Nästa artikel
Fel färg gör bilen svårsåld
Nyheter

Fel färg gör bilen svårsåld

Publicerad 29 mars 2016 (uppdaterad 8 april 2016)
Volkswagen Beetle i en riskabel färg.
Färgen kan påverka din bils andrahandsvärde. Vi listar de mest riskfyllda kulörerna.
Enligt en undersökning från bilauktionssajten KVD uppger 63 procent av männen och 51 procent av kvinnorna som svarade att fel färg kan avskräcka dem från att köpa en viss bil.

Den mest riskfyllda färgen att välja på en bil är rosa, följt av orange, lila, gul och brun. Säkraste kortet är grått. Även svart, blått och silver är köpvänliga färger.

Sammanlagt deltog 1160 personer i studien och 9 av 10 tillfrågade uppger att förutom bilfärg kan trasig utrustning, dålig lukt, nötta säten, skador på lacken, en ostädad interiör och slitna däck kan göra att affären inte blir av.

– När du ska köpa en ny begagnad bil är det viktigt att tänka på att den också ska kunna säljas den dag man vill byta. Att köpa en bil med en färg som sticker ut kan bli ett problem. Det är också viktigt att tänka på att det inte finns begynnande rost och att bilens funktioner fungerar eftersom det är saker som får många köpare att backa ett köp, säger Benny Karlsson marknadschef på KVD.
 
Diskutera: Har fel färg fått dig att backa från ett bilköp?
Bilfärgerna som avskräcker mest och minst

1. Rosa
2. Orange
3. Lila
4. Gul
5. Brun
6. Guld
7. Beige
8. Grön
9. Vinröd
10. Röd
11. Vit
12. Silver
13. Blå
14. Svart
15. Grå

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-03-29 13:39
Leif Kavander

Tycker man skall köpa bilen i den färg man vill ha den i. Något annat är bara dumt.

#2 • Uppdaterat: 2016-03-29 14:05
Granlundii

Själv skulle jag mycket ogärna köpa en vit, silver, blå eller svart bil... Betydligt mer spännande färger finns ju högre upp i oönskat-listan :) Fast en rosa skulle jag nog inte heller köpa...

#3 • Uppdaterat: 2016-03-29 14:34
Styggavargen

En begagnad bil är begagnad...så skulle man backa för att den inte har rätt färg? Jag skulle nog inte kunna tänka mig en rosa bil, men hur många sådana finns det? Antagligen knappast någon....

Alla andra färger utom Rosa är OK för mig, men visst beige eller guld är väl inte så attraktivt i mina ögon men funkar om det skulle vara så...

#4 • Uppdaterat: 2016-03-29 16:06
L. Mäkinen

På 80-talet hade Saab några färger i programmet som var rejält hemska. De var "nästan vita" fast med blå, grön, gul eller röd ton. Mitt minne säger att de fanns på Saab 90 som mest kändes som om lagret med 99-rumpor tagit slut före fronterna.

För egen del skulle jag nog kunna köpa en lila bil, men rosa känns svårare. Rätt bil så kanske, en Suzuki Cappuccino eller Nissan Figaro, möjligen...

#5 • Uppdaterat: 2016-03-29 16:43
JOCA_1

OK, jag skulle nog aldrig ge mig på en rosa bil. Sen, som någon skrev nedan, beror det lite på hur de har skapat nyanserna.... :)

#6 • Uppdaterat: 2016-03-29 17:12
Denver

En färg som jag avskyr men som är väldigt populär är silver. Fördelen med silver är att smuts och märken i lacken inte syns lika tydligt jämfört med andra färger men det är en väldigt tråkig färg, tycker jag. Även vit, grå och svart tycker jag är lite trist, men vissa bilar passar i det också.

#7 • Uppdaterat: 2016-03-29 17:35
S-E S

Det är klart att värdet minskar om man använder fel färg, till exempel fasadfärg eller båtfärg, men jag tror att det har mindre betydelse om man väljer fel kulör?

#8 • Uppdaterat: 2016-03-29 18:00
Hundter

Bra S-ES! Du kan din grammatik!! Hahaha! En jäkla skillnad på färg och kulör! Kul!

#9 • Uppdaterat: 2016-03-29 20:03
Hundter

Von-tratten kan tydligen inte heller sin svenska grammatik!!;-)

#a • Uppdaterat: 2016-03-29 21:13
Roy J

Vilken kulör jag helst skulle välja beror väldigt mycket på biltypen. Svart skulle jag dock aldrig välja eftersom bilens linjespel försvinner i allt det murriga - men damm syns desto bättre. Sen absorberar ju färgen mer solvärme, men det är inget stort problem med moderna takisoleringar och klimatanläggningar.

Finns en grosa bil i grannskapet. En intressant kulör. Någon liten korean, tror jag.
Swift finns i en rödorange, nästan kopparaktig nyans som är läcker på en liten bil. Sportbilar får gärna vara röda - antingen djupröda eller med en orange ton. Eller ettrigt gulgrön.
Jag är svag för blågröna nyanser, vare sig de är mättade eller silvriga. Passar utmärkt på lite större bilar.
Lila är onekligen en udda färg, men det beror på nyans även där. Inte bleklila, tack. Men en mörkt rödlila kan vara läcker - på rätt bil.

Ska man se praktiskt på det hela så syns dammet minst på ljusa kulörer, men rosten desto mer. Men röda bilar är fortfarande de som bleks mest med tiden.
Att synas i trafiken kan ju vara bra, så en gulorange eller gulgrön är väl säkrast.

Ska man tänka på andrahandsvärdet även om man vantrivs med kulören?
Gäller det begagnat är väl skicket viktigare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.