Nästa artikel
Så parkerar Volvon utan förare
Webb-tv

Så parkerar Volvon utan förare

Publicerad 26 juni 2013 (uppdaterad 25 augusti 2014)
Efter att vi fått se tillverkarens reklamfilm kommer här ett nytt klipp som mer i detalj visar hur det går till då Volvos konceptbil parkerar sig själv.

 

Förra veckan släppte Volvo en reklamfilm där biltillverkaren visar sina framtidsambitioner om allt mer självkörande bilar. Här kommer en annan filmsnutt från Volvo där vi mer i detalj får se hur den specialanpassade Volvo V40:n utan förare beter sig på parkeringsplatsen.

Vi Bilägares Marianne Sterner har testat Volvos "Autonomous Parking" och tillverkarens andra nya hjälpsystem i Göteborg och det kan du läsa om i Vi Bilägare nr. 11 som hamnar i butik den 27 augusti.

Klicka på videofönstret ovan för att starta filmen.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos självparkeringssystem?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-06-26 19:59
Audi A5 SB

Alla förstår det tydligen inte.... men detta är en högst önskvärd utveckling. Det förstår man om man bor i en storstad och tvingas cirkulera runt på parkeringsplatser och i parkeringshus i jakt på en plats. Här fixar bilen det själv och man kan syssla med annat.

För att inte tala om när man kommer ut från en supermarket och bilen står och väntar på en utanför dörren. Teknikfientliga kommer att hata detta och anklaga begåvat folk för att inte kunna köra bil. Men det senare får vi andra som har lite visioner ha överseende med;-)

#2 • Uppdaterat: 2013-06-26 20:03
trasten

Det kan bli en spännande framtid! Kan den hämta parkeringsbiljett också?

#3 • Uppdaterat: 2013-06-27 03:36
Roy J

Minns när jag en gång i tiden lärde mig grunderna i högnivåspråket Basic. Första lektionen började enkelt. Efter att ha skrivit ett par programrader och startat "programmet" så skrev datorn frågan "Vad heter du?" Man fyllde i sitt namn och tryckte Enter varpå datorn skrev "Hej Namn!" (Namn var förstås det namn man hade skrivit.)
Genast hördes en röst. "Vad har man för nytta av det här, då?"
Själv såg jag all denna direktadresserade reklam och alla möjliga tillämpningar i förlängningen.
Men somliga är totalt fantasilösa.

Audi A5 SB tillhör uppenbarligen inte de fantasilösa.
Det finns fler fördelar.

En del p-hus är tämligen mörka och det blir bländningar från andra bilars strålkastare. Och en del är helt enkelt dåliga på att backa.

Man kan även tänka sig p-hus där inga människor alls har tillträde. För finns det något lugnare ställe för inbrottstjuven än i ett tomt p-hus.

Och så det som redan tagits upp ett par gånger. Hur kul är det att cirkulera runt letande efter en ledig p-plats? Här kan man faktiskt tillåta bilar att befinna sig i gångarna eftersom de interagerar med varandra. Alltså ökar även kapaciteten.

#4 • Uppdaterat: 2013-06-27 11:21
Hackenbush

Kul grej för de som är intresserade.

#5 • Uppdaterat: 2013-07-01 13:41
Mistro

Min tanke är ju om bilen själv kan leta upp en ledig plats eller körningen måste programeras in i förväg!?
Ser många fördelar i självkörande bilar men också en del hinder som kan uppstå med oss människor inblandade.
(INTE minst på en pakeringsplats där många tycks ha glömt hjärnan hemma )

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.