Nästa artikel
Bilfrågan: Vad får jag dra?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad får jag dra?

Publicerad 15 februari 2017
Frågeställaren undrar om man kan nyttja ett släp som överstiger bilens tillåtna släpvagnsvikt om det inte fullastas.
”Är det så att man alltid räknar totalvikt på släp som om det har last, fast man inte utnyttjar den?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en bil med max släpvagnsvikt 3 000 kg. Kan jag använda ett släp som har totalvikt 3 500 kg om bruttovikten inte överstiger 3 000 kg? Är det så att man alltid räknar totalvikt på släp som om det har last, fast man inte utnyttjar den?       
Björn T
 
Svar:
När man undrar om man kan dra en viss släpvagn med en viss bil måste man fråga sig två saker:
1. Klarar mitt körkort den här fordonskombinationen?
Det är i körkortssammanhang man alltid räknar släpets och bilens totalvikter (som man kan läsa i registreringsbeviset) oavsett om de är olastade eller helt fullastade.
2. Klarar min bil att dra den här släpvagnen?
När det gäller bilens maximala släpvagnsvikt är det fråga om vad bilen i verkligheten orkar med och då är det alltså verklig vikt med last som räknas.
Om bilen har max släpvagnsvikt 3 000 kg och släpvagnen har totalvikt 3 500 kg klarar bilen ändå att dra släpet, men inte fullastat, släpets verkliga vikt får ju inte överstiga 3 000 kg, så man kan inte lasta de sista 500 kilona som släpet hade kunnat lasta med en annan dragbil.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-02-15 12:42
erikivan72

Bo Göingberg missade lite:
Det finns INGEN bil du får dra 3000 kg med vanligt B-kort eller den nya utökade behörigheten. Du måste absolut garanterat ha BE för att få dra detta.
Har du endast B-kort, eller så kallad utökad behörighet? Då gäller att släpet inte får ha en registrerad högsta totalvikt än vad du får dra med bilen ifråga och ditt körkort. Man går då enbart på vad totalvikten säger i registret, förutom att eventuellt kontrollera om man har överlastat släpet. Det kan bli riktigt dyrt, och körkortet kan ryka om du drar ett släp med högre totalvikt än du får dra på ovan nämnda körkort.

Har du BE på körkortet? Då får du gå på släpets verkliga vikt. Polisen måste alltså i praktiken väga släpet för att kontrollera om du får köra kombinationen eller inte. Med BE-behörighet får du dra ett släp med totalvikt på 3500 kg även om bilen inte får dra så mycket - så länge släpet inte har en högre verklig vikt än vad du får dra med bilen.
Har du BE så vet du ganska säkert det här redan.

#2 • Uppdaterat: 2017-02-15 18:12
Stig K

erikivan72, jag tror att du rör ihop det litegrann. Dragbilens och släpets sammanlagda totalvikter besrämmer vilket körkort du behöver, om sedan släpets totalvikt är högre än vad bilen får dra så får du anpassa lasten efter det. Vad du har missat är att det gäller alla behörigheter och har alltid gjort det.

#3 • Uppdaterat: 2017-02-15 19:29
Masi

Stig K, det är du som blandar ihop det. Har du bara B på körkortet räknas alltid släpet som fullastat!
Hur många år har du kört olagligt?
/Mats, utrustad med BE

#4 • Uppdaterat: 2017-02-15 20:59
billyboy

Enkel: har du B kort kan du inte ens kroka på släpet. Har du BE kort kan du dra släpet med en verklig vikt på 3000 kg. Har du utökat B kort kan du inte kroka på släpet heller. Klar.

#5 • Uppdaterat: 2017-02-15 22:11
Stig K

Masi, kan du visa mig någonstans där det står så uttryckt. Körkortsbestämmelser är en sak, dragbilens tekniska begränsning är något helt annat och det skall inte blandas ihop. Oroa dig inte för min behörighet, jag hade den innan det blev bokstäver som visade vilket man hade.

#6 • Uppdaterat: 2017-02-15 22:40
Stig K

Jag hittade en sida där det förklaras ganska bra: http://www.dragvikt.se/ scrolla ner till Exempelscenario nr 2.

#7 • Uppdaterat: 2017-02-16 05:59
Masi

Stig K. Är det olika regler för nyare bilar?
Prova transportstyrlesens kalkylator på min bil WHH244 och ett släp jag hittade på Blocket NHY905 med B-kort. Då står det uttryckligen att det krävs mer körkort och det var så jag har fått lära mig att det är när jag utökade mitt kort(BE) för 10 år sedan.
Alltid lär man sig tydligen något nytt...
/Mats

#8 • Uppdaterat: 2017-02-16 10:41
mason_1

Annars har ju även Transportstyrelsen även denna:
https://goo.gl/PiUlwD

#9 • Uppdaterat: 2017-02-16 10:52
Stig K

Masi, då har du kanske missförstått mig, vad jag menar är att om körkortet tillåter dig att dra ett släp med högre totalvikt än vad bilen får dra som bruttovikt så får man anpassa lasten till bilens dragvikt och det gäller både vid B och B96. Det är en gammal missuppfattning att man inte får göra det. Däremot kan man inte anpassa lasten för att komma runt körkortsbehörigheten, det är väl det som blandas ihop ibland.

#a • Uppdaterat: 2017-02-16 11:36
Masi

Är det så vanligt förekommande? Måste ju till rätt så kass tillåten dragvikt på bilen för att uppnå detta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.