Nästa artikel
Test: Sladdlösa skruvdragare
Vi Bilägare testar

Test: Sladdlösa skruvdragare

Publicerad 17 juli 2017 (uppdaterad 16 november 2017)
Ska du ofta dra skruv? Och dessutom vill göra det snabbt utan att bli trött? Då kan du ha glädje av en sladdlös skruvdragare! Vi har testat tio modeller.
Den moderna skruvdragaren har väl inte gjort den klassiska skruvmejseln överflödig, men nästan. En enstaka skruv dras eller lossas enklast med rätt skruvmejsel om en sådan finns till hands. Men ska många skruvar dras då är en sladdlös skruvdragare en välsignelse. Den spar tid och krafter. Vissa jobb gör den också bättre, exempelvis att dra skruv i obekväma arbetsställningar.

Vi har provat två typer av skruvdragare som säljs med sikte mot hobbyfolk. Fyra stycken är små och har inbyggt batteri och passar enklare jobb som att dra skruv i klenare dimensioner, montera möbler etc. De har alla ett enkelt bitsfäste, ett sexkantigt hål i drivaxeln. Sex maskiner är lite större och har utbytbara batterier och två växlar. De har alla en chuck och kan då även användas som borrmaskin. Åtdragningsmomentet kan också ställas in i ett antal steg. Finessen är värdefull om många skruvar ska dras precis lika hårt. Två av små-maskinerna har också denna finess.

Det här testet publicerades ursprungligen i Vi Bilägare 01/2015. Läs om hur du aktiverar din digitala läsning!

Diskutera: Äger du en sladdlös skruvdragare och i så fall vilket fabrikat?
 

Läs hela testet!

Köp Vi bilägares test av 10 sladdlösa skruvdragare i digital form. Förutom pris får du reda på betyg, vikt, varvtal och batterikapacitet. <b>OBS!</b> Du som är prenumerant kan läsa testet gratis. Läs mer om hur du gör via länken: <a href="http://www.vibilagare.se/digitalt">vibilagare.se/digitalt</a>
Så gjordes testet

För att prova vad maskinerna förmådde mätte vi hur djupt de orkade dra en lång skruv i ett block av hoplimmade spånplattor. För att skruvarna skulle ”ta gäng” var översta skiktet i blocket genomborrat av hål anpassade till skruvarnas kärna. Vi valde självborrande 220 mm långa skruvar med en diameter på 5 mm. Kanske i tuffaste laget för många maskiner, men utslagsgivande.

Testade produkter:
  • Black & Decker AS36LN
  • Bosch IXO
  • Jula i-drill
  • Ryobi CSD41
  • Biltema 17-444
  • Bosch PSR 10,8 LI-2
  • Clas Ohlson Cotech
  • Jula Meec
  • Ryobi R12DD-L13S
  • StanleyFatmax FMC 010

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.