Nästa artikel
Test: Audi A4, BMW 320d, Jaguar XE (2015)
Nybilstest

Test: Audi A4, BMW 320d, Jaguar XE (2015)

Publicerad 3 februari 2016 (uppdaterad 3 februari 2016)
Plötsligt blev det ännu tuffare i klassen för lite finare sedanmodeller. BMW:s 3-serie får konkurrens inte bara av nya Audi A4, även Jaguar blandar sig i leken med pinfärska, målinriktade XE. Vilken är bäst?
Efter några veckor tillsammans med nya Audi A4 2,0 TDI med 190-hästars diesel och framhjulsdrift, med BMW 320d xDrive med 190-hästars diesel och fyrhjulsdrift och med Jaguar XE 2,0D med både 163-hästars och 180-hästars diesel och bakhjulsdrift kan vi sammanfatta: Du ska skatta dig lycklig om du har råd att köra någon av dem, privat eller i tjänsten. Det handlar om hög klass i de allra flesta egenskaper, givetvis också i pris.

Trion kostar i grundutförande runt 350 000 kronor men med hjälp av aldrig så lite fantasi och ett flinkt pekfinger kan utrustningslistorna på datorskärmen kryssas i för ett par hundra tusen till. Testbilarna har automatlådor, Audi en sjuväxlad dubbelkopplingslåda, BMW och Jaguar åttaväxlade ”vanliga” automatlådor.

Plats för höga krav alltså, det här är bilar som (tillsammans med Mercedes-Benz C-klass) utger sig för att vara det så kallade D-segmentets bästa.

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet.

Prenumerera på Vi Bilägare och få senaste biltesterna och mycket mer rakt ned i brevlådan. Prenumeranter får även tidningen en vecka tidigare och dessutom till lägst pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

 
Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-02-03 10:53
Swemba

Tänk vad svårt det ska vara att testa likvärdiga bilar? Framhjulsdrift, bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Bara där är det ju en markant skillnad i upplevelsen.

#2 • Uppdaterat: 2016-02-03 11:19
Hackenbush

Designmässigt lockar Jaguar mest.

#3 • Uppdaterat: 2016-02-03 12:12
PREVIA

http://www.autocarwiki.com/wp-content/uploads/2015/11/2016-Mercedes-Benz-C-Class-Executive-Cars-Back-Photo.jpg
Inte snygg!

#4 • Uppdaterat: 2016-02-03 13:13
Styggavargen

Skulle vilja göra blindtester på er och se om ni kan märka skillnaden på att åka i en fram, bak respektive fyrhjulsdriven bil. Jag märker absolut ingen skillnad. Den som märker skillnad är nog den som på vintern leker runt med bilen...försöker sladda och "grejja". På senare tid har jag åkt XC60 AWD, Octavia och BMW 320-serie.. och skillnaden mellan att åka i bilarna ligger inte i hur framdrivningen sker. Vad säger ni, skulle ni med förbundna ögon få hoppa in i bilen åka en sväng och sedan berätta om den har fram,bak eller fyrhjulsdrift...?

#5 • Uppdaterat: 2016-02-03 13:37
Deeds

Styggavargen
Beroende på undelag så skulle jag absolut klara det.
Min Hynda (i40) har framhjulsdrift, min förra bil 118dA hade bakhjulsdrift och den innan det hade xDrive (4wd) Det är stor skillnad i hur bilen "rör" sig på olika underlag med olika drivning.
På vintern märks det tydligt skillnad. I korsningar från stillastående kommer man iväg utan att slira och kana över vägbanan med fronten I rondeller så driver bilen runt istället för rakt fram samt när det snöat hela natten så kan man vinka till grannen som står och skottar medans man bara kör rakt igenom vallen som plogen lagt upp.
Det märks även på det sättet att det inte är några som helst problem att ligga i vänster fil på dubbelfiligt när det är snömodd. 4wd går stadigt medans 2wd känns nervöst

#6 • Uppdaterat: 2016-02-03 13:40
Hackenbush

Har aldrig känt mig nervös vid körning med fwd i snömodd eller annat.
slirar man och kanar vid start i en korsning så gasar man för mycket. Har startat i halkiga korsningar med fwd och aldrig känt att det slirar så det stör.
Det är kanske värre med bwd på vintern på vissa bilar men när jag hade BMW 540 med bakhjulsdrift och lade i vinterläget på växellådan så kändes det hur stadigt som helst även vid start i slirig korsning. För övrigt är inte det primära att komma igång så snabbt som möjligt på vintern utan det primära är att se till så att man kan stoppa bilen så bra som möjligt utan risk för krock.
Bra, däck, hålla avstånd, köra uppmärksamt på väglag och trafik.

#7 • Uppdaterat: 2016-02-03 14:01
Deeds

Absout Hacken, visst är det så! MEn frågan som styggavargen ställde var om man skulle känna skillnad och det är jag övertygad om att man gör. Ang. korsningar så har jag mer än en gång varit med om att det är blankis efter accelerationer vilket gör att om det är minsta baklut så kommer inte fwd iväg. 4wd däremot glider iväg så fint så. En gång när detta hände (Vid NWT-huset i Karlstad) så var vi personer från tre bilar som fick hoppa ut och hjälpa igång den som va först då han bara slirade och kanade i sidled med fronten så han häll på att komma över i fel fil. Jag som va bil 2 (xDrive) kom iväg utan större problem och med en titt i backspegeln så kan man konstatera att de andra två får backa bak för att få fäste.

Sen ger man sig ut i vänster körfält efter att det snöat en del så är min uppfattning att det drar i ratten med fwd. Plus att det blir blir ryckigt vid acceleration som simon skrev. Detta upplevde jag inte med 4wd. Idag kör jag fwd och saknar helt klart 4wd så där hamnar jag nog igen.

#8 • Uppdaterat: 2016-02-03 14:06
Deeds

Det uppfattade jag inte.. Detta var ju såklart ett sällsynt fall. Komunen fick åka dit och sanda sen hörde jag i efterhand. Ren blankis, uppförslut och spårigt. Inte en vardagshändelse kanske :P

Dom som bor i omnejd vet vart jag menar. Ett återkommande problem vid halka, den där stora korsningen vid Karolinen/NWT-huset

#9 • Uppdaterat: 2016-02-03 14:11
Deeds

https://www.youtube.com/watch?v=iyQHZ7ZVlwM
Här hade troligtvis inget hjälpt. Anpassa farten efter väglaget? Stanna hemma istället ;)

#a • Uppdaterat: 2016-02-03 14:11
BBT6

Visst kan det vara problem ibland med fwd. Jag gör ogärna omkörningar om det är mycket modd, speciellt om det kräver att man "drar på " lite för att hinna förbi. Och jag har också fastnat i en backe, dock inte med vare sig Forden eller Golfen, men med min V70. Jag hade bra däck, kanske någon säsong gamla Hakka med dubb, generation?, nån gång för 7-8 år sedan. Isigt med lite blötsnö ovanpå. Pinsamt, dessutom en avfart upp mot en rondell så jag stoppade upp rätt bra innan jag kunde ta mig vidare. Kom dock loss genom att bilden fick "driva" i sidled ut i mittsträngen där den fick tillräckligt fäste för att ta sig vidare. Synd du inte var där Deeds, ingen som sköt på då inte...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.