Nästa artikel
Subaru XV, Mercedes A-klass med sladd, test i Golfklassen och bästa bilsäljarna
Podcast

Subaru XV, Mercedes A-klass med sladd, test i Golfklassen och bästa bilsäljarna

Publicerad 28 augusti 2020 (uppdaterad 28 augusti 2020)
Avsnitt 190: Anders har provkört Subarus suv med elektrifierad motor och berättar om senaste testet av Golf mot tyska premiumkonkurrenter. Klas har hittat den perfekta laddhybriden och avslöjar framgångsreceptet till bra bilförsäljning enligt undersökningen AutoIndex.
Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du långtestförarna Maria Dahlin, Anders Helgesson och Klas Skarin. 

Du kan lyssna i spelaren högst upp på sidan genom att trycka på play-knappen. Du kan prenumerera på Vi Bilägares podcast helt gratis via iTunes eller valfri podapp! Vi finns också på Spotify!

Trevlig lyssning önskar Vi Bilägares redaktion!

Diskutera: Vad tyckte du om detta avsnitt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-08-28 20:07
L. Mäkinen

Ni använder ordet "dyr" men i sammanhanget låter det som att ni ibland menar att priset är högt. Det är ju inte riktigt samma sak.

#2 • Uppdaterat: 2020-08-29 17:21
Pi

Nåja - vi behöver ju inte vara så petiga för de flesta förstår nog vad som avses. Och folk i största allmänhet använder nog ofta ordet dyr t ex när det gäller en bil med högt pris.

#3 • Uppdaterat: 2020-08-29 20:30
L. Mäkinen

Pi,
Folk blinkar vänster i cirkulationsplatser också. Det gör inte att det är rätt.
Arbetar man med språket som verktyg tycker jag man bör hålla en högre nivå på ordvalen än gemene man.

#4 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

I en Podcast talar man, använder talspråk. Och i vanligt tal så är väl i alla fall dyr ett fullt normalt begrepp för en vara som utifrån sitt pris anses ha ett högt pris.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-30 09:25
Pi

Mäkinen - att använda ett språkligt sett inte helt rätt ord i ett sammanhang är inte att jämföra med att göra fel i trafiken så där överdriver du allt lite. Visst - i egenskap av journalist så bör man vara lite noggrannare än folk i gemen med språkbruket men trots allt lär alla förstå vad som menas med "dyr" i detta fall - inte minst eftersom det är en väldigt vanlig "språkvurpa".
Tycker att Guran sammanfattat detta rätt bra i inlägget ovan.

#6 • Uppdaterat: 2020-08-30 09:25
glimma-48

Mäkinen: Ditt exempel var kanske inte det bästa. Att blinka vänster för att tala om att man ska svänga vänster är bara att, som lagstiftarna anser, att vara övertydlig. Sunt förnuft säger absolut att man ska blinka vänster när man ska till vänster. Att övriga bilister ser att jag ska till vänster bör aldrig behöva förvilla i trafiken. Samarbete i trafiken har vi inte för mycket av. I övrigt håller jag med dej om att yngre människors språkkunskaper börjar närma sej en katastrof med ständiga syftningsfel, meningsbyggnadsfel och stavfel. Detta gäller även journalister och andra som arbetar med språket som verktyg.

#7 • Uppdaterat: 2020-08-30 10:12
Pi

Läste nog Mäkinens inlägg lite slarvigt måste jag tillstå - "blinka vänster" är ju faktiskt inte nåt fel men heller inget krav. Däremot att inte blinka alls när man byter fil i en rondell eller skall lämna rondellen är definitivt alldeles för vanligt och är ett klart lagbrott. Vilket dessutom försvårar för medtrafikanterna men det skiter nog dessa egoistiska förare i, tyvärr.

#8 • Uppdaterat: 2020-08-30 10:27
L. Mäkinen

Blinkar man vänster i cirkulationsplatser visar man att man inte har koll på reglerna och för mig innebär det att jag inte litar på bilisten.

Dyr innehåller alltid en värdering i förhållande till andra jämförbara objekt. I testet de talade om i podcasten hade bilarna ganska jämbördiga priser. Då kan ingen av dem anses vara dyr.

#9 • Uppdaterat: 2020-08-30 10:36
Henrik M

Mäkinen: Det där har jag försökt förklara för Pi och andra språkmisshandlare tidigare, kan tipsa dig om att det ger ungefär samma resultat som att banka pannan i tegel.....man får ont i huvdet men i övrigt lönlöst....;)

#a • Uppdaterat: 2020-08-30 20:53
Pi

Henrik - betackar mig verkligen för att bli betecknad som "språkmisshandlare" - där är du ute på oerhört djupt vatten kan jag säga. Har ägnat en stor del av mitt yrkesverksamma liv åt att skriva och dokumentera så jag är definitivt inte främmande för hur man skall använda språket. Däremot försöker jag numera undvika att vara språkpolis men det är väl för att man har blivit äldre och förståndigare så även du kanske så småningom kommer till den insikten.
F ö har du fortfarande lite för lätt att ta till med skriftliga efterslängar för att på olika sätt försöka trycka ner andra. Vill du få respekt så sluta med detta beteende.
Respekterar man andra så får man respekt tillbaka - rätt enkelt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.