Nästa artikel
Spara tusenlappar vid kamremsbytet
Vi Bilägare jämför

Spara tusenlappar vid kamremsbytet

Publicerad 22 april 2015 (uppdaterad 16 november 2017)
Svenskarna betalar miljoner för kamremsbyten varje år. När Vi Bilägare jämför priser för 25 bilmodeller visar det sig att det finns pengar att spara för den som väljer rätt verkstad.
En kamrem eller kamkedja driver kamaxeln i en fyrtaktsmotor och är en av de komponenter som styr ventilernas arbete. Fördelen med kamrem är att den är tyst, billig och lätt. Nackdelen är bristande driftsäkerhet och att den måste bytas. Därför har kamkedja blivit allt vanligare, trots att den är tyngre och dyrare att tillverka.

Att byta kamrem är dyrt, men nödvändigt för motorns kondition. Kamremsbrott eller att spännrullarna till kamremmen går sönder är den vanligaste orsaken till motorhaveri på moderna bilar. Att byta kamrem kan kosta över 15 000 kr, men det kan också kosta under 3 000 kr. Det beror helt på vilken bil du har.

Vi har jämfört hur mycket det kostar att byta kamrem på 25 bilmodeller av årsmodell 2007. Priserna från verkstäderna gäller Stockholmsområdet – det är i regel där som timdebiteringen är som högst.

Det här testet publicerades ursprungligen i Vi Bilägare 03/2015. Läs om hur du aktiverar din digitala läsning!
Byt i tid – undvik motorhaveri

Om kamremmen inte byts kan den gå av eller kugga över. Då brukar ventilerna i topplocket krocka med kolvarna. Resultatet är rena massakern i motorn. Att byta motor är ofta en affär på 30 000–80 000 kr, beroende på bilmodell. När ett haveri inträffar är vanligen garantierna förbrukade och det är inte alltid som skadan täcks av maskinskadeförsäkringen.

Verkstäder vi har jämfört

Märkesverkstäder:
Bilia (Volvo, Renault)
Lagerstedts bil (Citroën)
Din Bil (Audi, VW, Skoda)
Peugeot Sätra
Hedin bil (Opel)
Risbergs bil (Subaru)
Märsta bilhus (Kia, Hyundai)

Övriga verkstäder:
Mekonomen Kista
Hagalunds bilservice (Meca)
Upplands Väsby bil & motor (Autoexperten)

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-15 16:20
tedsvensson

Kan man undersöka sin kamrem och se om det börjar bli läge att byta den?
Eller ska man blint gå efter tillverkarens tids-rekommendationer.

#2 • Uppdaterat: 2015-04-15 16:22
Focus

Verkstäder som tar in bilen på morgonen vågar inte sätta ut den när den är färdig för då blir det svårt att försvara de höga kostnader som man tar ut.
Fy vad stackars bilägare under åren har fått betala för detta skojeri.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-15 16:59
Björnove

Bytte kamrem, spännare och vattenpump på yngsta dotterns Octavia 1,6 före helgen. Hur trångt och djävligt det var syns på översidan av mina händer nu. Hårt slitage på en gammal mans kropp. Men bra och billigt blev det. Ska byta tändstiften snart också. De sitter inte så bra till de heller.

#4 • Uppdaterat: 2015-04-15 17:06
Gorm

Moderna lättviktsmotorer har också väldigt klena kedjor. Snapp säger det och motorn är totalhavererad. Lätt över 100 000 kr i kostnader. Det var bättre förr, om kamdrevet började ge sig efter 20 000 mil, så var det bara att byta. Motorn hade inte slagits sönder.

#5 • Uppdaterat: 2015-04-15 17:10
hultarn

tedsvensson: finsn ingen möjlighet att bedöma om remmen kommer att hålla 100 eller 5000 mil till. Enklast är att följa tillverkarnas intervaller.

Focus: kostnaderna varierar kraftigt mellan märken, modeller och motorer. Även om det ingår vattenpump, nya övriga remmar eller inte. Vattenpump och övriga remmar ska ändå bytas nångång, inte helt bortkastade pengar. är intervallen 18000 mil, så är det inte någon stor kostnad per mil för kamremsbyte.

Björnove: Jag har själv bytt på lite äldre bilar, oftast enbart remmen, inga problem där. Men de nyare med allt jox som är runt om ... inte kul!

#6 • Uppdaterat: 2015-04-15 17:28
Simon no1

Istället för att välja rätt verkstad så kan man ju välja rätt bil så man slipper remmen :)

#7 • Uppdaterat: 2015-04-15 17:33
Eric H

Idag har jag bara kamrem på en mc, alla bilarna har kedja...
Till mc:n åtgår två märkeskamremmar, från USA 700 SEK, inkl transport till dörren..
Senaste kamREMsbytet gjorde jag på en Fiat Croma, kostade 1750:-, år 2004. Icke märkesverkstad
Den hade råkat "få in en mutter i systemet" och var på smalaste stället ca 7mm bred., resten slamsor.
Försiktig färd till verkstaden....

#8 • Uppdaterat: 2015-04-15 18:05
PREVIA

Om man vill köra något längre utan att byta kamrem så kan det vara bra att veta om ventilerna kan ta i kolvarna om kamremen brister. Det finns flera sidor där man kan läsa om den motor man har i bilen skadas om remmen går av.
http://www.agcoauto.com/content/List_Of_Interference_Engines
http://www.gates.com/~/media/Files/Gates/Automotive/Catalogs/Automotive/TimingBeltReplacementGuide.pdf
Den här nedersta sidan visar en stjärna om motorn kan skadas av remhaveri, om inte någon stjärna så stannar bara motorn vilket kanske inte alltid är så kul heller men inte samma katastrof som när ventilerna kröks av kolvarna. Man skiljer även på mer avancerad körning och lungn körning när man uppger hur många mil man kan köra innan byte.

#9 • Uppdaterat: 2015-04-15 18:07
Havsfidran

Det är ju fördelen med motorn i vår 940 iallafall att skulle kamremmen brista så klarar sig motorn iallafall. Det är säkert inte nyttigt kan jag tänka mig. Men den klarar sig iallafall.

#a • Uppdaterat: 2015-04-15 19:22
jete

Ännu ett bevis på att min gamla 740 är en riktig PREMIUMBIL. Med 230E-motor. Händer inget farligt om remmen brister, den bara stannar. Och byta rem gör man vid vägkanten och kör vidare. 24mm's hylsa och ett långt skaft behövs.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.