Nästa artikel
Bilfrågan: Kan min bil bli taxi?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kan min bil bli taxi?

Publicerad 24 maj 2017
Frågeställren undrar om det går att omvandla en importerad bil som inte typgodkänd enligt europeiska krav till en taxibil. Illustration: Johan Isaksson.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om en bil är registrerad ”för eget bruk” vid importen, kan jag då ändra det till annat bruk, till exempel taxi?
John
 
Svar:
Om man tar in en bil enligt de lättnadsregler som möjliggör för privatpersoner att importera en bil som inte är typgodkänd enligt europeiska krav kallas det ”import för eget bruk”. Om man inte har uppfyllt alla EU-krav genom att tillämpa reglerna för ”import för eget bruk” får fordonet inte användas för yrkesmässig persontransport.
Då bilar importeras enligt ”eget bruk-reglerna” görs en notering i vägtrafikregistret om detta och bilen kan aldrig godkännas för användning i taxitrafik. Det finns ingen möjlighet att besikta om bilen för att kunna använda den som taxi.
Om man vill importera en bil för att användas som taxi får man alltså välja en EU-typgodkänd bil eller skaffa fram all den dokumentation och provningsintyg från fabriken som krävs för att bilen ska kunna registreras utan undantagen i ”eget bruk-reglerna”.
För nyare bilar gäller dock nya regler från och med i år:
För bilar tagna i bruk i ursprungslandet 1 juli 2010 eller senare kan man inte längre tillämpa ”eget bruk-reglerna” vid import. Istället finns numera i EU:s regelverk alternativa tekniska krav som gäller vid import av personbilar och lätta lastbilar. Oftast är det fråga om USA-bilar och de alternativa tekniska kraven som får tillämpas är ofta samma som tillämpas där. En bil som registreras i Sverige enligt dessa alternativa tekniska krav får användas i taxitrafik.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.