Nästa artikel
Mercedes GLA är nu presenterad
Nyheter

Mercedes GLA är nu presenterad

Publicerad 14 augusti 2013 (uppdaterad 15 augusti 2013)
Mercedes avtäcker sin nya kompakta suv GLA, och här hittar du alla bilder och fakta om den nya A-klass-baserade modellen.

Mercedes släpper nu bilder och fakta om sin nya utmanare till bland andra Audi Q3, BMW X1 och Range Rover Evoque. Den lilla suvens linjer följer till stora delar det koncept som visades tidigare i år men här har designen i vanlig ordning tonats ned något.

GLA, som bygger på samma plattform som A-klass, B-klass och CLA, är 442,7 cm lång, 180,5 cm bred och 149,4 cm hög. Det innebär att den är 12,5 cm längre än A-klass även om axelavståndet på 269,9 cm är detsamma.

Modellen kommer att kunna köpas i antingen framhjulsdrivet eller fyrhjulsdrivet utförande, och en 6-växlad manuell låda är standard på den framhjulsdrivna versionen, medan en 7-stegad dubbelkopplingsautomat gäller om man vill ha fyrhjulsdrift. Automaten är tillval med framhjulsdrift.

Den fyrhjulsdrivna versionen driver bara på framhjulen under normala förhållanden men upp till 50 procent av kraften skickas till bakhjulen vid behov.

GLA kommer med flera fyrcylindriga turbomotorer. Bensinalternativen innebär 1,6-2,0 liter och mellan 156-211 hk medan dieselmotorerna är på 2,1 liter och har 136-170 hk. Den snabbaste modellen, GLA 250 4Matic, klarar 0-100 km/tim på 6,5 sekunder. Den snålaste modellen GLA 200 CDi, uppges förbruka 4,3 l/100 km och släppa ut 114 g/km.

I GLA sitter föraren högre än i A-klass. Baktill hittar vi plats för 421 liter bagage och baksätet kan fällas så att en plan yta bildas och då finns plats för 836 liter bagage.

En hel rad av olika säkerhetssystem kommer också att finnas till den nya bilen.

Se alla bilder av den nya modellen i bildgalleriet till höger.

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes GLA?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-08-14 14:55
Hundter

Jag undrar om jag får plats med mina golfbagar?? Möjligen en portfölj!

#2 • Uppdaterat: 2013-08-14 15:24
Swemba

Den gjorde sig riktigt bra i SUV-kostym. Snyggast i klassen?

#3 • Uppdaterat: 2013-08-14 19:40
Audi A5 SB

Igår(?) presenterades GLA på Facebook enligt ViB; http://www.vibilagare.se/nyheter/mercedes-visar-skisser-pa-gla

Frågan man ställer sig är huruvida en "teaser" dagen innan genererar mer köpsug eller intresse när man dagen därefter publicerar bilderna på en färdig bil? Speciellt som när bilderna från igår inte har något som helst gemensamt med det vi ser idag. Undrar...

#4 • Uppdaterat: 2013-08-16 17:21
saabnisse

Där håller jag med Loke, stjärnan i grillen är förskräckligt ful och har varit det på samtliga MB-modeller den funnits på.
Det emaljerade märket med kransen är däremot väldigt snyggt och det borde räcka med det tillsammans med den stående stjärnan på grilltoppen.

#5 • Uppdaterat: 2013-08-18 20:58
KaptenOberkommandok

Också jag som mååångårig Mercedes-åkare stör mig lite på det här modenycket med (den lite för stora och blaffiga) stjärnan i grillen. Stjärnan skall sitta på huven! Jag gillar annars GLK (som ett exempel), men jag tror att den likt förbaskat går bort på grund av stjärnans placering.

#6 • Uppdaterat: 2013-08-19 09:08
Swemba

Ni kan väl inte komma och säga att gamla måsvinge-mercan 300 SL är ful? Det är ni nog relativt ensamma om i världen att tycka, i så fall.
Jag tycker stora stjärnan i grillen är snygg. Den passar iaf på de sportigare modellerna och SUV'arna. S-klass, däremot ska ha stjärnan på huven.

#7 • Uppdaterat: 2013-08-19 10:23
KaptenOberkommandok

Bara för att man tycker att Mercedes skall ha stjärnan uppe på huven innebär väl inte att man tycker att Måsvinge-Mercan är ful ... Det var ju också en tolkning! Själv kommer jag (nog) aldrig att köpa en Mercedes med stjärnan i grillen - en stor del av känslan går då förlorad. Dessutom gillar jag inte ordet "sport" i samband med bilar - och definitivt inte i samband med Mercedes. "Sport" är i sammanhanget värre än "dynamisk" - och då anser jag att "dynamisk" är så ute att begreppet har vittrat sönder för tidens tand för länge sedan.

#8 • Uppdaterat: 2013-08-19 10:40
Swemba

Du tycker alltså att 300SL hade varit snyggare med en vanlig MB-grill och stjärnan på huven?
Vilken tur att inte alla har samma smak :-)

#9 • Uppdaterat: 2013-08-19 11:00
KaptenOberkommandok

Men Swemba, jag skrev ju att bara för att man tycker att Mercedes skall ha stjärnan uppe på huven så måste man inte tycka att Måsvinge-Mercan är ful ... Detta kan bara betyda att man kan tycka att Måsvinge-Mercan är läcker fastän man generellt anser att stjärnan skall sitta på huven på de flesta modellerna. Detta i sin tur betyder att åtminstone jag anser att Mercedes-bilar generellt passar bäst med en "vanlig" stjärna på huven (till exempel C- och E-Klassen skall inte ha en stor och blaffig stjärna i grillen) MEN att någon enstaka modell kan ha stjärnan i grillen. Klart som korvspad nu?

#a • Uppdaterat: 2013-08-19 11:46
Swemba

Kapten, dina kommentarer går att tolka på olika sätt.
Hur som helst så finns det fler som kommenterat ämnet. Saabnisses inlägg t ex: "stjärnan i grillen är förskräckligt ful och har varit det på samtliga MB-modeller den funnits på."

Men smaken är olika. Jag tycker stjärnan på huven passar på de vanliga sedan- och kombimodellerna, inklusive S-klass.

SLR, SLS, G, GL, GLK, GLA och coupémodellerna tycker jag passar bättre med den stora stjärnan i grillen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.