Nästa artikel
Bilfrågan: Håller automatlådan vid kökörning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Håller automatlådan vid kökörning?

Publicerad 5 februari 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Är det bättre eller sämre för växellådan att manuellt hålla den i samma växel medan man kör långsamt, omväxlande med start och stopp?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I somras köpte familjen en ny Skoda Karoq 1,5 TSI. Den har VAG-koncernens ökända sjuväxlade DSG-låda med torrkoppling. När jag läste på inför köpet fick jag en del goda råd om vad man ska göra för att minska risken för förtida haveri. Man ska till exempel undvika krypkörning. Men även i en mindre stad kan man hamna i köer om man ska hem från jobbet samtidigt som alla andra. Det är inte minst i den situationen man ska ha glädje av en automatlåda, tänker jag. Då brukar jag ändå lägga i M-läget och välja växel själv. På så sätt slipper den stackars lådan bli villrådig och hoppa mellan ettan och tvåan, vilket tydligen ska slita på den. Det är inget stort besvär. Jag slipper ju ändå den manuella kopplingen, och grejen är att jag INTE växlar upp och ner. Min fråga är nu: Finns det något skäl att inte göra på det sättet? 
Är det bättre eller sämre för växellådan att manuellt hålla den i samma växel (ettan) medan man kör långsamt, omväxlande med start och stopp? 
Jan Spontan

Svar:
Vi bad om ett svar från Skoda och svaret gäller förstås också koncernens övriga bilar med samma växellåda: ”Kunden kan mycket väl köra bilen i A-läget vid kökörning, kopplingen slits inte mycket mer än vad en manuell växellådas koppling skulle göra. Det är lite av en myt att kopplingarna skulle vara känsliga på dessa växellådor. När denna växellåda kom för flera år sedan, så var de känsligare. Men med alla uppdateringar under dessa alla år så är växellådan utan problem vid normal körning.” 
Veronica Nilsson, Skoda Sverige

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-05 07:20
Tjalle

Förtydligande: detta gäller inte konventionell automatlåda med konverter. En sådan skulle jag köra i AUTO-läge. Frågan aktualiserar svagheten med DCT (Dual Clutch Transmission), speciellt med torrkoppling.
Veronica har betalt för att säga att det inte är några problem.
Fördelar: extremt snabba växlingar och något lägre kostnad än AUTO. Snabbare växlingar än de som sker i Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio i läge: Dynamic och RACE behövs dock inte. AUTO är ZF-8

#2 • Uppdaterat: 2020-02-05 09:12
hans.antnas

Med en automatlåda med momentomvandlare finns inga sådana slitageproblem

#3 • Uppdaterat: 2020-02-05 09:14
mso 1000

Är det väldigt långsam kökörning med stop brukar jag peta dsg spaken till manuell så ettan ligger i tills tempot ökar.
Det bara känns bättre för skälen. :)

#4 • Uppdaterat: 2020-02-05 09:42
skarj

Ganska givet svar från Skoda;) Allt annat vore högst förvånande.
Känns förövrigt som att standardbilar som inte kan användas "normalt" inte borde finnas på marknaden, köper man automat så går man det inte för att köra i manuellt läge i kö, åtminstone måste det vara ett ytterst ovanligt för att inte säga udda beteende, även om man får vara udda:)

#5 • Uppdaterat: 2020-02-05 10:03
Skodaägare

På min Skoda Superb från 2010 så upplever jag att det var ett problem, eftersom lådan växlade för tidigt till 2:an och sedan var ovillig att växla ned, vilket gav vibrationer från motorn. Nyare DSG bilar jag har kört tycker jag dock löser detta bättre. Känns som styrprogrammet till lådan ger mer "grundgas" i krypsituationer. En sak man ska tänka på är dock att ha bromsen ordentligt nedtryckt vid stillastående, och absolut inte hålla bilen stilla i uppförslut med släppt broms. Då ligger den och slirar på kopplingen konstant. Är samma sak som att hålla en manuell bil stilla i backe med dragläget. Med vanlig automat så är det inte lika allvarligt att hålla bilen på "dragläget" eftersom man bara vispar runt olja i momentomvandlaren. Personligen tycker jag att DSG/DCT hör hemma i prestandabilar med krav på korta växlingstider. I vardagsbilar så är en traditionell automat med momentomvandlare ett mycket bättre val.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-05 10:16
Roger Skagerström1

Varför köper man en bil där man redan vid köptillfället frågar sig om man måste köra på ett visst sätt för att lådan inte ska rasa? Det är knappast så att en Skoda har egenskaper som väger upp risken för växellådsras.

#7 • Uppdaterat: 2023-05-03 17:59
Gäst (ej verifierad)

VAG har alltid ett "rätt" svar oavsett problem eller märke.
Kopplingen på Audi's manuella rasar redan före 3000 mil. Minimal kökörning, landsort. Automat kan väl inte vara sämre?

#8 • Uppdaterat: 2020-02-05 10:39
Klarsynt

@Roger Skagerström1 +1 Instämmer till fyllest och småfnissar åt din formulering! :)

.

#9 • Uppdaterat: 2020-02-05 11:12
hans.antnas

Återigen bilarna sliter inte kopplingslamellerna när pedalen är uppe det endast föraren som slirar på kopplingen men det kan ju skilja mellan olika bilmärken hur kopplingen är dimensionerad, men körskolorna lär ju ut att eleverna ska slira på kopplingarna vid relativt höga mina 3 barn som jag övningskört med har fått anmärkning på att dom startat med för låga varvtal,det har ju varit jag som fått byta kopplingarna när dom slirats ner

#a • Uppdaterat: 2020-02-05 12:52
Svenne60

Det bästa rådet till Skoda/Audi/VW spekulanter är att välja ett annat märke och inte heller köpa bil med dubbelkopplingslåda utan "vanlig" automat om det är viktigt. Låt oss se om 10 år om dubbelkopplingslådorna börjar bli färdigutvecklade, om de då finns kvar vill säga. Det är en alltför ny typ av konstruktion för att vara konkurrenskraftig jämfört med traditionella lådor. Vad VW/Audi/Skoda säger om sina lådor idag saknar all trovärdighet, det har aldrig erkänt andra problem heller t.ex. med rasande motorer pga. felaktiga för svaga kamkedjor

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.