolfiber. 

Sammantaget är Polestar nöjda med krocktestet. Det mesta av energin absorberades av bilens struktur och inga tecken på förskjutning skedde i karosspanelerna av kolfiber. 
– Utfallet av detta första krocktest visar att beslutet att bygga karossen till Polestar 1 i kolfiber var rätt. Krocktestet bekräftar även att kolfibern uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna. Detta är ett exempel på hur Polestar går i bräschen för utvecklingen av ny teknik i Volvo Car Group, säger Zef van der Putten, ansvarig för kolfiber på Polestar. 

Se hur krocktestet gick i videoklippet här nedanför. 

Diskutera: Vad tycker du om kolfiber?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.