Nästa artikel
9 av 10 vill ha krav på reflex
Nyheter

9 av 10 vill ha krav på reflex

Publicerad 4 december 2019
Fotgängare borde tvingas att göra sig synliga i trafiken, tycker bilisterna.
Årets resultat av Synbesiktningen är här. Undersökningen genomförs varje år av Synoptik och Bilprovningen och består av en enkät och en synkontroll. 2019 testade drygt 1.500 bilister sin syn och över 2.000 svarade på attitydfrågor.

I synundersökningen hade 11 procent så dålig syn att de såg oskarpt redan på en meters håll. De skulle inte fått ta körkort idag med den synskärpan.

9 av 10 som svarade på frågor tyckte att det skulle vara en god idé att införa obligatoriska synkontroller vid körkortsförnyelse, något som inte görs idag. 60 procent tyckte att detta borde införas från och med det år föraren fyller 45 år, eller ännu tidigare. Men ansvaret för en säker trafikmiljö anser inte bilisterna att de ska bära själva. 87 procent vill att det ska vara obligatorisk för fotgängare att bära reflex, precis som cyklister. 

– Alla ser sämre i mörker, men det blir ännu svårare att se för bilister som redan från början har ett synfel. Om man dessutom möter gångtrafikanter utan reflexer kan det bli en livsfarlig situation. Därför är det viktigt att påminna både om vikten av att göra regelbundna syntester för bilister, och att bära reflexer när man är ute och går i trafiken, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik. 

Diskutera: Borde det vara krav på att använda reflex för fotgängare?

 
Kort om resultaten av Synbesiktningen 2019
  • 90 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (93 % män, 86 % kvinnor).
  • 65 procent säger att de ser sämre vid mörkerkörning.
  • 11 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav.
  • 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse.
  • 59 procent av de som vill se lagkrav vill att det införs vid 45 års ålder eller tidigare.
  • 82 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart femte år för att köra trafiksäkert.
  • 87 procent vill se ett lagkrav för gångtrafikanter att bära reflex.

Källa: Synoptik/Bilprovningen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-12-04 09:55
Leif R

Varför lagkrav som kan ge böter? Vi har nog av allahanda lagkrav som kan bötfällas vid överträdelse! Nej tack, nu räcker det!

#2 • Uppdaterat: 2019-12-04 10:01
L. Mäkinen

Såg en joggare med självlysande tröja för nån vecka sen. Klart bättre än reflekterande material så ska man lagstifta bör man göra det med förstånd.

#3 • Uppdaterat: 2019-12-04 10:09
Klarsynt

Varför inte lagstifta om att de skall ha hjälm också, när man ändå är på gång? Vi kan inte få nog av alla dessa underbara lagar :)

.

#4 • Uppdaterat: 2019-12-04 10:44
lsoderlund

Vintertid i Stockholm är nog hjälm ett krav om har livet kärt. Framförallt som gående med den totalt värdelösa vinterväghållningen.

#5 • Uppdaterat: 2019-12-04 10:50
lsoderlund

Beträffande reflexer så är det viktigt, framförallt under de mörkare månaderna, men är mot all from av lagstiftning som inskärker på den personliga integriteten eller valmöjligheten. Staten skall inte lägga sig i vad man som enskild individ väljer att ha på sig eller inte. Men det känns som att fler och fler vill att staten skall gå in varje hem och detaljstyra. Skrämmande utveckling....

#6 • Uppdaterat: 2019-12-04 10:51
Klarsynt

@lsoderlund
Du menar den feministiska snöröjningen? *asgarv* Nå, de flesta sådana tokar bor väl just där så det kan de ha och fundera lite över.. :) 

.

#7 • Uppdaterat: 2019-12-04 13:18
Hackenbush

Ja gör det olagligt att inte bära reflex så kan man skriva ut böter för de som inte har det och så kan man börja ta ut reflexskatt.

#8 • Uppdaterat: 2019-12-04 14:38
Stefan Eriksson

jättebra intelligentes, håller med dig om självklart med reflexer på fotgängare, vi som inte är nybörjare bakom ratten förstår skillnaden i hur mycket man syns med eller utan reflexer. Å andra sidan har vi inga poliser som har tid att bötfälla eventuella lagbrytare, men reflexlag skulle få fler av de laglydiga fotgängarna att bära reflex.

#9 • Uppdaterat: 2019-12-04 16:18
Klarsynt

@Intelligentes
Jag tänker mest som så att om gångtrafikanter är så förbaskat korkade att de går omkring på vägarna i mörkret utan reflex, så får de fasicken skylla sig själva. Jag är lite trött på alla lagar som stiftas om precis allting i det här landet - lite egenansvar kan väl folk ändå ha?

.

#a • Uppdaterat: 2019-12-04 17:10
Pi

Det väsentliga är ju att förebygga olyckorna - oavsett vem som anses skyldig. Är man bilförare och anses oskyldig så är det nog ändå inte så trevligt att ha kört på en fotgängare som kanske skadats svårt eller t o m avlidit. Och under mörker så är det ju främst reflexer som ger bilföraren en möjlighet att upptäcka fotgängaren - sen skall denna också bl a gå på rätt sida och givetvis ta hänsyn till att bilisten inte jämt kan få stopp på bilen på några få meter. Det stora problemet är nog att få fotgängare att förstå att bara för att dom ser bilens strålkastare klart och tydligt så kan bilföraren vara helt omedveten om fotgängarens existens under mörker och de dåliga ljusförhållanden som många gånger råder under denna mörka årstid.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.