Nästa artikel
Bilfrågan: Räddar antisladd liv?
Bilfrågan

Bilfrågan: Räddar antisladd liv?

Publicerad 13 januari 2015 (uppdaterad 13 januari 2015)
Finns det någon anledning att inte ha antisladdsystem? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det verkar finnas en ganska utspridd uppfattning om att antisladd är något dåligt eftersom man inte kan tvinga bilen i en sladd om situationen kräver det. På samma sätt verkar en hel del människor anse att det är ett problem att man på moderna bilar med elhandbroms inte kan dra i en spak för att få runt bilen.

Jag tror att det bara är skitsnack från dem som anser sig vara världsstjärnor i bilkörning. Grejen är att en tävlingsförare – på en tävling – är beredd på att sladda med sin rallybil. I en vardagssituation är samma förare knappast beredd på något sådant.

Kan inte ni reda ut det? För visst är det väl så att antisladd räddar liv, oavsett om man är en fantastisk förare eller – som jag – högst medelmåttig?

Erik Granqvist

Svar:
Som du ser i spalten här bredvid (Vi Bilägare 1/15 s.62) finns det överväldigande bevis för att ESP räddar liv och därför har det nu blivit obligatoriskt. Ingen förståndig bilförare kan hävda att det finns något negativt med att förse bilar med ESP. Men förare som anser sig vara duktiga gillar inte att tekniken blandar sig i deras bilkörning (fast det är nog tur att den gör det ibland). De vill gärna ”ställa upp” bilen i sladd – och det är faktiskt roligt att köra lite på tvären ibland. En del sportiga modeller har ESP-system som kan stängas av eller åtminstone tillåta bilen att drifta lite med baken innan tekniken går in och stoppar sladden.

Att dra i handbromsen, låsa bakhjulen och skapa en sladd, kan vara den sista utvägen om bilen är på väg att kasa rakt fram i en hal kurva. Det går inte med elhandbroms och de som kör mycket på hala och krokiga vägar brukar föredra att ha en spak att rycka i.

Marianne Sterner, Vi bilägare

Diskutera: Vad tycker du om antisladdsystem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-01-13 08:25
Mistro

De som har en aktivare körstil kan som sagt välja bilar med mycket motorkraft och ESP-system som går att stänga av helt. Alla säkerhetssystem är utav godo och räddar liv,( räknar inte in den elektriska handbromsen som ett sådant ) men priset vi betalar är att dagens bilar är långt dyrare att underhålla och därför begränsas dess livslängd radikalt.

#2 • Uppdaterat: 2015-01-13 08:38
Bortom

Mängder av okunnighet! Rallyförarens sladd är inducerat, vilket innebär att han har mer fäste än situationen kräver, men med hjälp av hjulspinn minskar han fästet (friktionen) lite så att centrifugalkraften får bilens bakdel att åka ut. Men så fort han släpper gasen lite återfår han fästet.
När en vanlig bilist får sladd i halkan har han förlorat ALLT fäste, således om man drar handbromsen förloras det ännu mer fäste.
Om en bil kanar fram i en kurva p.g.a. extrem halka hjälper det inte att man sladdar ut bilens bak… bilen kommer att hamna i diket på tvären istället. Ty om man drar handbromsen blockeras hjulet… och just det, varför har vi ABS? Jo, därför att ett blockerat hjul har ingen styrförmåga utan kanar rakt fram.
ESP är bra, förutom en sak: det får föraren att tro att det räddar ALLA situationer... vilket gör att folk kör som galningar även i svår halka och åker i diket. ESP ´räddar´ liv endast i bakhjulsdrivna bilar.

#3 • Uppdaterat: 2015-01-13 09:06
Hackenbush

För oss vardagsbilister som inte behöver bredsladda i varenda kurva är ESP ett bra hjälpmedel oavsett fram eller bakhjulsdrivning. Den förhindrar en okontrollerad sladd.

#4 • Uppdaterat: 2015-01-13 09:18
1storstark

Dessutom är det väldigt skönt om alla man möter har ESP!

#5 • Uppdaterat: 2015-01-13 10:36
Styggavargen

Jag körde på halkbana precis före Jul, för det var väl typ 25 år sedan sist. Ville veta hur min nya bil reagerade vid halka. Blev förbluffad att om man ökade hastigheten 10 km/h från föregående inbromsning så ökade bromssträckan nästan dubbelt upp. Därför kan det skilja väldigt mycket många meter mellan en inbromsning ifrån 40 km/h och en ifrån 50 km/h. Det är därför viktigt att alla kör saktare när det är halt och att man håller avstånden. När det väl släpper så är det inte mycket man kan göra. Viktigaste är att fort få ner hastigheten för att sedan kunna försöka styra undan hindret, och det låter lättare än det är gjort. Jag fick helt klart mer respekt för hastighet och halkan. Det är små marginaler och bara 5-10 km/h lägre hastighet kan innebära väldigt stor skillnad, faktiskt mellan liv och död.

#6 • Uppdaterat: 2015-01-13 11:42
1storstark

Problemet, om man vill köra saktare än vad som står på skyltarna, är att då får man alltid en närsynt idiot tätt bakom. Mera isbanekörning, som Styggavargen provat på, borde alla få ägna sig åt, åtminstone en gång per vinter. På 60-talet fanns ingen ABS, ESP mm. Då hade varenda by med självaktning en plogad isbana där ortens yngre förare tränade på att kontrollera bilen på is. Numera överlåts förarens ansvar till stor del åt diverse bokstavsförkortningar.

#7 • Uppdaterat: 2015-01-13 12:12
Boxer

Håller fullständigt med 1storstark, träning på isbana ger väldigt mycket, bland annat hur ESP fungerar. Då får man också insikt om att ESP kräver bromsverkan och inte ger särskilt stor verkan på is förutom effekten av motorstrypning. Resultatet blir oftast avkörning rakt fram i kurvorna vilket i och för sig är avsikten med systemet. För övrigt är det inte särskilt skoj att köra isbana med inkopplad ESP men det är en annan sak.

#8 • Uppdaterat: 2015-01-13 12:17
Raphael

Det finns risk för övertro på ESP... Använd bra däck på vintern, använd huvudet och håll marginalerna, anpassa hastigheten efter underlaget. ESP är ingen ursäkt för att slarva mer.

#9 • Uppdaterat: 2015-01-13 12:34
JorgenE

Jag har många mil bakom ratten, genomgått och undervisat i många utbildningar om mer avancerad bilkörning. Även om jag har mer kunskap inom det området så skulle ändå aldrig välja bort ESP.
ESP har räddat mig i situationer där ingen träning i världen skulle ha hjälpt.
Den elektriska handbromsen däremot avstår jag gärna. En vanlig manuell handbroms kan precis som Sterner säger vara en livräddare. (Så länge den tar på bakhjulen).

#a • Uppdaterat: 2015-01-13 13:07
Axelman

Ett rätt kalibrerat ESP kliver in mycket snabbare än en människa hinner reagera och minimerar risken. OM man nu är negativ till hjälpsystem borde man också vara negativ till fyrhjulsdrift som verkligen lurar föraren till att tro att det är bra väglag. Tills man kliver på bromsen. Så bort med 4-hjulsdrift!!! ( Skojjar lite.... )

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.