Nästa artikel
Test: Bandslipmaskiner
Produkttest

Test: Bandslipmaskiner

Publicerad 6 juli 2017 (uppdaterad 16 november 2017)
Bandslipmaskinen är mycket effektiv. Det gäller att vara lätt på handen.
Behöver du ta bort färg från stora ytor eller snygga till ett ojämnt område? Då är en bandslipmaskin utmärkt! Vi har provat sju modeller för hobbyfolk.
I en bandslipmaskin driver en motor runt ett ändlöst slipande band mellan två rullar. Det är en effektiv teknik, bandets hastighet är ganska hög så en mängd slipkorn på bandet hinner göra sitt jobb och avverka material. Det mesta av det som fastnar på kornen frigörs när bandet vänder på rullarna. Slipkornen hinner också kylas av på resan tillbaka.
 
Stora trägolv bör man kanske inte ge sig på att slipa om med en bandslipmaskin. Det har varken dessa maskiner eller våra knän kapacitet för. Bordsskivor, skåpluckor, småbåtsdäck med mera är däremot lämpliga objekt. Bandslipmaskinen är också en utmärkt hjälpreda i hobbyverkstaden; ”fegsågningen” strax utanför linjen kan fixas till, listen eller klossen som är för tjock kan snabbt bantas ner och så vidare. Till många sådana jobb är det värdefullt om maskinen kan monteras upp och ner på ett bord eller bänk. Man får då båda händerna fria att hålla arbetsstycket mot slipbandet. Vi har tittat närmare på de monteringsmöjligheter som maskinerna har.
 
Vi har provat sju hobbymaskiner. Det finns också renodlade yrkesmaskiner. Dessa har mer påkostade lager, motorlindningar med mera och håller för kontinuerligt bruk och de kostar därefter. En fritidssnickare, som bara jobbar då och då, klarar sig dock gott med en hobbymaskin.

Det här testet publicerades ursprungligen i Vi Bilägare 03/2015. Läs om hur du aktiverar din digitala läsning!
 
Diskutera: Äger du en bandslipmaskin och i så fall vilket märke?

Köp Vi bilägares test av 7 bandslipar i digital form. Förutom pris får du reda på betyg, effekt, bullernivå, bandhastighet och slipyta. <b>OBS!</b> Du som är prenumerant kan läsa testet gratis. Läs mer om hur du gör via länken: <a href="http://www.vibilagare.se/digitalt">vibilagare.se/digitalt</a>
Testade fabrikat:
  • AEG
  • Biltema
  • Black & Decker
  • Bosch
  • Cotech (Clas Ohlson)
  • Meec (Jula)
  • Ryobi

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.