Nästa artikel
Nu kommer Teslan när du kallar
Nyheter

Nu kommer Teslan när du kallar

Publicerad 30 september 2019
Amerikanska elbilstillverkaren gör sin största mjukvaruuppdatering hittills. Version 10.0 innehåller bland annat funktionen Smart Summon.

Uppdateringen skickades ut till Teslaägare i förra veckan. Den kanske största nyheten är att de som har köpt till självkörande paket till sin Model S, Model 3 eller Model X nu kan tillkalla sin bil, varefter den navigerar till ägaren på egen hand.

Regeln är att bilen måste befinna sig inom synhåll på exempelvis en parkering. Tesla säger att det är perfekt att använda när man står med en överfull shoppingvagn eller om det regnar och man inte vill bli genomblöt på vägen till den parkerade bilen. 

Andra nyheter är att man via infotainmentskärmen kan titta på Netflix och Youtube, sjunga karaoke eller spela dataspel. Det finns också en kartfunktion som tar en till ett slumpvis valt matställe om man känner att man vill bli överraskad när det är dags att äta. 

Det finns också ett läge som heter ”Joe Mode”. Det sänker varningsljuden i kupén om det till exempel finns ett sovande barn i bilen som man inte vill väcka. 

Diskutera: Vad tycker du om Teslas uppdatering? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-09-30 10:43
Henrik M

Men samma som innan, EU-regler sätter stopp för Smart Summum på denna sidan pölen precis som med den utökade AP:n. Så här kan Summum fortfarande bara köra rakt fram och rakt bak när du står så nära att bilen är kopplad via bluetooth till mobilen.
Dock användbart det med ibland. Blev inparkerad häromdagen vid Coop av en som ställt 15 cm från passagerardörren där jag skulle sätta in sonen i barnstolen. Men bara upp med mobilen och backa ut bilen och öppna dörren i full vinkel och spänna fast honom.

#2 • Uppdaterat: 2019-09-30 13:36
L. Mäkinen

Man kan göra parkeringsplatserna mycket mindre om alla åker Tesla...eller vänta nu...bilarna är ju breda...
Nåja, det är ganska ofta jag släpper av passagerare innan jag ställer bilen mellan andra bilar för att folk ska slippa pressa sig fram och bli smutsiga eller att bilarna ska bli buckliga. Hade gärna kunnat parkera bilen utan att min egen dörr behövde öppnas när den är parkerad också.

#3 • Uppdaterat: 2019-09-30 14:06
saabnisse

Och tänk vad bra när man kommer till porten och märker att det ösregnar och att det nödvändiga paraplyet i den förnuftiga bilen fortfarande befinner sig i dörrens fack där det inte blir vått, då tar man bara fram mobilen och säger åt bilen att köra fram till porten.
Nävisst, det gick inte, det var ju ingen Tesla!

#4 • Uppdaterat: 2019-09-30 14:33
Raphael

Känns plojaktigt. Men amerikanare vill hellre kolla Netflix eller sjunga karaoke i bilen än att köra bil, det är uppenbart målgruppen.

#5 • Uppdaterat: 2019-09-30 14:50
Henrik M

Jag tror att intelligentes och övriga som anser detta onödigt inte ser det för vad det är, ett första närmre steg mot självkörning! Ett litet steg men ändock ett steg dör AI i bilen kör och själv beroende på hinder m.m. löser situationen. Ja väljer man att bara se det ur ett trångt litet perspektiv kan det lätt avskrivas som onödigt. Men se det för vad det är, och jag tror de flesta håller med om att det är lite större! Och jag är varken lat eller fet, men jag ser helt klart en fördel att slippa bli blöt med om det ösregnar när man kommer ut. Det roliga är att hade "det egna" märket kommit med funktionen hade det troligtvis låtit annorlunda. Men nu var det Tesla som än en gång visade att de ligger före, och tänker utanför lådan...

#6 • Uppdaterat: 2019-09-30 14:51
bejje

Raphael, tror knappast att Netflix är till för den som kör :)
Men det kan ju finnas andra med i bilen som gärna kollar. Läste nåt om att Spotify skulle bli inbyggt också.

#7 • Uppdaterat: 2019-09-30 14:52
bejje

En annan nyhet, nu går det även privatleasa model 3 i Sverige:
https://m3.idg.se/2.1022/1.724177/tesla-privatleasing

#8 • Uppdaterat: 2019-09-30 14:54
Henrik M

Och Netflix och TV-spel är väl en trevlig bonus när man sitter och laddar om man inte behöver/vill äta eller shoppa. Absolut inget nödvändigt, men varför inte liksom? Min dotter tycker bilspelet där man kör med ratten på bilen är superkul, hon tyckte laddpausen sist var för kort....

#9 • Uppdaterat: 2019-09-30 15:09
Henrik M

Bejje: Spotify är inbyggt redan i Tesla sen flera år tillbaks, riktigt bra och snyggt samt skönt slippa pilla med extern app när man kör. Netflix går självklart inte se på när bilen kör, precis som tv-spelen är det för laddpauserna.

#a • Uppdaterat: 2019-09-30 15:37
Raphael

Bejje, Tesla är framstående på autonomi dvs självkörande bilar. Och målgruppen är ju de som hellre kollar på Netflix än kör.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.