Nästa artikel
Så mycket tappar bilen i värde
Vi Bilägare jämför

Så mycket tappar bilen i värde

Publicerad 29 september 2017 (uppdaterad 25 juni 2018)
På fem år har mer än halva bilens värde försvunnit. Surt för nybilsköparen, men lycka för begköparen. Vi har räknat på vilka bilar som håller värdet bäst och sämst.
Läs guiden gratis (endast för prenumeranter)

Tänkte du på andrahandsvärdet när du köpte ny bil senast? Det borde du kanske ha gjort. Att välja bil med högt andrahandsvärde är mycket viktigare för din bilekonomi än att välja en bränslesnål bil eller en bil med låga servicekostnader. Värdeminskningen kan handla om flera 100 000 kronor sett över en femårsperiod.

Det finns två sätt att räkna på värdeminskning och andrahandsvärde. Det ena är att räkna i procent. Då får man fram vilka bilar som begköparna finner attraktiva och vilka som inte är det. Det andra sättet är att räkna på värdetappet i kronor. Då ser man vilken ägandekostnad andrahandsvärdet utgör. Dyra bilar faller alltid mycket i värde och billiga bilar – även om andrahandsvärdet är lågt – tappar då mycket mindre.
Vi har räknat på båda sätten för jämförelsens skull.

Totalt har vi tittat på 50 bilmodeller från 2011, alltså fem år gamla. Bilarna har rullat cirka 8 000 mil.

Ladda ner och läs uträkningarna av bilars värdefall här!

Den här guiden publicerades ursprungligen i Vi Bilägare 12/2016. Läs om hur du aktiverar din digitala läsning här!

Diskutera: Har du koll på vad din bil är värd idag?


Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-09-29 14:16
L. Mäkinen

På en ny bil är det svårt att hinna med att betala av i samma takt som värdet minskar, men på Dacian där hemma tror jag det går.
När jag handlar mat är det kronor jag betalar med och inte procent så den biter intresserar mig mer.

#2 • Uppdaterat: 2017-09-29 14:42
Tvärnit

Jag ger inte mycket för dessa fasta kriterier för enligt mig så håller sig attraktiv dyr bil dyr i pris och det länge.
Den billiga budget bilen i instegs nivå sjunker som en gråsten men har man typ som jag gett ned till 85 000kr för en ny bil så vet jag ju att den är inte vatten värd i morgon men att jag behåller i regel sådan bil till att den är slut.
Den enda bil som jag vet rasar som en komet det är Ford Mondeo, där ryker hundratusingar i en hiskelig fart så att inte heller en ÅF klarar att hålla ångan uppe på den utan att dem kommer till bra pris, första ägaren har tagit en redig smäll.
Annars är det väldig fiktivt detta och mycket beroende på utrustning, tillfälle och person, jag har i regel fått igen bra på alla mina bilar medan att andra lixom bara följer på och tar vad de får typ första budet.

#3 • Uppdaterat: 2017-09-29 15:07
Granlundii

Att mäta värdeminskning i procent är bara ett sätt för rika människor att kunna påstå att deras bilar inte tappar så mycket i värde :)

#4 • Uppdaterat: 2017-09-29 16:11
Henrik-Andersson

Förutom diskussionen som förekommer om man ska räkna i "% vs kr" (vilket är en relevant diskussion, helt klart). Så vill jag ändå lägga till ytterligare en aspekt.

En person som köper en ny Merca 65 AMG för 1 588 000 kronor bryr sig mindre om kapitalförlusten än en person som köper en ny Kia Picanto. Helt säkert är förlusten på 700 000 kr enklare att bära än vad 40 000 kr är för Picanto-ägaren.

Man köper helt enkelt inte en AMG Merca om man är i trångmål, man bryr sig inte ens om ifall den går sönder...då kör man Ferrarin ett par veckor istället. Picanton däremot köps med största sannolikhet av en person som är tvungen att äga en bil som MÅSTE funka för att få vardagspusslet att gå ihop.

Därför är kostnaden per mil bara intressant upp till bilar i en prisklass runt 250 000 - 300 000 kr, för personer som köper bilar för låt oss säg 500 000 kr eller mer är det irrelevant om bilen kostar 63.90 kr/mil eller 78.40 kr/mil (inkluderat värdeminskning, skatter, bensinförbrukning och hela paketet andra merkostnader).

#5 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Henrik_Andersson.
Ett grundläggande fel i resonemanget. Man kan inte utgå från att man köper så dyr bil man har möjlighet till och lite mer. Picantoägaren kan vara miljardär, men ha en förnuftig inställning till nytta-våda, behov-kostnad.

#6 • Uppdaterat: 2017-09-29 17:55
Roy J

De som valt en dyr bil har förmodligen köpt mer än de egentligen behöver, rent krasst. De har valt komfort och prestige och lär hålla sig på den nivån. Visst är den relativa (procentuella) värdeminskningen intressant.
Har man hiskligt mycket pengar, kan man köpa en bil för flera miljoner och då kan det till och med bli en investering.

Vi vanliga, dödliga ser nog mer till kronor och ören.
Det finns för övrigt bilar som tappar halva värdet redan efter drygt tre år.

#7 • Uppdaterat: 2017-09-29 20:02
Henrik-Andersson

@Lasse J

Ja visst, men hur troligt är det ?

Kan inte ens tänka mig att Ingvar Kamprad skulle nöjt sig med en Picanto

#8 • Uppdaterat: 2017-09-29 20:38
L. Mäkinen

Kamprad hade väl en 240 länge? Inte riktigt lika bra som en Picanto, men image är allt.

#9 • Uppdaterat: 2017-09-29 22:04
McTar

Enligt Autoplan och Leaseplan så är restvärdet på en normal tjänstebil ca 48% efter 3år och 4500mil.
Det alltså efter tre och inte fem år.

#a • Uppdaterat: 2017-09-30 00:33
Peter i Sydney

Tumregeln var i alla fall tidigare att en tre år gammal bil borde kosta ungefär hälften av en fabriksny. Ekonomi och andrahandsvärde är kanske viktigt men för mig är komfort och driftsäkerhet det viktigaste. Jag vill inte köra en bil varje dag som är obekväm och som jag hatar även om den är ekonomisk. Jag är visserligen deltidspensionär nu för tiden men jag kör fortfarande 3000 mil om året. Jag är mycket nöjd med komforten i min nya Peugeot 308 och jag avverkat drygt 400 mil på de tre veckor jag har haft den. Andrahandsvärdet blir den dagen den sorgen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.